Hoe verzamel je een schatkist vol geluk?

Recensie Een schatkist vol geluk; Auteur: Leo Bormans; (Uitgave: Lannoo, 2011); Voor meer informatie over deze kaarten set, klik hier

Schatkist vol geluk

Als je gelukscompetenties wilt trainen, is het handig om te weten wat je moet doen. De kaarten uit Een schatkist vol geluk geven instructies. De gebruiksaanwijzing bij de gelukskaarten vertelt dat geluk voor 50% wordt bepaald door je genen, 10% door je omstandigheden en 40% door jezelf. In de bijsluiter wordt deze 40% vertaald als een instructie om jezelf in te zetten voor je geluk, want het komt niet uit de lucht vallen. En als je dát doet, kun je jouw gelukservaring met 10% verhogen.

schatkist vol geluk

Een of twee kaarten per week, een jaar lang?

En je komt er niet zo gemakkelijk van af: als je het volgens de spelregels wilt doen, ‘trek dan een jaar lang iedere week één of twee kaarten en verplicht jezelf om de tip toe te passen’. Dit vraagt een gedisciplineerde aanpak. Je moet er wat voor over hebben om je geluksniveau te laten toenemen. Dat het niet vanzelf gaat, is inmiddels duidelijk. Je kunt jezelf ook nog uitdagen met de tips: op ieder kaartje staan twee tips: ééntje die gemakkelijker is en één die wat meer moeite kost.

Kaarten ad random geluk

Kies het liefst een kaart at random. Als ik lukraak een kaartje pak, lees ik ‘slaap deze week elke nacht een uur langer dan gewoonlijk’. Uitgerust zijn is bevorderlijk voor de gezondheid én je geluksgevoel. Dat is de bedoeling van dit kaartje, schat ik. Maar wat als de agenda zo vol is dat de tijd hiervoor erbij inschiet? Gelukkig leer ik mijn studenten bij de training Vitaliteitskunde hoe je overdag een “power nap” kunt doen.

Geluksagenda

De tweede tip op dit kaartje luidt ‘ga na welke verenigingen er in je buurt zitten. Pik er één uit en word lid’. Hmm, ik ben al van veel clubs ‘lid’. Hoe ga ik nog één in mijn volle agenda proppen? Het zet me wel aan het denken wat ‘lid’ zijn betekent. Want ik neem aan dat dit kaartje me wil aanmoedigen om ‘samen-gevoel’, ‘verbinding’ en ‘samen activiteit beleven’ te gaan ervaren – factoren die bijdragen aan geluk. Het zet even de spotlight op mijn bijdrage als ‘waardevol lid’ voor mezelf en voor anderen.

Ik zou op dit moment wel de kwaliteit van het contact kunnen verhogen door een compliment, een bedankje of waardering uit te spreken aan een mede-lid. Wel heldere instructies, maar wat mij betreft geen letterlijke opvolging die mijn geluk verhogen.

Ik zoek verder naar andere tips. Alle tips zijn geschreven in de vorm van instructies. Geen mooie uitspraken, maar actiekaarten. ‘Maak deze week tijd om gewoon een uur te luisteren naar je favoriete muziek.’ Deze klinkt mij als muziek in de oren. Dat is te regelen. Al was het maar met koptelefoon op tijdens het doen van een impopulair klusje als de administratie….

Wat mij is bijgebleven is dat het geluksverhogend is om deel te zijn van een club. Nadat ik meer ruimte kreeg in mijn agenda ben ik lid geworden van een zangkoor en een zeilclub. En mijn geluksbeleving inderdaad omhoog gegaan. Dat was echt een goede tip! Het is de gelukscompetentie Betekenisgeving en Communitybuilding die geholpen heeft om mijn schatkist vol geluk te vullen.

Je schatkist vol geluk vullen

Stel je voor dat je elke dag kunt putten uit een schatkist vol geluk – een bron van blijdschap, veerkracht en welzijn die altijd binnen handbereik is. Open de sleutel tot deze schatkist met een e-learning, de opleiding en/of het boek:

  • Onze unieke e-learning onthult 25 krachtige gelukscompetenties die je kunt leren om je leven te verrijken. Elk inzicht en elke vaardigheid is als een kostbare parel die je schatkist vult met onschatbare momenten van vreugde en vervulling.
  • Volg de opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow coach
  • Lees het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties!

Over Veronique Kilian

Veronique Kilian is relatiecoach, coach, trainer en intervisor. Als transformatiecoach begeleidt ze medewerkers via individuele trajecten bij vraagstukken over loopbaan, leiderschap en persoonlijke effectiviteit. Als trainer doceert ze vakken als Psychologie, HRM en Leiderschap. Als intervisor faciliteert ze teams in teambuildingstrajecten om met plezier tot een gezamenlijke prestatie te komen. Veronique geeft regelmatig trainingen en workshops over vitaliteit en geluk.

 

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Theatercollege

"De kunst van het liefhebben"

00
dagen
00
uren
00
min.
00
sec.
Je hebt deze theaterlezing gemist, meld je aan voor mijn volgende theaterlezing volgend jaar en pak de vroegboekkorting!

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen