Leidinggeven aan zelforganisatie en werkgeluk #22 en #23

Leidinggeven aan zelforganisatie én werkgeluk? Hoe doe je dat?

In deze aflevering interviewt Farouk van het Semco Style Instituut mij naar aanleiding van mijn boek Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?
Doorgaans is mede eigenaar en compagnon Luuk ook bij deze interviews, maar omdat Luuk in quarantaine moest ten tijde van dit interview, hoor je collega Axel – die vragen stelt over mijn achtergrond.

Semco Style Consultant

In 2017 voltooide ik de opleiding tot Semco Style Consultant om klanten beter te kunnen helpen met de transitie naar krachtige, creatieve en zelforganiserende teams. Tijdens de opleiding vertelde ik dat ik een boek zou schrijven over het onderwerp zelforganisatie. Na de opleiding interviewde ik leiders over leidinggeven aan een organisatie met gelukkige zelforganiserende teams. Deze interviews zijn te beluisteren in andere afleveringen van de Chief Happiness Officer Podcast.

Vier jaar na mijn certificering als Semco Style Consultant zag “Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?” het licht.

Internationaal

Dat Semco Style een internationaal gewilde topic is, bleek wel toen mijn workshop proposal over dit onderwerp werd gekozen voor een presentatie op een internationaal congres voor professionals die zich verdiepen in de ins en outs van intercultureel management. Dit congres werd georganiseerd door Sietar. Sietar is een afkorting en staat voor Society for Intercultural Education And Research.

Samen met Luuk toog ik – nog tijdens mijn Semco Style opleiding – naar Dublin, om op het Sietar Europa congres voor een volle zaal een sessie te leiden, die wij de titel hebben gegeven: Following the trail of Ricardo Semler – 5 principles of a happy business boost.

 

 

CHO Podcast #22

De onderstaande aflevering van de Chief Happiness Officer Podcast begint met vragen om mij beter te leren kennen: Hoe ben je auteur geworden? Hoe is het eerste boek ontstaan over de Authentieke Dialoog als coachingsinstrument? Hoe ondersteunt dit psychologische veiligheid? En natuurlijk komt het onderwerp werkgeluk ook aan de orde: wat is het verschil tussen werkgeluk en schijngeluk, en hoe ga je ermee om?

Werkgeluk in Semco Style

CHO Podcast #23 Semco Style

Hieronder het tweede deel van het interview Semco Style. In de vorige aflevering hoorde je meer over psychologische veiligheid en werkgeluk. In deze aflevering gaat het over de paradox van leiderschap aan zelforganisatie. Hoe werkt die paradox? Met een voorbeeld van een team dat van ver kwam, maar ging floreren met behulp van een teamcoachingstraject. En hoe overtuig je een leider om leiding te geven met oog voor werkgeluk als hij eigenlijk gaat voor business as usual?

In mijn blog over de gelukscompetenties van Ricardo Semler, citeer ik de uitspraak van Ricardo dat mensen die gelukkig werken IQ plus EQ plus SQ hebben, minus ego. Over dit onderwerp pakt Farouk met mij het gesprek op.

 

Konica Minolta werkgeluk koploper: als eerste in Nederland gelukscompetenties in HR Performance Management

Klik onderaan de pagina om de podcast af te spelen

Hoe implementeer je werkgeluk? De eerste corporate organisatie in Nederland geeft een inspirerend voorbeeld. En hoe! Luister in deze aflevering van de Chief Happiness Officer Podcast naar de HR manager van Konica Minolta Nederland. Nathalie van der Valk vertelt zij als eerste HR manager in Nederland werkgeluk uitrolt bij Konica Minolta met gelukscompetenties.

 

 

 

Konica Minolta heeft gelukscompetenties opgenomen in het HR beleid. Hoe integreer je werkgeluk in de HR Performance Cyclus? Medewerkers kiezen diverse gelukscompetenties uit als onderdeel van hun ontwikkeltraject. Tijdens dit traject van een jaar besteden manager en medewerker drie gesprekken aan de voortgang van het persoonlijke groeipad.

Welke competenties heeft zij gekozen? Hoe is werkgeluk ontvangen door de nuchtere managers van Konica Minolta? Hoe breng je werkgeluk onder de aandacht in het hele bedrijf? Wat gebeurt er als je werkgeluk traint met geluksgesprekken? Hoe neem je werkgeluk op in je HR Performance Cyclus? Luister hier naar het inspirerende voorbeeld van deze revolutionaire HR Manager die doorpakt op werkgeluk in een corporate organisatie.

 

Podcast interview op het hoofdkantoor van Konica Minolta met HR Manager Nathalie van der Valk door werkgelukdeskundige Veronique Kilian

Zelf aan de slag met werkgeluk implementeren?

Meer informatie vind je in het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! dat de top 3 van de bestsellerlijst top 100 van managementboek haalde.

Wil je zelf aan de slag met werkgeluk, volg dan onze opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach of een individueel traject op maat voor jou en/of je team.

 

 

Zelforganiserende teams coachen bij Riksja Travel?

Klik onderaan de pagina om de podcast af te spelen

Hoe kan je zelforganiserende teams coachen met werkgeluk? Leontien Harsma was lid van het management team van Riksja Travel en vertelt haar ervaringen. Welke interventies gebruikte ze om haar teams te ondersteunen? Welke gelukscompetenties past ze toe om te floreren? 

 

 

 

 

 

Leontien Harsma heeft als lid van het management team bij Riksja Travel samen met teamcoach Veronique Kilian zelforganiserende teams begeleid.

  • Hoe kan je werkgeluk hoog houden als je werkt met zelforganiserende teams?
  • Wat is de kracht van de Authentieke Dialoog als instrument voor teamcoaching en
  • welke principes heeft zij daaruit toegepast?
  • Inmiddels heeft Leontien de opleiding tot werkgelukdeskundige gevolgd bij trainjegelukscompetenties.nl Welke inspiratie haalt zij hieruit?
  • Welke gelukscompetenties hebben haar geholpen om te floreren?

Luister hier wat haar ervaringen zijn.

 

Zelf aan de slag met teamcoaching en werkgeluk?

Meer informatie vind je in het Handboek Teamcoaching en Intervisie uit de Authentieke Dialoog.

Je kunt ook het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! bestellen dat de top 3 van de bestsellerlijst top 100 van managementboek haalde.

 

Wil je zelf aan de slag met werkgeluk, volg dan onze opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach of een individueel traject op maat voor jou en/of je team.

 

 

 

Joriene Beks over gelukscompetenties bij zelfsturende teams

Klik onderaan de pagina om de podcast af te spelen

Gelukscompetenties succesvol toegepast bij  kwetsbare jongeren en dan ook nog in zelfsturende teams van jongeren en begeleiders? Bij stichting La Vie en Rose doen ze dat.

 

 

 

 

Joriene Beks is oprichter en bestuurslid van stichting La Vie en Rose. Het doel van stichting La Vie en Rose is het begeleiden van kwetsbare jongeren naar een vakinhoudelijke startkwalificatie en hen te helpen meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Dat doen ze op een bijzondere manier. Beluister hoe Joriene gelukscompetenties als Positiviteitsvaardigheid, Persoonlijk Leiderschap, Verbindend Communiceren en Co-Creatie illustreert aan de hand van inspirerende voorbeelden. Hoe jongeren en begeleiders in zelfsturende teams samenwerken. Hoe een positieve vibe ontstaat. Joriene is ook mede auteur van het ‘Psychologische Veiligheid’.

 

Ook aan de slag met werkgeluk?

Volg dan onze opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach.

Je kunt ook het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! bestellen dat de top 3 van de bestsellerlijst top 100 van managementboek haalde.

Wil je zelf aan de slag met werkgeluk, volg dan de opleiding tot werkgelukdeskundige of een individueel traject op maat voor jou en/of je team.