In de afronding van de Masterclass Persoonlijk Leiderschap, een vak dat ik doceer mogen studenten gebruik maken van een aanvullend coachingsgesprek. Een van mijn studenten werkt in de evenementenbranche. Steeds meer merkte ze dat ze zich wilde gaan opstellen als business partner voor directies, maar ze vond het nog moeilijk zich om deze nieuwe identiteit aan te meten. Ze vroeg zich tijdens het coachingsgesprek af hoe ze haar persoonlijk leiderschap op dit gebied verder zou kunnen ontwikkelen en welke literatuur ze zou gebruiken. We hebben gebruik gemaakt van tips die gegeven werden door Tara Mohr, auteur van het boek Playing Big.
Playing Big is een werkboek met tips als je groot wil denken oftewel ‘hoog spel wil spelen’. Hoewel Mohr zich in het boek alleen richt op vrouwen, denk ik dat haar tips een grotere doelgroep zullen aanspreken.
Drie tips uit haar boek:
1) Mohr werkt met innerlijke delen. Er zijn delen die je helpen, zoals je innerlijke mentor, of je toekomstige zelf, maar ook delen die je saboteren, zoals je innerlijke rechter. Als je actief leert te werken met deze delen, kun je je obstakels overwinnen en jezelf voorstellen hoe je leven zal zijn als je ‘groot denkt’.
2) Ga van Pachad naar Jira. Pachad betekent: angst voor ingebeelde gevaren. Een alarmbel die vaak wordt geluid door de Innerlijke Rechter. Jira is het gevoel dat je hebt als je 1) meer energie hebt dan je had, 2) in contact komt met het goddelijke en 3) een grotere ruimte inneemt dan je gewend bent. Zo klinkt Jira als een abstracte ervaring. Gelukkig verwijst Mohr regelmatig naar voorbeelden uit haar coachingspraktijk. Ze laat zien dat Jira meer weg heeft van uiting geven aan en manifesteren van bezield verlangen. Opmerkelijk is dat Jira ervaren neerkomt op het oproepen van positieve emoties. Een basisingrediënt in de gelukstrainingen die ik geef.
3) Maak ‘de sprong’: doe een simpele handeling en vraag een klein publiek om feedback. Sommigen maken een droom zo groot dat ze overruled worden door angsten, is de ervaring van Mohr.
Hoe heeft dit gewerkt in het coachingsttraject? Het opsporen van de persoonlijke missie van iemand die een groter doel in het leven nastreeft is een cruciaal onderdeel van de Masterclass Persoonlijk Leiderschap. Door het werken aan deze missie ontstaat de ‘Jira’ waar Mohr naar refereert. Je ziet het als iemand in contact komt met iets diepers in zichzelf, als de ogen gaan sprankelen en als er innerlijke toestemming en ruimte ontstaat om deze dromen daadwerkelijk te gaan manifesteren. Maar dat gaat meestal niet over een nacht ijs.
Het werken met de Toekomstige Zelf kan helpen. Tijdens een begeleide visualisatie oefening zag mijn klant zichzelf (haar toekomstige zelf) spreken voor een directieteam. Ze ervoer hoe ze het team verraste met haar talent, invalshoeken en tips. Daarna zag ze hoe de teamleden samen met haar tot co-creatie kwamen. Vanuit deze ervaring kon ze aangeven wat ze nu nodig had om bij haar toekomstige zelf te komen: meer zelfvertrouwen.
Om meer zelfvertrouwen op te bouwen hebben we een plan van aanpak gemaakt waarin de oefening ‘De Sprong’ in voorkomt. De Sprong geeft de opdracht: maak van iets groots een kleine behapbare actie die toch spannend is. Mohr geeft een voorbeeld: Wil je een boek publiceren over je leven? Schrijf een kort, persoonlijk essay over een belangrijke periode in je leven, geef jezelf tien dagen de tijd en stuur het essay naar drie verschillende tijdschriften. Geen verstop- en-vertraag-strategieën meer. Je komt tenminste in actie en je leert er wat van. Ondertussen verwerk je de angsten die het bij je oproept en leer je onderweg schrijven en voor jezelf opkomen. Wat mij betreft valt dit onder de gelukscompetentie Excelleren met gemak waar ik mensen in train.
Het is prachtig om te zien hoe klanten uiteindelijk de switch maken. Zoals een van mijn klanten ooit zei: ‘het is een kleine sprong voor de mensheid, maar een grote sprong voor mij.’
Wat is jouw sprong?
Veronique Kilian is trainer, (team)coach en spreker. Zij traint en coacht management en medewerkers op het gebied van leiderschap, veranderingsmanagement, psychologie en geluk. Als teambuilder helpt zij teams om met plezier en flow te werken. Als transformatiecoach faciliteert Veronique diepe transformaties in individuele coachingstrajecten waardoor positieve verandering beklijft. Na twintig jaar organisatieadvies en HR training & coaching besloot ze ook actief bij te dragen aan geluk met haar boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! Eerder schreef Veronique het Handboek Teamcoaching en Intervisie met de Authentieke Dialoog.