Opladen: We werken niet te veel, we laden te weinig op. 10 tips hoe het anders kan.

Opladen is het nieuwe buzzword. NRC besteedde aandacht hieraan met het artikel: We werken niet te veel, we laden te weinig op.

Opladen, wanneer dan?

In een wereld die constant in beweging is en waar werk altijd binnen handbereik lijkt te zijn, staan we voor de uitdaging om een evenwicht te vinden tussen werk en welzijn. Terwijl velen beweren dat we te veel werken, is het misschien meer passend om te stellen dat we te weinig tijd besteden aan opladen. Te veel werken zonder voldoende te herstellen kan leiden tot uitputting, verminderde productiviteit en een algeheel gevoel van disbalans. Het is hoog tijd dat we de waarde van opladen erkennen en bewust stappen ondernemen om een gezonde balans te vinden tussen werk en herstel.

De Mythe van Voortdurende Productiviteit

De moderne samenleving waardeert vaak een cultuur van non-stop werk en constante beschikbaarheid. De verwachting om altijd ‘aan’ te staan en productief te zijn, kan leiden tot het idee dat meer werk automatisch beter is. Maar deze mythe van voortdurende productiviteit kan een tol eisen. Te veel werken zonder voldoende tijd te besteden aan opladen kan uiteindelijk leiden tot vermoeidheid, stress en burn-out.

In de opleiding tot werkgelukdeskundige die ik geef, kom ik vaker tegen dat de leervraag waarmee deelnemers komen gaat over ‘niet de hele tijd aan staan’. Dan trainen ze de gelukscompetenties Ontspannen, Herstellingsvermogen en Spelen.

De Cruciale Rol van Opladen

Opladen heeft betrekking op het bewust nemen van tijd om te herstellen, zowel fysiek als mentaal. Dit omvat momenten van rust, ontspanning en activiteiten die je energie en vreugde brengen. Het is geen luxe, maar een essentiële noodzaak om te kunnen floreren in ons werk en persoonlijke leven. Opladen stelt ons in staat om te regenereren, creativiteit te stimuleren en ons mentaal welzijn te bevorderen.

Eerder schreef ik blogs over opladen. Hier zie je 5 blogs die je verder kunnen helpen:

Opladen

Het Belang van Balans

Het streven naar een evenwichtige levensstijl is geen zwart-witkwestie van werken versus opladen. Het draait om het vinden van een harmonieus samenspel tussen beide. Overmatig werken kan leiden tot uitputting en verminderde effectiviteit, terwijl te weinig werken kan leiden tot ontevredenheid en gebrek aan voldoening. De sleutel is om bewust te zijn van onze behoeften en prioriteiten, zodat we een gezonde balans kunnen creëren.

Een betere ‘werk-privé balans’ is een wens die ik ook vaak tegen kom bij klanten. Met name klanten die kampen met personeelstekort. Of klanten in de zorg die te maken hebben met een zorginfarct. Toch kan werkgeluk hier een keuze zijn, zoals ik beschrijf in een best practice van deze klant die ik heb begeleid: Werkplezier temidden van een zorginfarct: Werkgeluk als keuze.

Opladen om Productiviteit te Verhogen

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar tijd besteden aan opladen kan eigenlijk onze productiviteit verhogen. Wanneer we ons regelmatig de tijd gunnen om te herstellen, kunnen we frisser en alerter terugkeren naar ons werk. Onze creativiteit wordt gestimuleerd, ons vermogen om problemen op te lossen verbetert en we kunnen effectiever omgaan met uitdagingen.

De gelukscompetentie Herstellingsvermogen is op dit principe gebaseerd. Hoe train je herstellingsvermogen? Eenmaal per week geef ik les in Taofulness meditatiies, een manier op op te laden en uit te rusten.

Praktische Stappen naar Opladen

  1. Plan Herstelmomenten: Blokkeer bewust tijd in je agenda voor oplaadmomenten. Dit kunnen korte pauzes zijn gedurende de dag, evenals langere perioden van rust tijdens het weekend.
  2. Ontkoppel Digitaal: Verminder je schermtijd en schakel meldingen uit om jezelf de vrijheid te geven om los te koppelen van constante prikkels.
  3. Fysieke Activiteit: Beweging is een krachtig middel om op te laden. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, of het nu gaat om een stevige wandeling, yoga of dansen.
  4. Ontdek Passies: Besteed tijd aan activiteiten die je vreugde en voldoening brengen. Dit kan alles zijn, van lezen en schilderen tot koken of tuinieren.
  5. Prioriteiten Stellen: Leer nee te zeggen tegen overmatige werkbelasting en prioriteiten te stellen. Dit helpt je om focus te houden op wat echt belangrijk is.

Wil je meer leren over opladen? Neem contact op voor een advies gesprek, lees het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! of volg de opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow-coach!

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen