Leidinggeven aan zelforganisatie en werkgeluk #22 en #23

Leidinggeven aan zelforganisatie én werkgeluk? Hoe doe je dat?

In deze aflevering interviewt Farouk van het Semco Style Instituut mij naar aanleiding van mijn boek Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?
Doorgaans is mede eigenaar en compagnon Luuk ook bij deze interviews, maar omdat Luuk in quarantaine moest ten tijde van dit interview, hoor je collega Axel – die vragen stelt over mijn achtergrond.

Semco Style Consultant

In 2017 voltooide ik de opleiding tot Semco Style Consultant om klanten beter te kunnen helpen met de transitie naar krachtige, creatieve en zelforganiserende teams. Tijdens de opleiding vertelde ik dat ik een boek zou schrijven over het onderwerp zelforganisatie. Na de opleiding interviewde ik leiders over leidinggeven aan een organisatie met gelukkige zelforganiserende teams. Deze interviews zijn te beluisteren in andere afleveringen van de Chief Happiness Officer Podcast.

Vier jaar na mijn certificering als Semco Style Consultant zag “Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?” het licht.

Internationaal

Dat Semco Style een internationaal gewilde topic is, bleek wel toen mijn workshop proposal over dit onderwerp werd gekozen voor een presentatie op een internationaal congres voor professionals die zich verdiepen in de ins en outs van intercultureel management. Dit congres werd georganiseerd door Sietar. Sietar is een afkorting en staat voor Society for Intercultural Education And Research.

Samen met Luuk toog ik – nog tijdens mijn Semco Style opleiding – naar Dublin, om op het Sietar Europa congres voor een volle zaal een sessie te leiden, die wij de titel hebben gegeven: Following the trail of Ricardo Semler – 5 principles of a happy business boost.

 

 

CHO Podcast #22

De onderstaande aflevering van de Chief Happiness Officer Podcast begint met vragen om mij beter te leren kennen: Hoe ben je auteur geworden? Hoe is het eerste boek ontstaan over de Authentieke Dialoog als coachingsinstrument? Hoe ondersteunt dit psychologische veiligheid? En natuurlijk komt het onderwerp werkgeluk ook aan de orde: wat is het verschil tussen werkgeluk en schijngeluk, en hoe ga je ermee om?

Werkgeluk in Semco Style

CHO Podcast #23 Semco Style

Hieronder het tweede deel van het interview Semco Style. In de vorige aflevering hoorde je meer over psychologische veiligheid en werkgeluk. In deze aflevering gaat het over de paradox van leiderschap aan zelforganisatie. Hoe werkt die paradox? Met een voorbeeld van een team dat van ver kwam, maar ging floreren met behulp van een teamcoachingstraject. En hoe overtuig je een leider om leiding te geven met oog voor werkgeluk als hij eigenlijk gaat voor business as usual?

In mijn blog over de gelukscompetenties van Ricardo Semler, citeer ik de uitspraak van Ricardo dat mensen die gelukkig werken IQ plus EQ plus SQ hebben, minus ego. Over dit onderwerp pakt Farouk met mij het gesprek op.

 

Zelforganisatie bij overgenomen bedrijven door Hoppenbrouwers

Scroll naar beneden voor de podcast.

Hoe worden bedrijven die door Hoppenbrouwers zijn overgenomen vanzelf zelforganiserend? Directeur Henny de Haas aan het woord.

 

 

Dit is het derde deel van de Hoppenbrouwers serie in de Chief Happiness Officer Podcast, de podcast over leiderschap, teamflow en werkgeluk van Veronique Kilian. In de eerdere afleveringen interviewde ik directeur-eigenaar Henny de Haas over de wijze waarop hij Hoppenbrouwers reorganiseerde en zelforganisatie invoerde. Wil je de eerste aflevering beluisteren? Ga dan naar de aflevering van De Chief Happiness Officer Podcast Leiderschap in zelforganisatie.

In de tweede aflevering gingen we verder de diepte in door de rol van transparantie en informatie te onderzoeken bij zelforganisatie. Deze afleveringen kan je terugvinden bij Zelforganisatie bij Hoppenbrouwers: transparantie als succesfactor. 

Leidinggeven aan zelforganisatie

Dit interview is in 2020 opgenomen, en was deel van mijn onderzoek voor mijn derde boek, getiteld: Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? Over leiderschap, teambuilding en eigenaarschap. Inmiddels is dit boek gepubliceerd. Henny de Haas heeft het voorwoord geschreven. Want, niet alleen is hij al jaren bezig met zelforganisatie, hij heeft ook laten zien dat het werkt. En ik houd van verhalen uit de praktijk die inspirerend werken. En die ik kan onderbouwen met managementliteratuur en kan vertalen naar concrete handvatten.

In Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? beschrijf ik onder andere 5 elementen, die ik illustreer aan de hand van 5 prakijkvoorbeelden van organisaties. Hoppenbrouwers is daarbij één zo’n voorbeeld, en staat voor het element vuur, dat wil zeggen: de inspiratiekracht en het soort leiderschap dat nodig is bij zelforganisatie. Geen managers betekent nog niet dat er geen leiderschap is.

Hoppenbrouwers: bestendige groei met zelforganisatie

In de loop van de jaren heeft Hoppenbrouwers een grote groei doorgemaakt. Tachtig procent daarvan door autonome groei en twintig procent door overnames. Als ik even snel google op de overgenomen bedrijven kom ik Van Wijk Installaties & Constructies uit Goedereede en Vroegh & Hobbel uit Oostvoorne tegen, Hatulek Group in Sittard, Löwik Installatietechniek in Almelo en Technodak in Oldenzaal, Central Heating uit Kaatsheuvel en Verhoeven Techniek uit Oss, om maar een greep te noemen uit de bedrijven die in het nieuws komen.

In dit derde deel van de serie ga ik verder in op vragen als: worden de overgenomen bedrijven vanzelf zelforganiserend? En wat gebeurt er met de leidinggevenden?

Quote 500

Hoppenbrouwers is bestendig gebleken tijdens de Coronacrisis. In 2021 werd Henny de Haas de nieuwe binnenkomer van de Quote 500, zo is te lezen op hun site. De kop van het bericht luidt: Uit de hele Quote 500 lijkt Henny de Haas ons de leukste baas. Het artikel wijdt uit hoe Henny in de quote 500 kwam door zelforganisatie, met nul managers, minder formulieren, vergaderingen en voorschriften.

In de afgelopen jaren heeft Hoppenbrouwers al zeventien organisaties overgenomen. Alleen dié bedrijven worden overgenomen die passen bij hun cultuur en hun normen en waarden. In mijn boek heb ik uitgebreid deze cultuur beschreven.  Onder andere hun specifieke kernwaarden die leiden tot meer werkplezier en werkgeluk.

Ook al passen de organisaties bij de cultuur, ze hebben toch nog wel andere manieren van werken. Het zijn organisaties die wél managers, planners en administratieve functies hebben. Wat gebeurt er dán met de zelforganisatie? Henny, die zélf ook geen secretaresse heeft, vertelt hierover.

Leiderschap, zelfsturing en zelforganiserende teams

Om zijn verhaal goed te begrijpen is het handig als je de eerdere delen van deze Hoppenbrouwers serie hebt beluisterd of het boek hebt gelezen. In deel 1 van de Chief Happiness Officer Podcast over Hoppenbrouwers interviewde ik Henny over leiderschap en werkgeluk. In deel 2 interviewde ik Henny over de manier waarop Hoppenbrouwers informatiemanagement toepast om zelforganisatie mogelijk te maken. Luister in dit derde deel hoe Henny vertelt over de integratie van andere organisaties in de cultuur van zelforganisatie. Over de planners tot teamgestuurd werken. Over administratieve functies en hoofden van afdelingen. En over de kunst om mensen bij elkaar te brengen die bij elkaar passen. Een kort interview, maar zeker de moeite waard om te horen wat Henny zegt.

Opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow coach

Eerder verscheen  Wil je meer lezen? Bestel hier het derde boek Leiding geven aan zelforganisatie. Een paradox? In dit boek worden lessen getrokken uit best practices van organisaties waar zelforganiserende teams met plezier werken. Of ga zelf aan de slag: je krijgt het boek in de opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach. En dat niet alleen, je krijgt ook twee andere boeken erbij: het Handboek Teamcoaching en Intervisie met de Authentieke Dialoog en het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties!

Of vraag om een individueel traject op maat voor jou en/of je team.

 

Luister hieronder naar de Chief Happiness Officer Podcast.

Zelforganisatie bij Hoppenbrouwers: transparantie als succesfactor

Scroll naar beneden voor de podcast.

Zelforganisatie: transparantie als succesfactor bij Hoppenbrouwers. Hoe inspireer je werkplezier door transparantie? Directeur Henny de Haas vertelt zijn best practices.

 

 

 

Zelforganisatie en transparantie

Hoe ver gaat Hoppenbrouwers in deze transparantie van informatie? Hoe transparant kan je zijn over salaris? Hoe kan je als organisatie zoveel informatie vrijgeven en toch bureaucratie ondervangen?  Hoppenrbouwers directeur Henny vertelt hoe het gaat in de praktijk. Welke informatie staat er op zijn persoonlijke visie-bord op zijn kamer? En hoe gebruikt hij dat voor werkplezier, autonomie en verbondenheid?

Radicale transparantie

Tijdens een rondleiding op het Hoppenbrouwers hoofdkantoor in Udenhout zie ik overal schermen met informatie over de kritische succesfactoren waar de organisatie op stuurt. De kernwaarden hangen aan de muur. De vijf waarden die zij nastreven zijn plezier in je werk, vakmanschap, ondernemerschap, verbondenheid en autonomie. Werkplezier is de belangrijkste kernwaarde. In de werkkamer van Henny de Haas hangt een groot whiteboard vol met persoonlijke informatie, metaforen en afbeeldingen, gesorteerd in 5 kolommen. Wat is het geheim van dit bord?

De Chief Happiness Officer Podcast

Dit is deel 2 van de Hoppenbrouwers serie bij de Chief Happiness Officer Podcast. In deze aflevering gaat werkgelukdeskundige en teamcoach Veronique Kilian in gesprek met Henny de Haas, directeur van Hoppenbrouwers. Hieronder leer je hoe transparantie van informatie een van de succesfactoren vormt om met plezier te werken als zelforganiserend team.

Persoonlijk Leiderschap bij zelforganisatie

In de vorige aflevering vertelt Henny de Haas over leiderschap en gelukkig werkende teams. Bij Hoppenbrouwers is werkplezier een van de belangrijkste kernwaarden én ze werken op basis van zelforganisatie. Wat is het geheim om deze teams gelukkig met elkaar te laten werken? Welke rol heeft leiderschap daarin? Wil je deze aflevering beluisteren? Ga dan naar de aflevering van De Chief Happiness Officer Podcast Leiderschap in zelforganisatie.

Veronique Kilian interviewt Henny de Haas over werkplezier en  leiderschap in zelforganiserende teams; aflevering #12; deel 1 van de Hoppenbrouwer podcast

Zelforganisatie Boek

Eerder verscheen het Handboek Teamcoaching en Intervisie met de Authentieke Dialoog en het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! Dit interview draagt bij aan het derde boek over leiding geven aan zelforganisatie. In dit boek worden lessen getrokken uit best practices van organisaties waar zelforganiserende teams met plezier werken.

Zelf aan de slag met werkgeluk implementeren?

Wil je zelf aan de slag met werkgeluk, volg dan onze opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach of een individueel traject op maat voor jou en/of je team.

Meer informatie vind je in het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! dat de top 3 van de bestsellerlijst top 100 van managementboek haalde.

 

Zelforganisatie inspireren door transparantie.

Luister hieronder naar de Chief Happiness Officer Podcast #13.

De Chief Happiness Officer Podcast · Hoppenbrouwers directeur Henny de Haas: transparantie essentieel voor zelforganisatie

Hoppenbrouwers: leiderschap en zelforganisatie. Hoe dan?

Scroll naar beneden voor de podcast.

Hoppenbrouwers: leiderschap en zelforganisatie. Is dat te combineren? En welke rol speelt werkgeluk daarin?

In deze aflevering ga ik in gesprek met Henny de Haas, directeur van Hoppenbrouwers. Dit is de eerste aflevering van de Hoppenbrouwers serie. Bij Hoppenbrouwers is werkplezier een van de belangrijkste kernwaarden én ze werken op basis van zelforganisatie. Wat is het geheim om deze teams gelukkig met elkaar te laten werken? Welke rol heeft leiderschap daarin? Luister naar deze eerst podcast ooit – een primeur met directeur Henny de Haas.

Leiderschap en zelforganisatie bij Hoppenbrouwers gaat hand in hand met werkplezier.

Tijdens een rondleiding op het Hoppenbrouwers hoofdkantoor in Udenhout zie ik overal schermen met informatie over de kritische succesfactoren waar de organisatie op stuurt. Er staat een kaartenrek met kaarten voor iedere gelegenheid, van waardering en complimenten tot felicitaties en beterschap. Ook de kernwaarden hangen aan de muur. De vijf waarden die zij nastreven zijn plezier in je werk, vakmanschap, ondernemerschap, verbondenheid en autonomie. Werkplezier is de belangrijkste kernwaarde.

De bedrijfsvoering is gebaseerd op de filosofie dat zorgen voor je personeel betekent dat het personeel zorgt voor de klant en de klant zorgt voor omzet. De mens staat op de eerste plaats.

Waarom heb je plezier in je werk?

Een bedrijfsfilmpje laat zien waarom medewerkers plezier in het werk hebben. De redenen variëren van “Leuke collega’s, de vrijheid om te doen wat ik leuk vind, zelfstandigheid om je functie uit te voeren, het werk zelf is leuk, gevarieerd werk, veel doorgroeimogelijkheden, iedere dag is anders, elke dag bezig zijn met de dingen die ik leuk vind, het uitdagend en spannend is” tot “omdat ik kan zijn wie ik ben….”

De oorsprong van zelforganisatie

Theo Hoppenbrouwers neemt in 1978 het bedrijf van zijn vader over. Zijn overtuiging dat de kracht laag in de organisatie moet liggen, zorgde ervoor dat hij medewerkers overal bij betrok. Van de aanpak van werkprocessen tot keuze voor klanten tot calculaties. In die tijd was dat een omslag van hiërarchisch sturen naar participerend leidinggeven. De kiem werd gelegd voor zelforganisatie. Het werkplezier werd zichtbaar. Medewerkers kwamen eerder te vroeg dan te laat op het werk.

Ziekteverzuim verlagen

Het effect van de zelforganisatie tendens werd ook in 1991 zichtbaar. Het ziekteverzuim lag op zo’n 6%. Theo Hoppenbrouwers ging in gesprek met medewerkers over ziekteverzuim. Hij vroeg medewerkers wat ze het liefste deden en wat ze zouden willen doen. Medewerkers kregen meer verantwoordelijkheid, ontwikkelingsperspectief en bevoegdheden te geven om besluiten te nemen. Het ziekteverzuim zakte naar 2%.

De kracht van teams

De kracht zit in teams die groot denken maar klein en resultaatgericht werken op basis van eigen bevoegdheden. Henny de Haas heeft deze aanpak omarmd en geprofessionaliseerd. Boerenzoon Henny de Haas komt bij Hoppenbrouwers in 1999. Daar werd hij binnen enkele jaren directeur-eigenaar. Als leider wil hij de familiebedrijven-cultuur behouden, ook als het bedrijf inmiddels is uitgegroeid tot zo’n vijftienhonderd mensen, inclusief de flexibele schil.

 

Zelf aan de slag met werkgeluk implementeren?

Meer informatie vind je in het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! dat de top 3 van de bestsellerlijst top 100 van managementboek haalde.

Wil je zelf aan de slag met werkgeluk, volg dan onze opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach of een individueel traject op maat voor jou en/of je team.

 

 

Konica Minolta werkgeluk koploper: als eerste in Nederland gelukscompetenties in HR Performance Management

Klik onderaan de pagina om de podcast af te spelen

Hoe implementeer je werkgeluk? De eerste corporate organisatie in Nederland geeft een inspirerend voorbeeld. En hoe! Luister in deze aflevering van de Chief Happiness Officer Podcast naar de HR manager van Konica Minolta Nederland. Nathalie van der Valk vertelt zij als eerste HR manager in Nederland werkgeluk uitrolt bij Konica Minolta met gelukscompetenties.

