De powernap: in 5 stappen opknappen

Powernap als meditatie

Als je thuis werkt is een powernap ideaal om even kort op te laden. Bellen, beeldbellen, online samenwerken via zoom of teams? Het is allemaal intensiever. Dus een kort en krachtige pauze is geen overbodige luxe.

Hoe kan je opknappen met een powernap als je lange dagen maakt van 10-12 uur werken? En na drie dagen een dag vrij. Of een marathon aan zorgtaken hebt in de hectiek van alledag.

Beeldbellen, telefoneren, zoomen, skypen. Je wordt vanzelf ‘online moe’. Of je voelt je toch minder fit in deze tijd. Hoe kan je tussendoor opknappen? Dan is een gelukscompetentie als Herstellingsvermogen cruciaal.

De powernap brengt je in rust-hersengolven

Als je tot rust komt, veranderen je hersengolven. Als je een ‘power nap’ onder de knie krijgt, dan kan je snel in die hersengolven komen waarin je automatisch oplaadt tijdens het uitrusten. De meeste mensen komen in deze rust-hersengolflengtes door meditaties. Je brein denkt dat je slaapt, zelfs als je bij bewustzijn bent en niet het idee hebt dat je aan het slapen bent.

Er zijn allerlei soorten meditaties die je liggend kan doen. Zo kan je de zogenaamde “power nap” ook beschouwen: als een soort meditatie. De technieken van de power nap komen uit de droom yoga. Enkele van onderstaande technieken leerde ik van taotrainer Juan Li tijdens de droom-yoga training.

De opknap-stappen van een powernap

Hieronder geef ik een aantal stappen om je te helpen een power nap te doen.

Voorafgaand is belangrijk om te weten:

  • Een effectieve power nap duurt ca. 15-30 minuten. Als je het thuis doet, doe het dan NIET in bed. Je wilt niet trainen dat je in bed slechts 30 minuten in een diepere ontspanning komt en weer alert wordt. In bed wil je doorslapen.
  • Het gaat er niet om om wel of niet te slapen. Je hoeft dus geen slaap-ervaring te hebben om weer wakker te worden na een half uurtje. Blijf met je bewustzijn erbij, ook al lig je in een diepe rust.

Dus vindt een prettige plek waar je regelmatig een power nap kan ‘in trainen’. Als je steeds naar die plek terug gaat, wordt het steeds gemakkelijker om de power nap te doen en er resultaat van te hebben.

Powernap stap 1

Ga comfortabel op je rug liggen op een matje, eventueel onder een dekentje met een kussentje zodat je lekker warm ligt. Zorg dat het donker genoeg is om te rusten.

Powernap stap 2

Roep de zogenaamde “i-kracht” op: gerichte aandacht door met een glimlach je aandacht te richten naar een bepaald lichaamsdeel. Ga met je aandacht naar je benen en verplaats je gewicht van het ene naar het andere been. Je beweegt dus nauwelijks. Doe het met lichte aandacht.

Powernap stap 3

Laat je langzaam wegzakken. Alsof je in slaap valt. Als je je voelt wegzakken, ga je door het zogenaamde ‘slaapvenster’: kom je in een andere laag van bewustzijn. Misschien komen er beelden op, alsof je je bewust wordt van ‘droom beelden’. Dit is het moment dat je je op je zij gaat draaien.

Opknap stap 3 van powernap kan je droombeelden brengen (Afbeelding: Nebula, Hubble Telescope)

Powernap stap 4

Je kunt hier kiezen of je op je linkerzij of op je rechterzij gaat draaien. Als je op je linkerzij ligt en dus op de linkerkant van je hoofd, wordt je linkerhersenhelft gestimuleerd. Dit laatste geldt andersom natuurlijk ook voor je rechterhersenhelft. Als je op je linkerzij ligt, wordt dit de “tijger positie” genoemd – lig je op je rechterzij, dan lig je in de ‘drakenpositie’. Geniet van je diepere rust in de positie die je gekozen hebt.

Powernap stap 5

Na een (zelfgekozen) periode ga je weer op je rug liggen. Gebruik een “dream command” om weer terug te gaan met je bewustzijn naar een staat van helder en wakker bewustzijn.  Rek jezelf uit, wrijf je handen en voeten tegen elkaar en kom rechtop zitten. Als je het licht aandoet of licht binnenlaat in de ruimte, let dan eens op het effect van dit licht op je systeem en lichaam.

Een power nap kan je gebruiken om bij te tanken, maar ook als meditatie om een intentie te zetten. In de jaartraining Vitaliseren doe je zo zal ik deze meditatie begeleiden in combinatie met het zetten van intenties, zodat je ondersteund wordt in het manifesteren van de richting die je kiest – ten bate van jezelf en ten bate van anderen.

Opknappen met een powernap geeft je superpower

In onderstaande TEDTalk “Sleep is your superpower” vertelt professor Matt Walker waarom je zo kan opknappen van een powernap. Waarom zou je deze superpower alleen ’s nachts aanboren? Train je herstellingsvermogen zodat je fit blijft!

Wil je meer leren over opladen en uitrusten? Meld je aan voor meer informatie over Vitaliseren doe je zo! Speciaal voor jou geef ik het webinar Sterker als Thuiswerker.

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Theatercollege

"De kunst van het liefhebben"

00
dagen
00
uren
00
min.
00
sec.
Je hebt deze theaterlezing gemist, meld je aan voor mijn volgende theaterlezing volgend jaar en pak de vroegboekkorting!

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen