Dagvoorzitter en journalist Frenk van der Linden opent het congres Pluk je geluk in Tiel met een ontroerend geluksmoment. Na 40 jaar “oorlogszwijgen” vallen zijn ouders elkaar weer in de armen na zijn bemiddeling. Hoe je na diepe dalen en verdriet toch nog tot elkaar kan komen en een lichtpuntje kunt creëren, is de toonzetting van de dag,
Nadar Issa, de saxofonist uit de band van Claudia de Breij, vult de welkomsthal van Schouwburg Agenietenhof met zijn muziek. Er hangt een gastvrije sfeer. Geen wonder dat ook burgemeester Hans Beenakker en gemeentesecretaris Igor van der Valk constateren dat iedereen met een glimlach binnenkomt. Burgemeester Hans Beenakker is enthousiast over het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! en laat trots zijn zojuist verkregen exemplaar zien aan de andere congres organisatoren.
Wat betekent geluk in gemeenteland? De core business van gemeenten is zich bezig houden met “kwaliteit van leven” stelt een van de sprekers als definitie van geluk. Maar welke geluksvaardigheden pas je dan toe? Hoogleraar Jan Pieter Smits en onderzoeker van het CBS vertelt dat hij met een klasje van 15 leerlingen het mystieke pad verkent. Geluk hangt niet af van de omstandigheden, maar van hoe je je verhoudt tot het leven. En daarmee wordt geluk een levenskunst.
Gijs Rademaker van EenVandaag laat zien dat we behoren tot een van de gelukkigste land ter wereld en tegelijkertijd is er onvrede. Hoe kan dat?

Ter illustratie laat Gijs een typerende uitspraak zien van een van de deelnemers die de enquêtes van EenVandaag invulde: “ik ben met pensioen, doe vrijwilligerswerk, ik heb zonnepanelen en een fijne tuin, de problemen zijn in de andere wijken.” We zijn weliswaar gelukkig, maar niet iedereen is tevreden met het leven in Nederland.
Laurens Bijl en Veronique van Pol van de gemeente Roerdalen nodigen ons uit om onze geluksplek te omschrijven. Zo komen we tot een Hallo-Stoep, een Verwonderingstrap en een Liefdesluifel. Allemaal plekken die dierbare herinneringen in zich herbergen. Geen wonder dat deze gemeente zoveel geluksplekken heeft uitgezet – fysieke plekken die worden aangegeven met een beschrijving van de dierbare herinnering van een inwoner.
Gemeentesecretaris Nico Swellenberger van de Gemeente Schagen stelt samen met Nancy Peters dat geluk geen middel is maar een doel op zich. Duurzaam geluk betekent het regelmatig ervaren van positieve gevoelens en algemene tevredenheid met het eigen leven. En welke factoren hangen daarmee samen? Een toename van zinvol werk, het verminderen van eenzaamheid en het verhogen van werkgeluk.
We zitten in een revolutie volgens Ferenc ten Damme. Revolutie? hoor je de zaal denken. Ferenc vraagt: wie kijkt er Netflix? Driekwart van de zaal steekt de hand omhoog. Wie is er nog lid van een omroep? Een enkeling. We hebben geen beleid gemaakt op Netflix. We kennen de spelregels niet van te voren, maar we kunnen alleen actief mee bepalen wat de spelregels zullen zijn. En de spelregels veranderen snel. Wie heeft er nog Blue Ray? Deze is al “uit” en oud – tegenwoordig is alles live streaming. En wie heeft al gevlogen met de self flying airtaxi?

Wat gaat de werkgeluksrevolutie ons brengen? Op welke plekken mag het woord werkgeluk nog niet genoemd worden omdat het een zweverig imago heeft? En waar is werkgeluk de hoeksteen van succes, waardoor de organisatie vol tot bloei komt?
Veronique Kilian geeft regelmatig werkgeluktrainingen en de opleiding tot werkgelukdeskundige / Chief Happiness Officer. Ze is auteur van het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! en auteur van Teamcoaching en Intervisie met de Authentieke Dialoog. Veronique heeft bij meerdere organisaties ervaring met werkgeluk en verzamelt best practices over werkgeluk op trainjegelukscompetenties.nl.