Speciaal in het thema van de boekenweek ‘Rebellen en dwarsdenkers’ in deze blog speciale aandacht voor 3 awardwinnende dwarsdenkers die ondanks de weerstand toch weten te floreren met werkgeluk. En omdat ik het jou ook gun, hieronder een winactie voor het boek. Wie gun jij het boek met een gratis sessie?
Waarom is het tijd voor nieuwe competenties?
Dat geluk te trainen is, wisten we al. Als je de competenties ontwikkelt om geluk op het werk te vergroten, kun je ook het bedrijf meer laten floreren. Helaas besteden organisaties hieraan doorgaans weinig aandacht. In de projecten op het gebied van competenties zien we vaak dezelfde soort competenties terugkomen. Stressbestendigheid, verantwoordelijkheid en klantgerichtheid zijn klassiekers. Wij stellen competenties zoals doorzettingsvermogen, prioriteiten stellen en kostenbewustzijn op prijs. Deze competenties dragen bij aan het succes van een organisatie door prestatie en kosten-efficiency.
Opvallend is dat we wél doorzettingsvermogen moeten ontwikkelen – want we moeten onze doelen halen tijdens periodes van veranderingen, tegenslagen en kinderziektes – maar ruimte om herstellingsvermogen te ontwikkelen om even bij te komen van dit soort werkdruk is nog geen prioriteit. Dat moeten we in onze eigen tijd doen.
We worden wél getraind in kostenbewustzijn, maar niet in geluksbewustzijn. We worden beoordeeld op stressbestendigheid – want we moeten blijven presteren onder druk – maar niet op onze competentie om te kunnen ontspannen op het werk. Zie je het al voor je? Je manager zegt tijdens je beoordelingsgesprek: “Je krijgt een goede beoordeling voor de competentie ‘ontspannen’!”
Ik denk dat het tijd is voor nieuwe competenties om lang en gelukkig te kunnen werken. Maar wie durven het aan om gelukscompetenties te trainen, laat staan over te brengen aan het grote publiek in de eigen organisatie?
#1 Nathalie van der Valk is de eerste HR Manager in Nederland die gelukscompetenties tastbaar maakt voor managers.
Toen ik uitgenodigd werd om een lezing te geven voor het hele bedrijf, nam ik eerst de tijd om steekproefsgewijs een aantal managers te interviewen over beelden – en vooroordelen – over werkgeluk. Het is altijd belangrijk om aan te sluiten bij het referentiekader. Dat was een belangrijke factor in het succes om werkgeluk verder brengen de training ‘Handvatten voor authentieke geluksgesprekken’ voor de managers.
Over het algemeen zijn veel mensen positief over werkgeluk. Maar denken dat je werkgeluk ‘er even in kan gooien’, is een grote misvatting en leidt tot teleurstellingen. Angst voor een geluksdictatuur (“Gij zult gelukkig zijn!”), geforceerd successen vieren (“Met confetti het werkgeluk erin stampen”) en beeldvorming over werk (“Horen werk en geluk wel bij elkaar?”) zorgen voor – terechte – weerstand tegen het containerbegrip ‘werkgeluk’.
Door kennis van organisatiedynamiek, HR perspectief, inzicht in training & coaching, concrete tools, persoonlijkheidstypologie – en geloof me, werkelijk alles heb je nodig! – kan je werkgeluk succesvol te laten werken. Werkgeluk lijkt tegenstrijdig met hoge (werk)druk en andere omstandigheden – zoals een reorganisatie bijvoorbeeld – die een negatieve impact kunnen hebben.
Als je desondanks alles tóch werkgeluk kan laten ervaren door gelukscompetenties te trainen, dan ben je een succesvolle dwarsdenker.
Hoe bijzonder is het dat gelukscompetenties bij Konika Minolta zo is geland! Deze infographic laat nog maar een greep van de reacties zien van de diverse managers….
#2 Toen Ramon Dölle, afdelingsmanager bij de Gemeente Rotterdam, zijn medewerkers uitnodigde voor een geluksgesprek, kreeg hij zowel positieve als sceptische reacties.
Toen ik de sceptische reacties inventariseerde, varieerden deze van “Wat wil hij van me?” tot het welbekende “Werkgeluk is zweverig”.
Ondertussen zat Ramon zelf niet stil en trainde zijn eigen gelukscompetenties. De geluksgesprekken die hij voerde met 40 medewerkers van zijn afdeling, begonnen vruchten af te werpen. Na een half jaar hebben we samen de uitkomsten van de geluksgesprekken geïnventariseerd en bekeken welke gelukscompetenties de afdeling al toepaste en waar nog naar verlangd werd. In een Masterclass Werkgeluk hebben we deze terugkoppeling samen gepresenteerd aan de afdeling, afgewisseld met diverse fun-oefeningen. Dat hebben we later herhaald met een andere afdeling waar Ramon nog eens een stuk of 40 geluksgesprekken voerde. Wow, wat gaf dat een energie en een engagement. Nog steeds is dat te merken. Een terechte awardwinner als Geluksmanger van het jaar.
#3 Rianne Hoekman, CHO INKL, liet zich niet weerhouden door een reorganisatie, het vertrek van de bestuurder die haar als Chief Happiness Officer steunde en organisatiedynamiek.
Nadat Rianne zich verdiept had in werkgeluk, kwam ze erachter dat ze weliswaar basiskennis had maar geen tools of handvatten om werkgeluk echt te implementeren of verder te brengen. Samen hebben we een plan van aanpak geschreven. Rianne heeft de opleiding tot werkgelukdeskundige bij trainjegelukscompetenties.nl voltooid en is zelf gelukscompetenties blijven trainen. De weg voor haar als CHO opende zich ondanks diverse onzekere periodes. Hoe zij van teamleider naar Chief Happiness Officer groeide, vertelt ze in een eigen presentatie in TEDstyle op de internationale dag van het geluk 20 maart.
Beleef haar persoonlijke verhaal mee op de Masterclass Werkgeluk. We zijn bij haar te gast op het IKNL (Integraal Kankerinstituut Nederland).
Hier vertelt ze haar reis van teamleider naar Chief Happiness Officer voor alle vestigingen van Nederland.
Wil je erbij zijn? Meld je hier aan en ontvang het boek om je eigen gelukscompetenties te trainen!
SPECIAAL VOOR DWARSDENKERS IN DEZE BOEKENWEEK: WELKE LEIDER DIE WERKGELUK BINNEN HET TEAM WIL VERDER BRENGEN GUN JIJ HET BOEK MET EEN GRATIS SESSIE?
1) Mail mij een leider onderaan die jij nomineert als een dwarsdenker met impact voor het werkgeluk van het team
2) Vertel waar je hem of haar van kent
3) Waarom verdient deze leider deze gratis sessie met boek van mij?
4) Celebrate! Want ik neem contact met jullie op voor het kado!
Of wil je nu alvast zelf aan de slag met werkgeluk implementeren?
Dat kan met de opleiding tot Werkgelukdeskundige (CHO) en Teamflow-coach bij Trainjegelukscompetenties.nl. Kijk op https://trainjegelukscompetenties.nl/opleiding-werkgelukdeskundige-in-semco-stijl