Zo beoefen je betekenis als je thuis werkt: 3 tips om stil zitten te overstijgen

In quarantaine thuis werken. De periode dat je thuis zit wordt verlengd. Waarschijnlijk had je dat al zien aankomen. Maar

niet van betekenis zijn is erger dan alleen thuis zitten of alleen thuis werken.

Het zal je niet verbazen dat vele onderzoeken uitwijzen dat een sociaal netwerk een cruciale factor is voor geluk in uitdagende tijden. Maar de manier waarop we gewend zijn om met elkaar te ‘netwerken’ verandert drastisch. Betekenisgeving, een van de 25 gelukscompetenties, geeft je thuiswerkgeluk een boost.

Ondanks dat je thuis zit, kan je toch van betekenis blijven voor anderen. De ander – jij dus – wordt’ vaak genoemd als geluksfactor. Zowel de ander die iets betekent voor jou, als jijzelf die iets voor een ander betekent. Wat voor gevoel geeft het je als een ander jou waardeert? Als je erkenning krijgt? Als je toegevoegde waarde levert? Het zijn ‘anderen’ die je sociale steun geven in tijden dat je wat extra veerkracht kunt gebruiken zoals in deze corona/covid-19 quarantaine. Omgekeerd ben jij die ‘ander’ voor anderen. Of je nu veel alleen werkt of niet, je bent te allen tijde een ‘betekenisvolle ander’. Ik deel hieronder met je drie tips om in deze tijden betekenisgeving te beoefenen.

Jij als betekenisvolle ander in coronatijd: 3 tips

1) Ervaar jezelf als deel van een groter geheel

Deel uitmaken van een groter geheel waarin jij van betekenis bent. Dat is een van de basisvoorwaarden voor geluk. Gelukswetenschapper Leijssen beschreef een model dat erg lijkt op de behoeftepiramide die Maslov al in 1943 publiceerde. De meesten kennen Maslov uit de schoolboekjes: eerst moeten de fysieke behoeften worden vervuld voordat behoeften van een hogere orde kunnen worden vervuld, zoals behoefte aan zelfontplooiing. Zeventig jaar later publiceert Leijssen een dergelijke indeling. Deel zijn van een groter geheel is een basisvoorwaarde, een basisbehoefte – ongeacht of je alleen thuis werkt of niet.

Mijn sportschool onder de bezielende leiding van ondernemers Chewing Lam en Nathalie Lam, heeft alle lessen moeten stoppen, maar is gaan experimenteren om online door te gaan. Door wel aanwezig te zijn bij de live streaming, ontstond er een gevoel van saamhorigheid. Deze betrokkenheid was voor de eigenaren bijzonder belangrijk. Hier ben je een ‘betekenisvolle ander’.

Daarnaast doe ik iedere ochtend mee aan de dyadinquiry  met een internationale community die online komt om de gelukscompetentie Presencing te beoefenen. Rituelen om dagelijks verbinding te voelen met een groter geheel is cruciaal. Het geeft een mooie aanloop voor werkgeluk. En voor werkgeluk is juist nu meer aandacht voor nodig, zegt ook het NOS,

 

2) Geef kennis en inspiratie door aan een gemeenschap

Deel uitmaken van een overstijgend geheel’ kan je invullen als ‘van betekenis zijn voor anderen door het doorgeven van je kennis en door inspiratie’. Het idee ‘ertoe te doen’ zullen de meesten wel herkennen als een prettige ervaring. Dit kan je bereiken door iets waardevols bij te dragen aan een gemeenschap zoals je familie, bedrijf of school.

Maak een groep op facebook waarin je jouw kennis kan delen in een facebook live of geef een gratis webinar. Samen met mijn collega en vriendin Marlie Wetemans begeleid ik een jaartraining. In deze jaartraining Opladen en Uitrusten begeleidt Marlie eerst een biodanza les en geef ik later meditaties om je vitaliteit een boost te geven. Juist nu is het belangrijk om te werken aan je vitaliteit. Voor deze gemeenschap van mensen die de jaartraining doen, geef ik nu mijn kennis door via online trainingen Krachtige meditaties om je immuun systeem te versterken. Met elkaar fit blijven in verbondenheid.

3) Geef sociale waarde

Betekenisgeving heeft ook te maken met het ervaren van de toegevoegde waarde die de organisatie levert aan de maatschappij. Gelukswetenschapper Marks noemt dit sociale waarde. Steeds meer medewerkers willen bij een organisatie werken die ‘maatschappelijk verantwoord’ is of bijdraagt aan het welzijn van de planeet. Dat dit laatste steeds noodzakelijker is geworden, geeft global health expert Alanna Shaikh wel aan in haar TEDtalk Coronavirus is our future. Covid-19 is wellicht wereldwijd de eerste, maar niet de laatste. Er komen nog meer aan, zegt ze in deze TEDTalk.

We hebben ondernemers nodig die sociale waarde geven om bij te dragen aan het welzijn van de planeet. Bijvoorbeeld een bedrijf als Koppert Cress onder leiding van Rob Baan of De Verspillingsfabriek onder leiding van Bob Hutten. Jij kunt hier van betekenis zijn als klant. Er is zelfs een website in het leven geroepen, waar ook Koppert Cress haar “purple cress” aanbiedt in tijden waar er een lock down is. (www.etenover.nl)

Samengevat: Hoe kun je betekenisgeving beoefenen?

Tip 1: Ervaar je zelf als deel van een groter geheel: Maak ruimte voor online activiteiten waarin je jezelf laat zien als ‘betekenisvolle ander”. Jouw aanwezigheid bevestigt dat je onderdeel bent van een groter geheel.

Tip 2: Geef kennis en inspiratie door aan een gemeenschap. Vorm op social media een “community” waar je anderen met jouw kennis ondersteunt.

Tip 3: Geef sociale waarde met je onderneming. Draag bij aan het welzijn van mens, dier en onze planeet.

Hoe kan ik voor jou van betekenis zijn? Ik geef in deze Corona Quarantaine periode gratis een geluksgesprek. Boek een geluksgesprek door me te mailen!

Gepassioneerde trainer, Teamcoach, Public Speaker. Facilitator om teams naar meer teamflow te begeleiden. Auteur van de bestseller Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! (top 3 managementboek gehaald) Bedenker van het Feel Fly Flourish stappenplan en 25 gelukscompetenties waarmee ik jou als professional help te floreren door flow te ervaren. Opleider voor Werkgelukdeskundigen en Chief Happiness Officers voor meer werkgeluk voor jezelf, je team en je organisatie.

Ik geloof erin dat iedereen die dat wil geluk kan trainen en dat we daarmee meer energie, meer intelligentie en meer creativiteit kunnen aanboren. Op weg naar Community, Business en gelukkig Samenwerken – Samenleven.

Train je gelukscompetenties.nl

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen