Mooi weer maakt gelukkig, voor even ….

“Hoe hoger de temperatuur, hoe meer mensen aangeven dat ze blij zijn, plezier hebben en geluk ervaren,” meldt de Trouw op zaterdag 21 juli. En wat is hiervan de impact op de economie? “Omdat mensen positiever worden, durven ze meer en nemen ze betere beslissingen. Werknemers zijn productiever en creatiever als ze zich goed voelen.”

Hoe komt het dat er meer geluksgevoel is? Volgens mijn gelukscollega onderzoeker Martijn Hendriks zijn er drie redenen:

  1. Het lekkere weer heeft een direct effect op ons humeur
  2. We besteden op warme dagen meer tijd aan activiteiten die bijdragen aan ons geluksgevoel: minder werken (!), meer buiten zitten, meer sporten en op de fiets naar het werk
  3. Door de zon op je huid maak je meer van het gelukshormoon seretonine aan

Tjonge, minder werken! Daar wordt je gelukkig van? Hoe zit het dan met werkgeluk?

 

Maar helaas is het “extra blijheidseffect van hogere temperaturen” maar tijdelijk.

Bij mij komt een herinnering boven van een grijze middag dat ik werkte. Ik had mijn – verplichte – administratie bijgehouden. Buiten was het druilerig weer. Ik zag hoe de regen tegen het raam tikte terwijl een donkere wolk zich leeg hoost. Ik voelde me een beetje sjacharijnig. Ik had de hele dag nog niemand gesproken en er zaten me wat dingen ‘niet lekker’. Langzaam voelde ik me afglijden naar een subtiele negatieve spiraal.

Ho! Stop! Ik kies voor iets anders. Ik weet mijn duurzame geluksmakers. Niet de geluksmakers om mezelf met een gelukskick te geven door een of andere dure aankoop waardoor ik even wat dopamine aanmaak. Maar een echte geluksmaker. Ik besloot naar de sportschool te gaan, lekker binnen spinnen met Club Virtual: een video waardoor je hersenen een uur op vakantie zijn en je door stralend weer fietst. Een uurtje vakantie én endorfine aangemaakt voor een duurzame vitaliseringsboost!

Het is handig om geluksmakers te weten. Dan ben je in ieder geval niet afhankelijk van het weer!

 

 

 

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Theatercollege

"De kunst van het liefhebben"

00
dagen
00
uren
00
min.
00
sec.
Je hebt deze theaterlezing gemist, meld je aan voor mijn volgende theaterlezing volgend jaar en pak de vroegboekkorting!

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen