Vitaal met werkgeluk in de food business. 3 tips

Wat is vitaliteit en hoe welke invloed heeft voeding?

Volgens de Nederlandse encyclopedie wordt vitaliteit gedefinieerd als mate waarin iemand krachtig en energiek is. Trefwoorden voor vitaliteit zijn 1) Energie 2) Levendigheid 3) Levensgeest 4) Levenskracht 5) Levenslust 6) Levensvatbaarheid 7) Werkkracht. En Werkkracht is wat we nodig hebben om ons werk goed en met plezier te kunnen doen.

Wat kan de food business bijdragen aan vitaliteit? Volgens journalist Jaap de Graaf van Uitblinkers Magazine is ongezond voedsel doodsoorzaak nummer 1. Dit komt door een slecht voedingspatroon volgens nieuws.nl. Het gevolg van slechte voeding is elf miljoen doden per jaar, volgens het Algemeen Dagblad. Uit het recent verschenen onderzoek in het tijdschrift The Lancet blijkt dat 1 op de 5 sterfgevallen voorkomen kunnen worden door gezond eten. De studie analyseerde bijna 20 jaar lang de gezondheidsgegevens van mensen uit 195 verschillende landen.

We kunnen dus in de food business grote invloed uitoefenen op de vitaliteit van medewerkers door de voeding die we aanbieden op het werk, in de supermarkt en in de horeca.

Vitaliseren en werkgeluk

In Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties is Vitaliseren 1 van de 25 gelukscompetenties die beschreven worden. Vitaliteit staat bij veel bedrijven hoog op de agenda. En dat is niet voor niets. In een tijd waarin we langer moeten doorwerken en het ziekteverzuim laag willen houden, wordt er een beroep op ons gedaan om over onze lichamelijke en geestelijke gezondheid te waken. Vitaliteit gaat niet alleen over voeding. Wat houdt de gelukscompetentie Vitaliseren in?

Vitaliseren: Onderneemt acties om lichaam en geest vitaal te houden, in topconditie te zijn en te blijven.

 

Vitaliseren van lichaam én geest is geen nice to know meer maar een need to know. Inmiddels rouleert er een voorspelling dat 25% van de werkenden in 2030 zal uitvallen of minder functioneren door stress- en burn-out klachten, aldus het AD. Ingrijpen is nodig als we de inzetbaarheid door werkstress willen voorkomen, volgens HR Praktijk.

 

 

 

 

 

3 tips voor het stimuleren van werkgeluk en vitaliteit

Tip 1: eet jezelf in een top conditie

Kijkend naar de gelukscompetentie Vitaliseren streven we naar een topconditie. De werkdruk is voor veel mensen zo hoog, het is topsport geworden. Hoe doen topsporters dat? De documentaire The Game Changers onthult het geheim van topsporters die medailles winnen, records breken of herstellen van een ernstige blessure. We volgen James Wilkes, mixed martial arts wedstrijdvechter en trainer, die zelf herstelt van een blessure en zijn vader ziet herstellen van een slechte gezondheid door over te gaan op een ander voedingspatroon. Het zijn niet alleen topsporters die we zien in de film. Ook achter de schermen zijn het de grootheden van de sportwereld die de bijdroegen aan deze documentaire. The Game Changers wordt namelijk geproduceerd door Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan, Lewis Hamilton, Novak Djokovic en Chris Paul. Het script en de regie zijn in handen van scenarioschrijver en regisseur James Cameron (Titanic, Avatar en The Terminator).

 

Tip 2: een rijk sociaal leven combineren met activiteiten die gelukshormonen aanmaken

Zijn gelukkige mensen vitaal of zijn vitale mensen gelukkig? Vitaliseren is meer dan alleen een goed voedingspatroon. Vitaliteit gaat over lichaam én geest. Gebleken is dat mensen die een rijk sociaal leven leiden en dingen doen waarvan ze blij worden, minder gezondheidsklachten hebben Samen dingen doen is gemakkelijker vol te houden. Activiteiten zoals samen sporten, mediteren of yoga beoefenen ondersteunen een gelukkig leven. Er komen dan hormonen vrij als endorfine en seretonine die ons helpen ons goed te voelen. Jezelf blijvend ‘vitaliseren’ is onderdeel van geluksbeleving.

 

 

 

 

Tip 3: Vitaal ondernemen

Duurzaam Ondernemerschap is naast Vitaliseren een behulpzame gelukscompetentie. Voor de beoefening van Duurzaam Ondernemerschap heb je ondernemerspassie nodig. Professor Melissa Cardon omschrijft ondernemerspassie als een katalysator voor emotionele ervaringen. Het brengt enthousiasme in je naar boven. Het versterkt je toewijding aan je doel. Het leidt tot positieve reacties in de hersenen en in het lichaam. Kortom, ondernemerspassie is een optimale positieve emotie. Cardons definitie van ondernemerspassie is dan ook ‘een positief, intens gevoel dat je hebt van iets wat van diepe betekenis is voor jou als individu’ (Gallo, 2015, p. 33). Ondernemerspassie zorgt ervoor dat je verbonden bent met iets dat betekenisvol is en jouw identiteit kenmerkt.

Ondernemerspassie is één ding, maar wat maakt ondernemerschap duurzaam? De internationale consultant Adam Kahene helpt organisaties om duurzaam ondernemerschap te ontwikkelen als antwoord op uitdagingen waar de mensheid voor staat. Duurzaamheid ontstaat door de synthese tussen tegengestelde krachten. Deze tegengestelde krachten beschreef hij in het baanbrekende boekje Power and Love (Kahene, 2010). Power definieert Kahene als de kracht die zichzelf profileert, definieert en grenzen afbakent. Love definieert hij als de kracht die verbinding zoekt en met anderen een groter geheel wil vormen. Love is de kracht die als het ware een samensmeltend effect heeft. Deze tegengestelde krachten worden ook wel aangeduid als Yin en Yang, of als het evenwicht tussen masculiene en feminiene waarden.

In de praktijk betekent dit niet alleen maar resultaatgericht werken, maar ook eens de tijd nemen voor bezinning. Actie afwisselen met regelmatige pauzes. In duurzaam ondernemerschap vind je het evenwicht terug doordat een product (power) verbonden is met inspiratie (love) en er oog is voor welzijn in plaats van louter winstbejag.

Een mooi (en radicaal) praktijkvoorbeeld in de food business is het eerste CO2 neutrale restaurant dat Koppert Cress in samenwerking met Hutten heeft opgezet. In de Chief Happiness Officer Podcast hoor je hier meer over.

Vitaal met werkgeluk. De Chief Happiness Officer Podcast.

Operationeel Directeur Frank Veldhof van Hutten vertelt in de podcast Vitaal met werkgeluk hoe Hutten de gelukscompetentie Vitaliseren toepast. Een verhaal over vitaliseren met een gezonde werkomgeving, een vitaliteitscontract en het samenwerken aan een bedrijfsrestaurant dat vitaliserende voeding aanbiedt aan medewerkers.

Klik op onderstaande afbeelding om naar de podcast te gaan.

Wil je aan de slag met gelukscompetenties? Volg dan de opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow coach. Of kijk op https://trainjegelukscompetenties.nl voor meer informatie.

Food & Happinezz

Food & Happinezz is het thema van het Hospitality Gala dat georganiseerd wordt door de Food Consultants Society International (FCSI). In aanloop naar dit event zijn er drie podcasts over Food & Happinezz bij Hutten. De eerste podcast gaat over de gelukscompetentie Geluksbewustzijn in de praktijk. De tweede vertelt over concrete voorbeelden om de gelukscompetentie Gastheerschap/Gastvrouwschap onder knie te krijgen. De derde gaat over Vitaliseren.

Op het Hospitality Gala zijn er sprekers die je niet wil missen! Mieke Verduijn, Developer Food en Beverage van de Royal Schiphol Groep geeft een presentatie over happiness@on the road, Stijn Verstijnen, General Manager van Deliveroo Nederland geeft een presentatie over happiness@home en Christian Oudijk, COO bij  de Vermaat Groep geeft een presentatie over happiness@events. Operationeel directeur Frank Veldhof van Hutten geeft samen met trainer, (team)coach en werkgelukdeskundige Veronique Kilian (trainjegelukscompetenties.nl) een lezing. Dagvoorzitter Remko de Graaff van FCSI Europe, Africa, Middle East begeleidt de dag.

Rob Diemel en Tom Rietveld (FCSI) bespreken het Food & Happinezz Gala met Frank Veldhof (Hutten) en Veronique Kilian

Met dank voor de organisatie aan Rob Diemel, Tom Rietveld van HTC Advies, Angelien van der Zanden en Rob Janssen en Anton Francois van FCSI Nederland. Dank je wel voor het mede mogelijk maken van dit Food & Happinezz Hospitality Gala is Bart Jasperse van MeikoJoshua Winnen van Ake Ideal Nordcap en Remko van FCSI EAME!

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen