Werkplezier in de zorg temidden van een zorginfarct? Werkgeluk als keuze

Werkplezier in de zorg. Dat vieren we op de laatste dinsdag van januari volgens de issuekalender. Maar als er een branche te lijden heeft gehad van bezuinigingen, werkstress en dan ook nog personeelstekort, dan is het de zorgbranche. Waar zijn de dapperen die werkplezier en werkgeluk aandacht geven midden in een zorginfarct?

Klagen

Van nature zijn de hersenen gericht op wat er niet goed gaat. Dat ontlaadt zich in mopperen en klagen op de werkvloer. Het management heeft er last van. Maar doen ze er ook wat aan? “Wat we ook doen, het is nooit goed genoeg,” is een veel gehoorde verzuchting van het management. Wat te doen wat wel werkt in een tijdperk waar medewerkers gevraagd wordt om scholingsuren in eigen tijd te volgen en de bedrijfskleding alleen gedeeltelijk wordt vergoed? Daar komt nog bij het personeelstekort wat extra druk geeft bij het roosteren van de werkuren. En hoe zit het met de tarieven van de verzekeringen die van invloed zijn op het continue spanningsveld tussen wensen uitspreken en realiseren?

Werkgeluk gaat verder dan werkplezier

Soms moet je taken doen waar je minder plezier in hebt, maar kan je het gemiddelde cijfer voor het werkgeluk nog hoog houden. Als ik aan mensen vraag wat voor hun werkgeluk is, zijn de antwoorden vaak: “als ik van betekenis ben geweest voor de klant.” Bijna niemand zegt: werkgeluk is salaris. Meer geld geven of medewerkers pamperen is vaak niet de sleutel, het zit in het scheppen van de zogenaamde ‘geluksdragers’.

Structurele geluksdragers

Geluksdragers kunnen variëren van een complimentenkaart tot een taart bij een speciale gebeurtenis, van extra aandacht geven in een gesprek tot het geven van een vrije dag, van het overnemen van een dienst tot …. iets wat je tot nu toe nog niet bedacht hebt.

De echte geluksdragers zijn de geluksambassadeurs. Klein te beginnen met middelen gebruiken die betaalbaar en effectief zijn. Middelen die je uit onderzoek naar voren haalt.

Werkgeluk en Kraamgeluk

Als er een branche in de zorg het lastig heeft, is het de kraamzorg. Getroffen door bezuinigingen en daarboven op personeelstekort en gemopper op de werkvloer.

Als je mensen vraagt naar een van de gelukkigste momenten van hun leven, is een veel gegeven antwoord: de dag dat mijn kind geboren werd. En dat dit geluk in de periode na de geboorte niet vanzelfsprekend is, weten we. Kraamzorg medewerkers zijn cruciaal om de moeders en de vaders te begeleiden om deze gelukkige momenten te verlengen in een periode die voor deze vaders en moeders gepaard gaat met vragen en zorgen, met ziekte en gezondheid, met een lach en soms een traan.

Kraamverzorgers geven aan werkgeluk te ervaren door van betekenis te zijn, bijvoorbeeld: “als ik het huis uit loop een moeder die weet hoe ze zelfstandig verder kan met haar baby en daar vertrouwen in heeft, zodat ik de deur met een gerust hart achter me dicht trek.” Of: “als ik een goed gesprek heb gehad met een collega.” Of: “als er een fijne sfeer is op het werk.”

Werkgeluk als keuze

Kraamzorgorganisatie Dé Provinciale Kraamzorg / Lunavi is de uitdaging aangegaan om werkgeluk te willen implementeren. Na intens beraad binnen het Management Team hakte bestuurder Janine Kliphuis de knoop door: “we gaan het doen! We gaan werkgeluk integreren zodat we gaan floreren, net zo lang tot het werkgeluk in ons DNA zit”.

Plan van Aanpak

Werkgeluk implementeren vraagt zorgvuldigheid. Als je te vroeg bent, sla je de plank mis als organisatie nog niet openstaan voor alle werkgeluk.  acties. Als je te laat bent, wordt je als organisatie ongeloofwaardig, want dat práát je alleen over werkgeluk en je doet niets.

Ik hanteer een aantal fases om werkgeluk te implanteren (Uit: Kilian; Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! 2018)

  1. startfase;
  2. inventarisatiefase;
  3. organisatiefase;
  4. implementatiefase;
  5. evaluatiefase

Met kraamzorgorganisatie Dé Provinciale Kraamzorg /Lunavi zijn we al een heel eind op weg. We volgen de ontwikkelingen op de voet. Kijk op mijn Youtube kanaal Chief Happiness Officers @ teams naar meer interviews.

Wil je ook aan de slag met jouw organisatie? Laten we samen sparren!

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen