Werkgeluk faciliteren
Werkgeluk wordt ook in facilitair management steeds prominenter. Bijna 400 deelnemers hadden zich aangemeld voor het Facility Matters Congres van FACTO, Platform rondom Facility Management. Als werkgelukdeskundige mocht ik aanschuiven als spreker bij het werkgeluk panel onder leiding van Jaap Kloos, samen met Cennet Kumas (winnares Facility Management Scriptieprijs voor haar scriptie over werkgeluk), Wilfried Polman (Team Manager Facilitair) en Judith Martens (Manager Facilities en Real Estate).

Hoe blijf je gelukkig in je werk?
Faciliteren van werkgeluk werd onder de noemer Hoe blijf je gelukkig in je werk? aangekondigd:
Is het thema werkgeluk de nieuwe heilige graal in Facility Management? In steeds meer organisaties staat het onderwerp op de bestuurlijke agenda. En door de huidige coronacrisis staat werkgeluk volop in de schijnwerpers. Werkend Nederland is naarstig op zoek naar een nieuwe balans tussen thuis- en kantoorwerken.
Hoe blijf jij gelukkig in je werk en wat zijn elementen om werkgeluk te stimuleren? En hoe belangrijk is werkgeluk voor de nieuwe generatie facility managers?
Ze gaan in op onder meer de volgende vragen:
- Wat is werkgeluk?
- Welke factoren zijn bepalend voor werkgeluk?
- Wat kan/moet een werkgever doen om werkgeluk te bevorderen?
- Wat kun je zelf doen om gelukkig in je werk te worden?
Werkgeluk boek recensie

Facto Magazine, Platform voor Facility Management, schreef eerder over het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! de volgende recensie over werkgeluk faciliteren:
Auteur Veronique Kilian neemt de lezer op prikkelende wijze mee in een thema met een hoog onderbuikgehalte. Werkgeluk is immers ‘een gevoel’, hangt van meerdere factoren af en is bovendien lastig te objectiveren.
De portie scepsis maakt echter snel plaats voor nieuwsgierigheid.
Op basis van wetenschappelijk onderzoek, praktijk cases (onder meer Seats2Meet) en eigen ervaringen wordt de betekenis en toepassing van werkgeluk uit de doeken gedaan. Om uiteindelijk te komen tot een competentiewoordenboek bestaande uit 25 ‘gelukscompetenties’.
Dat er lange tijd een soort taboe heerste op het thema ‘werkgeluk’ is best opvallend. Werk omvat immers een substantieel deel van ons leven. En wie doorvraagt komt ook nog eens tot de conclusie dat amper twee op de tien werkenden zich gelukkig voelt in de werkomgeving. Dat werkgeluk als agenda-item op de organisatieradar verschijnt, lijkt dus niet meer dan een kwestie van tijd.
In het kader van bewustwording en het stapsgewijs opbouwen an gelukscompetenties kiest de auteur het ‘Feel-Fly–Flourish‘-model als vertrekpunt. Het beschrijft de route van het creëren van positieve, innerlijke emotie tot en met het cumuleren van werkgeluk op organisatieniveau.
Indirect wordt hiermee betoogd dat werkgeluk, net als vele andere competenties, iets is dat te leren c.q. te trainen valt. Een verrassend inzicht dat haar climax vindt in het competentiewoordenboek, een nieuw idioom waarin geldende competenties als resultaatgerichtheid, stressbestendigheid en creativiteit zijn vertaald naar gelukscompetenties (gesplitst in drie niveaus).
De gebruikte teksten geven stof tot nadenken
Mijn advies: nodig als facility professional de collega’s van HRM eens uit voor een kop koffie om samen te bespreken wat uw rol kan zijn in het realiseren van werkgeluk en hoe het als tool ingezet kan worden tijdens resultaat- en beoordelingsgesprekken.
Werkgeluk: een blijvertje
Facility Matters kreeg een mooie terugblik. Dit schreef Facto over het werkgeluk panel:
Hoe krijg je als (young) professional meer grip op werkgeluk? En hoe kan facility management een bijdrage leveren aan het vergroten van werkgeluk? Deze en vele andere vragen werden door gespreksleider Jaap Kloos van de Haagse Hogeschool in een ronde-tafel gesprek voorgelegd aan vier smaakmakers uit de wereld van werkgeluk.
Judith Martens liet in haar visie duidelijk doorklinken dat werkgeluk in COVID-19 tijd vooral goed leiderschap vraagt. Nu we steeds vaker op afstand werken zoeken we naar nieuwe manieren om verbinding te houden met de organisatie en de collega’s. Managers staan voor de uitdaging scherp te krijgen wat nodig is het werkgeluk van de medewerkers te vergroten. Gelukkige medewerkers zijn immers productiever en loyaler naar de organisatie.
Veronique Kilian ging in op het inzetten van gelukscompetenties. Als teamcoach, opleider voor werkgelukdeskundige en succesvol auteur riep ze organisaties op deze competenties te verankeren in het HRM-beleid. Tevens sprak ze de verwachting uit dat de functie van chief happiness officer steeds meer voet aan de grond zal krijgen in de kantooromgeving.
Volgens Wilfried Polman is werkgeluk iets persoonlijks. ‘Vraag jezelf altijd eerst af wat werkgeluk voor jou betekent en welke stapjes je kunt nemen om deze te vergroten’. Polman deelde zijn ervaringen uit de eigen advies- en coachingspraktijk en liet weten dat kleine dingen vaak groot effect kunnen hebben op werkgeluk. Zoals het maken van een wandeling om even ontspanning te vinden tijdens een drukke werkdag.
Cennet Kumas schreef onlangs een scriptie over werkgeluk in opdracht van een internationale financiële dienstverlener. Haar teksten maakten indruk want een week eerder werd ze gekroond tot de winnaar van de FMN Student Award 2020. Kumas wees de aanwezigen op het P3F-model, een kapstok om werkgeluk meer handen en voeten te geven. Als toegift riep ze HBO- instellingen voor facility management op het thema werkgeluk als thema op te nemen in de onderwijsprogramma’s.
Na een boeiend halfuur liet gespreksleider Jaap Kloos weten dat werkgeluk een ‘blijvertje’ zal zijn. Waarbij een leidende rol zal zijn weggelegd voor facility management.