Waarom een geluksboek belangrijk is volgens Riksja Travel oprichter Marius Appelman

Geluksboek

Marius Appelman is de oprichter van Riksja Travel. Ik mocht Riksja Travel een tijdje begeleiden toen Marius nog de positie als CEO vervulde bij dit reisbureau. We spraken over geluk, teamcoaching en teamflow. Hij werd meelezer toen ik mijn “geluksboek” schreef en gaf belangrijke tips en feedback.

Eerder heb ik voormalig MT-lid Leontien Harsma geïnterviewd in de Chief Happiness Officer Podcast over deze periode toen we enkele zelforganiserende teams hebben gecoached. We gebruikten toen het Handboek Teamcoaching en Intervisie met de Authentieke Dialoog, in de tijd dat ik het geluksboek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! (Kilian, 2018, 2e druk) schreef.

Marius schreef het nawoord. En Riksja Travel werd een casus. Een belangrijke bijdrage aan het “geluksboek” dat mede dankzij deze best practices werkgeluk concreet maakt.

Geluksboek

Geluksboek

Appelman: “Een boek over geluk in organisaties is belangrijk voor mij. Als ondernemer ben ik ervan overtuigd dat bedrijven een grote rol kunnen spelen om mensen en de wereld als geheel positief te beïnvloeden. Bedrijven zijn plaatsen waar de meeste mensen een groot deel van hun leven doorbrengen. Daarnaast wordt een flink deel van de economische activiteit door bedrijven vertegenwoordigd. Onze wereld wordt geplaagd door grote problemen. Laten we dan onze meest krachtige middelen inzetten om aan oplossingen te werken.

Positieve keuzes

Dit boek laat zien dat geluk in organisaties een maakbaar fenomeen is. Je kunt er gewoon mee beginnen. Je kunt een aantal positieve keuzes maken die de weg openen naar een andere manier van bedrijfsvoering. Hierdoor zal het bedrijf krachtiger worden. De investeringen die je daarin doet, betalen zich meestal uit in een betere performance. Dit geldt voor zowel de economische als de maatschappelijke performance. In de praktijk van ons bedrijf Riksja Travel hebben we dit aan den lijve ondervonden. Ook voor ons is het heel belangrijk dat er resultaten worden gehaald. Echter, er alleen over praten is niet genoeg. Idealisme en realisme gaan steeds hand in hand. In de startfase van ons bedrijf dachten we dat investeren in het geluk van onze medewerkers ten koste zou gaan van onze winst en dat we alert zouden moeten zijn of we dit op lange termijn zouden kunnen blijven volhouden. Maar al snel bleek dat het een krachtige onderlegger is voor het vertrouwen van onze klanten en de drive van onze mensen.

Feel, Fly, Flourish

De fases van het Feel, Fly, Flourish-model hebben we grotendeels doorlopen. Als ik naar de feel-fase kijk, zie ik hoe de positieve emoties door medewerkers bij elkaar versterkt worden, zeker als er veel aandacht is voor de relatie. Het engagement en betekenis worden krachtiger doordat het bedrijf een hoger doel heeft waarmee mensen zich willen associëren. Bij ons is dat ‘De reis die je dichter bij je bestemming brengt’.

Toen dat een tijdje goed ging, kwamen we in de fly-fase. We zien mensen persoonlijk groeien en zien de stemming en effectiviteit van de groep beter worden. Je kunt zeggen dat de zachte factoren energie geven aan de hardere economische wetten. Deze wetten vereisen dat er ook stevigheid dient te zijn in de vakbekwaamheid en expertise van de mensen en het verdienmodel dat wordt toepast. Maar zonder de passie en betrokkenheid van de mensen zal het niet echt gaan stromen.

Als je de fly-fase structureel goed aanvliegt, ontstaat er een gevoel van bijzonderheid: van ‘Kijk eens wat een leuk een bijzonder bedrijf dit is’ en ‘Wat boffen we dat we zó kunnen werken’. Hier herken ik de flourish-fase. Daaruit kun je een lange tijd veel energie halen. We gingen snel groeien en het bedrijf werd ook commercieel succesvol.

Zelfsturende teams

Maar niets is voor altijd. De fases van het Feel, Fly, Flourish-model zullen zich af en toe herhalen. Bij grote veranderingen kom je weer terug bij het begin. Zo hebben we bij Riksja gemeend het hele organisatieproces weer overhoop te moeten halen. We gingen over op zelfsturende teams. Iedereen ging op een drastisch andere manier werken. In zo’n zelfsturend team begin je bij het begin. Alles moet weer doorvoeld worden voordat er een sprake is van een structurele flow. Geleidelijk aan zie je dat er weer een positieve stroom ontstaat. Het is belangrijk om het proces bewust en intuïtief door te gaan. Het is verleidelijk om in een bedrijf vooral rationeel te zijn. Juist het voelen van de onderstroom en het verlengen daarvan in de goede richting brengt je ver.

We worden hierin begeleid door Veronique om onze medewerkers te faciliteren zodat ze kunnen werken in zelfsturende teams terwijl we ook de stroming van geluk opzoeken.

Hopelijk zal de nieuwe flourish-fase zich gaan afspelen op een hoger niveau dan de eerste en zullen de passie en verbondenheid groter zijn dan ooit.”

Dank Marius voor deze passage in dit geluksboek. Nu heb je je eigen geluksboek geschreven waarin je anderen inspireert overvloed te brengen. We gaan luisteren naar de podcast over jouw ‘geluksboek’!

Meer weten over de boeken?

Klik hier voor Riksja’s Journey

Klik hier voor Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! en andere boeken zoals Handboek Teamcoaching en Intervisie met de authentieke dialoog en Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?

Of volg de opleiding tot werkgelukdeskundige en teamflow-coach, waarin je deze boeken als onderdeel van de opleiding ontvangt!

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen