Hoppenbrouwers: leiderschap en zelforganisatie. Hoe dan?

Scroll naar beneden voor de podcast.

Hoppenbrouwers: leiderschap en zelforganisatie. Is dat te combineren? En welke rol speelt werkgeluk daarin?

In deze aflevering ga ik in gesprek met Henny de Haas, directeur van Hoppenbrouwers. Dit is de eerste aflevering van de Hoppenbrouwers serie. Bij Hoppenbrouwers is werkplezier een van de belangrijkste kernwaarden én ze werken op basis van zelforganisatie. Wat is het geheim om deze teams gelukkig met elkaar te laten werken? Welke rol heeft leiderschap daarin? Luister naar deze eerst podcast ooit – een primeur met directeur Henny de Haas.

Leiderschap en zelforganisatie bij Hoppenbrouwers gaat hand in hand met werkplezier.

Tijdens een rondleiding op het Hoppenbrouwers hoofdkantoor in Udenhout zie ik overal schermen met informatie over de kritische succesfactoren waar de organisatie op stuurt. Er staat een kaartenrek met kaarten voor iedere gelegenheid, van waardering en complimenten tot felicitaties en beterschap. Ook de kernwaarden hangen aan de muur. De vijf waarden die zij nastreven zijn plezier in je werk, vakmanschap, ondernemerschap, verbondenheid en autonomie. Werkplezier is de belangrijkste kernwaarde.

De bedrijfsvoering is gebaseerd op de filosofie dat zorgen voor je personeel betekent dat het personeel zorgt voor de klant en de klant zorgt voor omzet. De mens staat op de eerste plaats.

Waarom heb je plezier in je werk?

Een bedrijfsfilmpje laat zien waarom medewerkers plezier in het werk hebben. De redenen variëren van “Leuke collega’s, de vrijheid om te doen wat ik leuk vind, zelfstandigheid om je functie uit te voeren, het werk zelf is leuk, gevarieerd werk, veel doorgroeimogelijkheden, iedere dag is anders, elke dag bezig zijn met de dingen die ik leuk vind, het uitdagend en spannend is” tot “omdat ik kan zijn wie ik ben….”

 

De oorsprong van zelforganisatie

Theo Hoppenbrouwers neemt in 1978 het bedrijf van zijn vader over. Zijn overtuiging dat de kracht laag in de organisatie moet liggen, zorgde ervoor dat hij medewerkers overal bij betrok. Van de aanpak van werkprocessen tot keuze voor klanten tot calculaties. In die tijd was dat een omslag van hiërarchisch sturen naar participerend leidinggeven. De kiem werd gelegd voor zelforganisatie. Het werkplezier werd zichtbaar. Medewerkers kwamen eerder te vroeg dan te laat op het werk.

Ziekteverzuim verlagen

Het effect van de zelforganisatie tendens werd ook in 1991 zichtbaar. Het ziekteverzuim lag op zo’n 6%. Theo Hoppenbrouwers ging in gesprek met medewerkers over ziekteverzuim. Hij vroeg medewerkers wat ze het liefste deden en wat ze zouden willen doen. Medewerkers kregen meer verantwoordelijkheid, ontwikkelingsperspectief en bevoegdheden te geven om besluiten te nemen. Het ziekteverzuim zakte naar 2%.

De kracht van teams

De kracht zit in teams die groot denken maar klein en resultaatgericht werken op basis van eigen bevoegdheden. Henny de Haas heeft deze aanpak omarmd en geprofessionaliseerd. Boerenzoon Henny de Haas komt bij Hoppenbrouwers in 1999. Daar werd hij binnen enkele jaren directeur-eigenaar. Als leider wil hij de familiebedrijven-cultuur behouden, ook als het bedrijf inmiddels is uitgegroeid tot zo’n vijftienhonderd mensen, inclusief de flexibele schil.

Zelf aan de slag met werkgeluk implementeren?

Meer informatie vind je in het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! dat de top 3 van de bestsellerlijst top 100 van managementboek haalde.

Wil je zelf aan de slag met werkgeluk, volg dan onze opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach of een individueel traject op maat voor jou en/of je team.

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen