Week van of tegen de werkstress?

Vandaag is de laatste dag van de week van de werkstress. Op de kaart gezet door http://www.duurzameinzetbaarheid.nl. Een goed moment om een steentje bij te dragen door te vertellen hoe geluk werkt om werkstress tegen te gaan…

Laten we eens kijken wat de neuropsychologie hierover zegt. Wat gebeurt er in de hersenen gebeurt bij stress? Als je onder stress staat, wordt het zogenaamde Lower Braingeactiveerd. Dat is het deel van de hersenen dat zich richt op gevaar en negatieve herinneringen aan je opdringt waardoor je bang bent om pijnlijke ervaringen opnieuw te beleven. Het Lower Brain zorgt voor vernauwd bewustzijn, waardoor je minder oplossingen ziet, minder optimistisch wordt en uiteindelijk minder effectief bent dan je zou kunnen zijn. Het Lower Brain wordt vaker geactiveerd dan je denkt. Volgens neuropsycholoog Hanson hebben we een zogenaamde negatieve neiging. We letten meer op wat er mis gaat dan op wat goed gaat. Dit betekent dat er automatisch meer aandacht gaat naar wat ons minder gelukkig maakt dan naar wat ons wel gelukkig maakt. Bij stress reageert ons lichaam – dat begint al op een subtiel niveau – met de zogenaamde ‘Freeze, Flight, Fight-reacties’: bevriezen, vluchten of vechten. Het lichaam reageert zeer snel op stress. Zelfs als het alleen maar negatieve gedachten zijn, beginnen er al stresshormonen in je lichaam te circuleren.

Een geluksgevoel daarentegen is de brandstof om het zogenaamde Higher Brain te activeren. Is het Higher Brain actief, dan zie je meer mogelijkheden, ben je alerter, analyseer je situaties beter, bedenk je sneller creatieve oplossingen voor problemen, kun je beter met tegenslagen omgaan en vertoon je een hogere mentale productiviteit. Geluk is daarom een goed tegengif tegen stress.

In mijn boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties beschrijf ik het Het 3F-model dat ik ontdekt heb. Dit is een framework om geluksvaardigheden te trainen. Het kan worden ingezet om geluk bij het individu en bij de organisatie te laten toenemen. Het vermindert stress en zorgt voor meer productiviteit en minder uitval. Ook het Tijdschrift voor Organisatie Ontwikkeling (TvOO) heeft hier aandacht aan besteed met een artikel over werkgeluk. Je vindt het hele artikel terug op www.trainjegelukscompetenties.nl

Inmiddels heb ik bij diverse organisaties gelukstrainingen mogen geven. Momenteel ben ik bezig met een traject Bevlogen aan de Slag bij een klant, dat bekostigd wordt met de ESF Subsidie voor Duurzame Inzetbaarheid. Wil jij dat ook voor jouw organisatie? Wil je meer weten over het activeren van het Higher Brain en het trainen van werkgeluk? Of een train-de-trainer volgen om geluksambassadeur te worden binnen je organisatie? Laat me weten wat ik voor je kan betekenen! De eerstvolgende masterclass werkgeluk is op 11 december. Nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij!

drs. Veronique Kilian is auteur van Geluk op je werk? Train je gelukscompetenties! 25 Gelukscompetenties om te kiezen. Zij traint en coacht management en medewerkers op het gebied van leiderschap, veranderingsmanagement en positieve psychologie. Als teambuilder helpt zij teams om met plezier en flow te werken. Zij schreef het Handboek Teamcoaching en Intervisie met de Authentieke Dialoog.