 

 

 

Konica Minolta heeft gelukscompetenties opgenomen in het HR beleid. Hoe integreer je werkgeluk in de HR Performance Cyclus? Medewerkers kiezen diverse gelukscompetenties uit als onderdeel van hun ontwikkeltraject. Tijdens dit traject van een jaar besteden manager en medewerker drie gesprekken aan de voortgang van het persoonlijke groeipad.

Welke competenties heeft zij gekozen? Hoe is werkgeluk ontvangen door de nuchtere managers van Konica Minolta? Hoe breng je werkgeluk onder de aandacht in het hele bedrijf? Wat gebeurt er als je werkgeluk traint met geluksgesprekken? Hoe neem je werkgeluk op in je HR Performance Cyclus? Luister hier naar het inspirerende voorbeeld van deze revolutionaire HR Manager die doorpakt op werkgeluk in een corporate organisatie.

 

Podcast interview op het hoofdkantoor van Konica Minolta met HR Manager Nathalie van der Valk door werkgelukdeskundige Veronique Kilian

Zelf aan de slag met werkgeluk implementeren?

Meer informatie vind je in het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! dat de top 3 van de bestsellerlijst top 100 van managementboek haalde.

Wil je zelf aan de slag met werkgeluk, volg dan onze opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach of een individueel traject op maat voor jou en/of je team.

 

 

Zelforganiserende teams coachen bij Riksja Travel?

Klik onderaan de pagina om de podcast af te spelen

Hoe kan je zelforganiserende teams coachen met werkgeluk? Leontien Harsma was lid van het management team van Riksja Travel en vertelt haar ervaringen. Welke interventies gebruikte ze om haar teams te ondersteunen? Welke gelukscompetenties past ze toe om te floreren? 

 

 

 

 

 

Leontien Harsma heeft als lid van het management team bij Riksja Travel samen met teamcoach Veronique Kilian zelforganiserende teams begeleid.

  • Hoe kan je werkgeluk hoog houden als je werkt met zelforganiserende teams?
  • Wat is de kracht van de Authentieke Dialoog als instrument voor teamcoaching en
  • welke principes heeft zij daaruit toegepast?
  • Inmiddels heeft Leontien de opleiding tot werkgelukdeskundige gevolgd bij trainjegelukscompetenties.nl Welke inspiratie haalt zij hieruit?
  • Welke gelukscompetenties hebben haar geholpen om te floreren?

Luister hier wat haar ervaringen zijn.

 

Zelf aan de slag met teamcoaching en werkgeluk?

Meer informatie vind je in het Handboek Teamcoaching en Intervisie uit de Authentieke Dialoog.

Je kunt ook het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! bestellen dat de top 3 van de bestsellerlijst top 100 van managementboek haalde.

 

Wil je zelf aan de slag met werkgeluk, volg dan onze opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach of een individueel traject op maat voor jou en/of je team.

 

 

 

Joriene Beks over gelukscompetenties bij zelfsturende teams

Klik onderaan de pagina om de podcast af te spelen

Gelukscompetenties succesvol toegepast bij  kwetsbare jongeren en dan ook nog in zelfsturende teams van jongeren en begeleiders? Bij stichting La Vie en Rose doen ze dat.

 

 

 

 

Joriene Beks is oprichter en bestuurslid van stichting La Vie en Rose. Het doel van stichting La Vie en Rose is het begeleiden van kwetsbare jongeren naar een vakinhoudelijke startkwalificatie en hen te helpen meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Dat doen ze op een bijzondere manier. Beluister hoe Joriene gelukscompetenties als Positiviteitsvaardigheid, Persoonlijk Leiderschap, Verbindend Communiceren en Co-Creatie illustreert aan de hand van inspirerende voorbeelden. Hoe jongeren en begeleiders in zelfsturende teams samenwerken. Hoe een positieve vibe ontstaat. Joriene is ook mede auteur van het ‘Psychologische Veiligheid’.

 

Ook aan de slag met werkgeluk?

Volg dan onze opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach.

Je kunt ook het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! bestellen dat de top 3 van de bestsellerlijst top 100 van managementboek haalde.

Wil je zelf aan de slag met werkgeluk, volg dan de opleiding tot werkgelukdeskundige of een individueel traject op maat voor jou en/of je team.