Werkgeluk bij MediaCT

Onderstaande blog is geschreven door Chief Happiness Officer Fenna Veenema en gepubliceerd op https://www.mediact.nl/weblog/werkgeluk-bij-mediact

Werkgeluk bij MediaCT

Iedere dag zijn we druk bezig met het ontwikkelen, implementeren en optimaliseren van e-commerce platforms en om dat goed te kunnen doen is het natuurlijk van groot belang dat we ons zowel geestelijk als lichamelijk goed voelen, dus werken aan ons werkgeluk.

Dit betekent niet dat je 24/7 vrolijk huppelend door kantoor gaat, maar wél dat je er met plezier naar toe gaat en aan het eind van de werkdag ook met een goed gevoel weer vertrekt. Voldoening halen uit wat je doet, een veilige werkomgeving, meepraten over bepaalde zaken, tijd om te ontspannen, te spelen en jezelf te ontwikkelen, het zijn allemaal onderdelen die bijdragen aan je werkgeluk. Bij MediaCT vinden we werkgeluk erg belangrijk, en daarom nemen we je graag mee in de waarom, en hoe we dit aanpakken!

 

Gelukkige mensen presteren beter

Het is wetenschappelijk bewezen dat gelukkige mensen beter presteren, dat ze minder vaak ziek zijn en ook dat er veel minder verloop is. Vaak zijn deze mensen creatiever en een collega met een goed humeur, daar word je zelf toch ook blijer van? Genoeg redenen om werkgeluk op de kaart te zetten dus! Na een Trendship pocketeditie over Werkgeluk door Arjen Banach, was ik nóg enthousiaster en erg geïnspireerd om me hier verder in te verdiepen. Samen met Manon volgde ik een cursus Werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach bij Veronique Kilian. Zij studeerde af in Sociale Wetenschappen met als specialisaties psychologie, management en cultuur. Zo heeft ons werkgeluk een wetenschappelijke onderbouwing, wat weer in goede aarde valt bij onze mannen.

Fenna (tweede van rechts) samen met Manon (derde van rechts) tijdens de opleiding tot Chief Happiness Officer samen met opleider Veronique Kilian en mede-cursisten Najib Akajdah, Liesbeth van Houten en Blazien de Looff

Gelukscompetenties

Tijdens de opleiding Werkgelukdeskundige hebben we o.a. geleerd hoe je geluk kunt trainen met behulp van gelukscompetenties. Dit zijn specifieke vaardigheden die je bij jezelf kunt ontwikkelen en waarmee je in de eerste plaats je eigen werkgeluk bevordert. Een paar voorbeelden van deze competenties zijn dreambuilding, verbindend communiceren, alignment en natuurlijk de basis van alles: positiviteit-vaardigheid! Daarnaast leerden we over het Feel, Fly, Flourish-model. Over hoe je geluksgevoel op kunt roepen, je het gevoel eigen maakt en daarna deelt met anderen. Het mooie van deze opleiding was vooral de bevestiging dat we met MediaCT op het juiste spoor zitten.

 

Wat doen we bij MediaCT aan werkgeluk?

Werkgeluk betekent niet dat je 24/7 gelukkig moet zijn, dat is onmogelijk. Werkgeluk heeft wel invloed op je werkdag, uitdaging, doorgroeimogelijkheden en met plezier naar je werk gaan. Dat je het leuk hebt met je collega’s en energie haalt uit je werkzaamheden. Dit begint bij een veilige omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn, en dat kan bij MediaCT. Er heerst een goede sfeer, en dat uit zich bijvoorbeeld in massale aanwezigheid bij onze jaarlijkse barbecue. We vinden het belangrijk dat je zowel persoonlijk als professioneel kunt ontwikkelen en daarom is er hiervoor tijd en budget. Naast de persoonlijke gesprekken die Manon als Head of People & Culture voert, maak ik zelf regelmatig een gelukswandeling met een collega, gewoon om te weten wat er speelt. Maar ook om te horen waar iemand blij van wordt, of juist niet, en hoe kunnen we daar iets aan veranderen?

Om onze waardering te tonen aan een collega maken we onder andere gebruik van virtuele taco’s. Iedere werknemer kan er 5 per dag weggeven bijvoorbeeld wanneer een collega je uit de brand heeft geholpen, een klusje voor je oppakt of iets geniaals heeft bedacht. Ieder kwartaal wordt stilgestaan bij de collega met de meeste taco’s. Deze collega ontvangt een presentje in de vorm van bijvoorbeeld een cadeauverpakking speciaalbier, wijn of een goed boek.

We hebben met zijn allen een inspiratiesessie over werkgeluk van Arjen Banach gehad, Thomas Waanders kwam spreken over het belang van een goede nachtrust, we kregen vorig jaar 4 lessen Outdoor Fitness  en dit jaar werden er workshops Kung Fu gegeven. Blue Monday startten we met een happy breakfast en ook Valentijnsdag ging niet onopgemerkt voorbij. Soms doen we een planking challenge of wordt er een spelletjesavond georganiseerd. Kortom er gebeurt van alles zowel tijdens als na werktijd met als grootste doel verbinden, oftewel de gelukscompetentie Community Building. Want één ding weten we zeker: er is niets belangrijker dan erkenning, waardering en goede werksfeer.