Zelforganisatie bij overgenomen bedrijven door Hoppenbrouwers

Scroll naar beneden voor de podcast.

Hoe worden bedrijven die door Hoppenbrouwers zijn overgenomen vanzelf zelforganiserend? Directeur Henny de Haas aan het woord.

 

 

Dit is het derde deel van de Hoppenbrouwers serie in de Chief Happiness Officer Podcast, de podcast over leiderschap, teamflow en werkgeluk van Veronique Kilian. In de eerdere afleveringen interviewde ik directeur-eigenaar Henny de Haas over de wijze waarop hij Hoppenbrouwers reorganiseerde en zelforganisatie invoerde. Wil je de eerste aflevering beluisteren? Ga dan naar de aflevering van De Chief Happiness Officer Podcast Leiderschap in zelforganisatie.

In de tweede aflevering gingen we verder de diepte in door de rol van transparantie en informatie te onderzoeken bij zelforganisatie. Deze afleveringen kan je terugvinden bij Zelforganisatie bij Hoppenbrouwers: transparantie als succesfactor. 

Leidinggeven aan zelforganisatie

Dit interview is in 2020 opgenomen, en was deel van mijn onderzoek voor mijn derde boek, getiteld: Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? Over leiderschap, teambuilding en eigenaarschap. Inmiddels is dit boek gepubliceerd. Henny de Haas heeft het voorwoord geschreven. Want, niet alleen is hij al jaren bezig met zelforganisatie, hij heeft ook laten zien dat het werkt. En ik houd van verhalen uit de praktijk die inspirerend werken. En die ik kan onderbouwen met managementliteratuur en kan vertalen naar concrete handvatten.

In Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? beschrijf ik onder andere 5 elementen, die ik illustreer aan de hand van 5 prakijkvoorbeelden van organisaties. Hoppenbrouwers is daarbij één zo’n voorbeeld, en staat voor het element vuur, dat wil zeggen: de inspiratiekracht en het soort leiderschap dat nodig is bij zelforganisatie. Geen managers betekent nog niet dat er geen leiderschap is.

Hoppenbrouwers: bestendige groei met zelforganisatie

In de loop van de jaren heeft Hoppenbrouwers een grote groei doorgemaakt. Tachtig procent daarvan door autonome groei en twintig procent door overnames. Als ik even snel google op de overgenomen bedrijven kom ik Van Wijk Installaties & Constructies uit Goedereede en Vroegh & Hobbel uit Oostvoorne tegen, Hatulek Group in Sittard, Löwik Installatietechniek in Almelo en Technodak in Oldenzaal, Central Heating uit Kaatsheuvel en Verhoeven Techniek uit Oss, om maar een greep te noemen uit de bedrijven die in het nieuws komen.

In dit derde deel van de serie ga ik verder in op vragen als: worden de overgenomen bedrijven vanzelf zelforganiserend? En wat gebeurt er met de leidinggevenden?

Quote 500

Hoppenbrouwers is bestendig gebleken tijdens de Coronacrisis. In 2021 werd Henny de Haas de nieuwe binnenkomer van de Quote 500, zo is te lezen op hun site. De kop van het bericht luidt: Uit de hele Quote 500 lijkt Henny de Haas ons de leukste baas. Het artikel wijdt uit hoe Henny in de quote 500 kwam door zelforganisatie, met nul managers, minder formulieren, vergaderingen en voorschriften.

In de afgelopen jaren heeft Hoppenbrouwers al zeventien organisaties overgenomen. Alleen dié bedrijven worden overgenomen die passen bij hun cultuur en hun normen en waarden. In mijn boek heb ik uitgebreid deze cultuur beschreven.  Onder andere hun specifieke kernwaarden die leiden tot meer werkplezier en werkgeluk.

Ook al passen de organisaties bij de cultuur, ze hebben toch nog wel andere manieren van werken. Het zijn organisaties die wél managers, planners en administratieve functies hebben. Wat gebeurt er dán met de zelforganisatie? Henny, die zélf ook geen secretaresse heeft, vertelt hierover.

Leiderschap, zelfsturing en zelforganiserende teams

Om zijn verhaal goed te begrijpen is het handig als je de eerdere delen van deze Hoppenbrouwers serie hebt beluisterd of het boek hebt gelezen. In deel 1 van de Chief Happiness Officer Podcast over Hoppenbrouwers interviewde ik Henny over leiderschap en werkgeluk. In deel 2 interviewde ik Henny over de manier waarop Hoppenbrouwers informatiemanagement toepast om zelforganisatie mogelijk te maken. Luister in dit derde deel hoe Henny vertelt over de integratie van andere organisaties in de cultuur van zelforganisatie. Over de planners tot teamgestuurd werken. Over administratieve functies en hoofden van afdelingen. En over de kunst om mensen bij elkaar te brengen die bij elkaar passen. Een kort interview, maar zeker de moeite waard om te horen wat Henny zegt.

Opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow coach

Eerder verscheen  Wil je meer lezen? Bestel hier het derde boek Leiding geven aan zelforganisatie. Een paradox? In dit boek worden lessen getrokken uit best practices van organisaties waar zelforganiserende teams met plezier werken. Of ga zelf aan de slag: je krijgt het boek in de opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach. En dat niet alleen, je krijgt ook twee andere boeken erbij: het Handboek Teamcoaching en Intervisie met de Authentieke Dialoog en het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties!

Of vraag om een individueel traject op maat voor jou en/of je team.

 

Luister hieronder naar de Chief Happiness Officer Podcast.

Hoe Zorgcentra de Betuwe zelforganisatie volhoudt tijdens crisis

Zelforganisatie en werkgeluk. Gaat dit samen tijdens crisis?

Crisis. We blikken terug op 2014. Het ging niet goed met Zorgcentra De Betuwe. De kwaliteit van zorg was dermate onder de maat Zorgcentra de Betuwe onder verscherpt toezicht kwam te staan. Ruth Maas, directeur bestuurder van Zorgcentra de Betuwe, was genoodzaakt om maatregelen te nemen. In diezelfde periode werd Zorgcentra De Betuwe geconfronteerd met overheidsbezuinigingen.

Deze maatregelen monden uit in een keuze voor zelforganisatie. In deze aflevering van de Chief Happiness Officer Podcast interview ik Ruth Maas  als enig lid van de Raad van Bestuur en Monique Steehouwer, verpleegkundige bij Zorgcentra De Betuwe.

Hoe is het om zelforganisatie toe te passen en werkgeluk hoog te houden in financieel lastige tijden en tijdens de corona crisis? Crisis vraagt moed. Waar haalde Ruth Maas de moed vandaan?

Welke praktijkvoorbeelden geven zij om zelforganisatie en werkgeluk hoog te houden? Hoe past Zorgcentra de Betuwe het Rijnlands denken toe en wat levert het op?

Zorgcentra De Betuwe werkt met teamcoaches

Ruth Maas realiseerde zich dat de hele organisatie om moest. Met een teamcoach dachten zes voorlopers-teams na over een nieuwe manier van werken. Inmiddels heeft deze zorginstelling teamcoaches in dienst die behoren tot de ondersteunende schil rondom de teams.

 

Chief Happiness Officer Podcast

Beluister hier de aflevering van de Chief Happiness Officer Podcast aflevering 15 over zelforganisatie en werkgeluk bij Zorgcentra de Betuwe. Een interview met bestuurder Ruth Maas en verpleegkundige Monique Steehouwer.

 

Werkgeluk

Meer informatie vind je in het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! dat de top 3 van managementboek haalde. Of volg de opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach.

Meer over masterclasses, lezingen en coachingen vind je op
www.trainjegelukscompetenties.nl
www.k-tdynamics.nl

Hoe ZLM directeur Marinus Schroevers arbeidsvreugde coronaproof maakt

ZLM maakt arbeidsvreugde coronaproof

ZLM heeft 4 pijlers om werkgeluk te faciliteren. Maar hoe houd je arbeidsvreugde vast in Coronatijd? Welke acties houd je organiseer je in deze tijd van corona maatregelen?

De bewijslast van ZLM: Tien jaar achter elkaar de nummer 1 te scoren bij klanttevredenheid. Wat is het geheim ?

En stimuleer je juist verloop als medewerkers het te leuk vinden bij de organisatie? Hoe krijg je werknemers mee in een vitaliteitsprogramma? Hoe is leiderschap georganiseerd in een platte organisatie?

En hoe druk je liefde uit voor je werk in een Zeeuwse cultuur?

Luister hieronder naar het interview met ZLM directeur Marinus Schroevers:

 

 

Zelforganisatie bij Hoppenbrouwers: transparantie als succesfactor

Scroll naar beneden voor de podcast.

Zelforganisatie: transparantie als succesfactor bij Hoppenbrouwers. Hoe inspireer je werkplezier door transparantie? Directeur Henny de Haas vertelt zijn best practices.

 

 

 

Zelforganisatie en transparantie

Hoe ver gaat Hoppenbrouwers in deze transparantie van informatie? Hoe transparant kan je zijn over salaris? Hoe kan je als organisatie zoveel informatie vrijgeven en toch bureaucratie ondervangen?  Hoppenrbouwers directeur Henny vertelt hoe het gaat in de praktijk. Welke informatie staat er op zijn persoonlijke visie-bord op zijn kamer? En hoe gebruikt hij dat voor werkplezier, autonomie en verbondenheid?

Radicale transparantie

Tijdens een rondleiding op het Hoppenbrouwers hoofdkantoor in Udenhout zie ik overal schermen met informatie over de kritische succesfactoren waar de organisatie op stuurt. De kernwaarden hangen aan de muur. De vijf waarden die zij nastreven zijn plezier in je werk, vakmanschap, ondernemerschap, verbondenheid en autonomie. Werkplezier is de belangrijkste kernwaarde. In de werkkamer van Henny de Haas hangt een groot whiteboard vol met persoonlijke informatie, metaforen en afbeeldingen, gesorteerd in 5 kolommen. Wat is het geheim van dit bord?

De Chief Happiness Officer Podcast

Dit is deel 2 van de Hoppenbrouwers serie bij de Chief Happiness Officer Podcast. In deze aflevering gaat werkgelukdeskundige en teamcoach Veronique Kilian in gesprek met Henny de Haas, directeur van Hoppenbrouwers. Hieronder leer je hoe transparantie van informatie een van de succesfactoren vormt om met plezier te werken als zelforganiserend team.

Persoonlijk Leiderschap bij zelforganisatie

In de vorige aflevering vertelt Henny de Haas over leiderschap en gelukkig werkende teams. Bij Hoppenbrouwers is werkplezier een van de belangrijkste kernwaarden én ze werken op basis van zelforganisatie. Wat is het geheim om deze teams gelukkig met elkaar te laten werken? Welke rol heeft leiderschap daarin? Wil je deze aflevering beluisteren? Ga dan naar de aflevering van De Chief Happiness Officer Podcast Leiderschap in zelforganisatie.

Veronique Kilian interviewt Henny de Haas over werkplezier en  leiderschap in zelforganiserende teams; aflevering #12; deel 1 van de Hoppenbrouwer podcast

Zelforganisatie Boek

Eerder verscheen het Handboek Teamcoaching en Intervisie met de Authentieke Dialoog en het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! Dit interview draagt bij aan het derde boek over leiding geven aan zelforganisatie. In dit boek worden lessen getrokken uit best practices van organisaties waar zelforganiserende teams met plezier werken.

Zelf aan de slag met werkgeluk implementeren?

Wil je zelf aan de slag met werkgeluk, volg dan onze opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach of een individueel traject op maat voor jou en/of je team.

Meer informatie vind je in het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! dat de top 3 van de bestsellerlijst top 100 van managementboek haalde.

 

Zelforganisatie inspireren door transparantie.

Luister hieronder naar de Chief Happiness Officer Podcast #13.

De Chief Happiness Officer Podcast · Hoppenbrouwers directeur Henny de Haas: transparantie essentieel voor zelforganisatie

Hoppenbrouwers: leiderschap en zelforganisatie. Hoe dan?

Scroll naar beneden voor de podcast.

Hoppenbrouwers: leiderschap en zelforganisatie. Is dat te combineren? En welke rol speelt werkgeluk daarin?

In deze aflevering ga ik in gesprek met Henny de Haas, directeur van Hoppenbrouwers. Dit is de eerste aflevering van de Hoppenbrouwers serie. Bij Hoppenbrouwers is werkplezier een van de belangrijkste kernwaarden én ze werken op basis van zelforganisatie. Wat is het geheim om deze teams gelukkig met elkaar te laten werken? Welke rol heeft leiderschap daarin? Luister naar deze eerst podcast ooit – een primeur met directeur Henny de Haas.

Leiderschap en zelforganisatie bij Hoppenbrouwers gaat hand in hand met werkplezier.

Tijdens een rondleiding op het Hoppenbrouwers hoofdkantoor in Udenhout zie ik overal schermen met informatie over de kritische succesfactoren waar de organisatie op stuurt. Er staat een kaartenrek met kaarten voor iedere gelegenheid, van waardering en complimenten tot felicitaties en beterschap. Ook de kernwaarden hangen aan de muur. De vijf waarden die zij nastreven zijn plezier in je werk, vakmanschap, ondernemerschap, verbondenheid en autonomie. Werkplezier is de belangrijkste kernwaarde.

De bedrijfsvoering is gebaseerd op de filosofie dat zorgen voor je personeel betekent dat het personeel zorgt voor de klant en de klant zorgt voor omzet. De mens staat op de eerste plaats.

Waarom heb je plezier in je werk?

Een bedrijfsfilmpje laat zien waarom medewerkers plezier in het werk hebben. De redenen variëren van “Leuke collega’s, de vrijheid om te doen wat ik leuk vind, zelfstandigheid om je functie uit te voeren, het werk zelf is leuk, gevarieerd werk, veel doorgroeimogelijkheden, iedere dag is anders, elke dag bezig zijn met de dingen die ik leuk vind, het uitdagend en spannend is” tot “omdat ik kan zijn wie ik ben….”

De oorsprong van zelforganisatie

Theo Hoppenbrouwers neemt in 1978 het bedrijf van zijn vader over. Zijn overtuiging dat de kracht laag in de organisatie moet liggen, zorgde ervoor dat hij medewerkers overal bij betrok. Van de aanpak van werkprocessen tot keuze voor klanten tot calculaties. In die tijd was dat een omslag van hiërarchisch sturen naar participerend leidinggeven. De kiem werd gelegd voor zelforganisatie. Het werkplezier werd zichtbaar. Medewerkers kwamen eerder te vroeg dan te laat op het werk.

Ziekteverzuim verlagen

Het effect van de zelforganisatie tendens werd ook in 1991 zichtbaar. Het ziekteverzuim lag op zo’n 6%. Theo Hoppenbrouwers ging in gesprek met medewerkers over ziekteverzuim. Hij vroeg medewerkers wat ze het liefste deden en wat ze zouden willen doen. Medewerkers kregen meer verantwoordelijkheid, ontwikkelingsperspectief en bevoegdheden te geven om besluiten te nemen. Het ziekteverzuim zakte naar 2%.

De kracht van teams

De kracht zit in teams die groot denken maar klein en resultaatgericht werken op basis van eigen bevoegdheden. Henny de Haas heeft deze aanpak omarmd en geprofessionaliseerd. Boerenzoon Henny de Haas komt bij Hoppenbrouwers in 1999. Daar werd hij binnen enkele jaren directeur-eigenaar. Als leider wil hij de familiebedrijven-cultuur behouden, ook als het bedrijf inmiddels is uitgegroeid tot zo’n vijftienhonderd mensen, inclusief de flexibele schil.

 

Zelf aan de slag met werkgeluk implementeren?

Meer informatie vind je in het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! dat de top 3 van de bestsellerlijst top 100 van managementboek haalde.

Wil je zelf aan de slag met werkgeluk, volg dan onze opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach of een individueel traject op maat voor jou en/of je team.

 

 

Ondernemerschap met werkgeluk? Hoe maak je de Switch?

Ondernemerschap met werkgeluk? Daarover interviewt Amelia Stechweij, eigenaar van The Switch Stories interviewt mij in haar podcast De Switch Stories.

Amelia schrijft op haar site:

Veronique vindt het van jongs af aan belangrijk om allround kennis te hebben. Na haar studie krijgt ze de mogelijkheid om een leer-werk jaar te doen, waardoor ze werd opgeleid tot een organisatie advies consultant. Dit was voor haar echt een perfecte start en hier vond ze ook direct haar passie voor organisatie advies. Door een fietsongeluk krijgt ze een hersenschudding, waardoor ze weken thuis zat.

Dit was het moment waarop ze besloot dat ze haar capaciteiten wilde inzetten voor meerdere opdrachtgevers. Inmiddels is ze al meer dan 20 jaar ondernemer. Veronique investeert veel in haar persoonlijke ontwikkeling, volgt tot op de dag van vandaag verschillende opleidingen en trainingen om zichzelf steeds te verbeteren en helpt door haar jarenlange ervaring inmiddels vele bedrijven en organisaties. Ze traint en coacht mensen in alle lagen van de organisatie, maar ook in teams.

Daarnaast is ze auteur van o.a. het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! Deze inspirerende vrouw deelt in dit interview superveel van haar kennis en ervaring met ook veel mooie voorbeelden. Wil je hier meer over weten, luister dan snel naar onderstaand interview!

 

Het interview is verdeeld in 3 afleveringen:

Hoe je de switch naar ondernemerschap maakt met werkgeluk #17

In deze aflevering interviewt podcaster Amelia Stechweij mij voor haar Podcast The Switch Stories. Zij vraagt mij naar het verhaal hoe mijn reis als ondernemer is begonnen. We spreken over werken met passie. Hoe begint je passie? Waar herken je dit aan? Welke richting kies je tijdens je studie? Hoe vind je werk dat je doet met passie? Wat is een zogenaamd IK-besluit? Hoe kwam de verdieping over werkgeluk erbij? En hoe werkt de gelukscompetentie Synchroniseren om klanten te vinden die bij je passen?

Na een ongeval met een hersenschudding als gevolg, begon voor mij een bezinningstijd die leidde tot de beslissing om mijn capaciteiten beschikbaar te stellen voor meerdere opdrachtgevers. Dat luidde het begin in van mijn ondernemerschap.

Het interview dat Amelia Stechweij afnam met mij duurde bijna twee uur. Voor het gemak hebben we dit interview in drie delen uiteengezet.
In de eerste aflevering heeft Amelia mij geïnterviewd over passie. Dit is deel 1 van het interview in The Switch Stories Podcast over mindset en persoonlijke ontwikkeling, in in haar aflevering “Train je gelukscompetenties met Veronique Kilian.”

 

Hoe je werkgeluk traint en klanten begeleidt met werkgeluk #18

Dit is het tweede deel van het interview door podcaster Amelia Stechweij voor haar Podcast The Switch Stories. Amelia vraagt mij naar het verhaal hoe mijn reis met werkgeluk is begonnen. Hoe begint werkgeluk? Wat betekent het dat je geluk kan trainen? Wat leer je in de opleiding tot werkgelukdeskundige? Welke aanleiding geven klanten als ze komen voor coaching? Want vaak komen klanten met een probleem en is werkgeluk vergroten een bijeffect.
Amelia vraagt mij naar voorbeelden van klanten die ik heb begeleid op hun weg naar het ondernemerschap OF om hun ondernemerschap een boost te geven. En welke gelukscompetenties helpen bij klanten die bijna-een burn-out hebben? Hoe kan je een diepe transformatie begeleiden zodat nieuwe blijvende gedragspatronen verankeren?

Luister hier hoe je je jouw hersengolf-lengte zodanig beïnvloedt dat je lichaam en geest automatisch gaat herstellen. Hoe helpen de Chinese Taoïstische vitaliteits- en mindfulness principes om je immuniteit een boost te geven? Wat leer je tijdens de opleiding tot werkgelukdeskundige, ook wel genoemd Chief Happiness Officer en gelukscoach?

Het interview dat Amelia Stechweij afnam met mij duurde bijna twee uur. Voor het gemak hebben we dit interview in drie delen uiteengezet. In de eerste aflevering heeft Amelia mij geïnterviewd over passie. Dit is deel 2 van het interview in The Switch Stories Podcast over mindset en persoonlijke ontwikkeling, in haar aflevering “Train je gelukscompetenties met Veronique Kilian.”

 

Hoe je als ondernemer werkgeluk hoog houdt tijdens de coronacrisis #19

Ondernemerschap met werkgeluk tijdens de corona crisis? Dit is het derde deel van het interview door podcaster Amelia Stechweij voor haar Podcast The Switch Stories. In deze aflevering vraagt zij mij naar het verhaal hoe je als ondernemer omgaat met een lock down.

Luister deze aflevering naar voorbeelden van gelukscompetenties als betekenisgeving, excelleren met gemak en herstellingsvermogen die je kan toepassen tijdens lock downs of thuiswerken. Hoe werkt dreambuilding als de toekomst onzeker is? Leer meer over wat 10% meer geluk projecten inhoudt. En wat is een MED en hoe helpt dit om vitaal te blijven tijdens de corona crisis? Amelia vraagt werkelijk van alles, zelfs over mijn tai chi training in China.

Voor de gratis 7-delige online training voor thuiswerk geluk. Klik hier:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLm2uJQt-oHt2d9lK4MWsI_twsL8dWotha

Het interview dat Amelia Stechweij afnam met mij duurde bijna twee uur. Voor het gemak hebben we dit interview in drie delen uiteengezet. In de eerste aflevering heeft Amelia mij geïnterviewd over passie. Dit is deel 3 van het interview in The Switch Stories Podcast over mindset en persoonlijke ontwikkeling, in haar aflevering “Train je gelukscompetenties met Veronique Kilian.”

 

Ook aan de slag met werkgeluk?

Volg dan onze opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach.

Je kunt ook het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! bestellen dat de top 3 van de bestsellerlijst top 100 van managementboek haalde.

Meer weten over masterclasses, lezingen en coachingen?

Kijk op onze evenementenpagina voor alle geplande events over werkgeluk.

 

Ook aan de slag met werkgeluk?

Volg dan onze opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach.

Je kunt ook het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! bestellen dat de top 3 van de bestsellerlijst top 100 van managementboek haalde.

Meer weten over masterclasses, lezingen en coachingen?
Kijk op onze evenementenpagina voor alle geplande events over werkgeluk.

Meer over The Switch Stories: https://theswitchstories.nl/veroniquekilian