Veronique Kilian

Waarden die matchen met werkgeluk. Lezing Consultancy bedrijf Improven

Waarden. Hoe bewust ben je daarvan? Waarden geven richting aan alles wat je doet. Waarden zorgen ervoor dat je waardeert wat iemand doet. Bijvoorbeeld iemand is er heel eerlijk over dat je te veel betaald hebt en geeft geld terug (jouw waarde: eerlijkheid) of iemand helpt je onmiddellijk  (jouw waarde: behulpzaamheid).

Vaak hebben organisaties KERNwaarden. De basiswaarden als eeb gezamenlijke basis voor iedereen die bij het bedrijf werkt.

Voor Consultancy bedrijf Improven mocht ik een lezing gegeven over werkgeluk voor ca 100 professionals. Na een lezing over werkgeluk hebben we de groep verdeeld in zes subgroepen. Op basis van de drie kernwaarden van het bedrijf hebben we per waarde twee gelukscompetenties gekoppeld die die iedere groep op een eigen manier heeft uitgewerkt.

Kernwaarden en gelukscompetenties

Met de drie kernwaarden van Improven als uitgangspunt, hebben we onderzocht hoe we de kernwaarden Creatief, Samen en Bevlogen in de praktijk kunnen brengen met gelukscompetenties™. Per kernwaarde vonden we twee gelukscompetenties.

Onderstaande gelukscompetenties komen uit mijn boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! Deze geluksvaardigheden heb ik ontworpen op basis van interviews met organisaties die de waarde Werkgeluk leven. Bijvoorbeeld: de waarde Verknopen is geïnspireerd op een organisatie als Hutten.

  1. Hoe breng je Creatief in de praktijk? Met de gelukscompetenties™ Co-creatie en Out-of-the-box denken.
  2. Hoe maak je Samen concreet? Met de gelukscompetenties™ Communitybuilding en Verknopen
  3. Hoe integreer je Bevlogenheid? Met de gelukscompetenties™ Flow en Alignment

Om een gelukscompetentie concreter te maken, hebben we per gelukscompetentie de definitie genoemd en een vraag:

Creatief

Co-Creatie

 

Komt met anderen tot iets dat groter is dan zichzelf, kansen zien in tegenstellingen en diverse talenten van zichzelf en anderen weten in te zetten en op elkaar af te stemmen vanuit een gezamenlijke opgave.

 

Vraag

 

Hoe kom jij tot co-creatie met anderen (collega’s, klanten ) die tegengestelde talenten hebben?

 

 

Creatief

 

Out-of-the-box denken

 

Brengt zichzelf in een staat van verbreed bewustzijn, verzamelt nieuwe perspectieven op problemen, ziet en benut kansen, en komt tot creatieve oplossingen

Vraag

 

Hoe zorg jij voor verbreed bewustzijn en het activeren van je ‘higher brain’ zodat je in de inspiratie-hersengolflengte komt of blijft?

 

 

Samen

Communitybuilding

 

Creëert een team-in-flow als uitgangspunt voor een gezonde werkgemeenschap waarin medewerkers vanuit persoonlijke verantwoordelijkheid en verbondenheid werken aan een gezamenlijke visie door met elkaar een creatieve kracht te genereren.

 

Vraag

 

Hoe werken we aan een teamflow? Hoe zorgen we voor een creatieve kracht vanuit verbondenheid en wat doen we daar zelf in vanuit persoonlijke verantwoordelijkheid?

 

 

Samen

 

Verknopen

 

Vermeerdert geluk en vergroot betrokkenheid bij de organisatie door gedeelde authentieke gelukservaringen te scheppen. Draagt bij aan het eigen geluk en dat van anderen door op een authentieke wijze vorm te geven aan een geluksintentie.

 

Vraag

 

Hoe schep jij authentieke gelukservaringen? Hoe geef je uiting aan een geluksintentie?

 

 

Bevlogen

Flow

 

Voert met passie taken uit die energie geven omdat het de juiste combinatie van uitdaging en capaciteiten in zich heeft en er een ervaring ontstaat waar men helemaal in opgaat. Zorgt voor voldoende energie om langere tijd in deze flow te kunnen blijven.

 

Vraag

Hoe zorg jij voor voldoende energie om in de flow te blijven?

 

 

Bevlogen

 

Alignment

 

Is zich bewust van zijn of haar persoonlijke missie en kiest ervoor vanuit het eigen bevlogenheidskompas te werken. Drukt de eigen wezenlijke bijdrage uit in het werk.

 

Vraag

 

Hoe sluiten jouw sterktes en zwaktes, intrinsieke en extrinsieke motivatie aan op jouw werk?

 

 

 

Waarden

Opbrengst

Een half jaar na de lezing vertellen CEO Jan Bosman en HR adviseur Tanja te Pas dat de lezing:

  • meer bewustzijn heeft gebracht over werkgeluk – en dat was nog niet vanzelfsprekend. Werkgeluk was voorheen ‘een leuke opdracht en een leuk salaris’; nu is werkgeluk veel meer!
  • mensen nieuwe perspectieven kregen omdat ze nog niet eerder op deze manier over werkgeluk hebben nagedacht
  • veel positiviteit heeft getriggerd
  • eraan bijgedragen heeft dat werkgeluk veel individueler omarmd wordt
  • teamleiders en teamleden hebben geholpen werkgeluk bespreekbaar maken

 

Wil jij ook aan de slag met een lezing bij jouw bedrijf, of in het bedrijf aan de slag om werkgeluk te vergroten? Volg dan de opleiding of boek een lezing

Opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en Team-flow Coach

Veronique Kilian geeft de opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow coach. Inmiddels leidt zij binnenkort haar vijftiende lichting werkgelukdeskundigen op. Binnen organisaties heeft zij ervaring met het op maat begeleiden van werkgeluk vergroten. Veronique heeft ervaring in de consultancy. Veronique heeft meerdere interne werkgelukambassadeurs begeleid en is bekend met organisatie-dynamiek en faciliteringstechnieken. Verder is zij sparringpartner voor MT’s, managers zelfstandige teams.

 

Het boek Geluk op het werk? Train je geluk competenties! heeft de top 3 gehaald van managementboek. Het boek Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? over leiderschap, teambuilding en eigenaarschap  bevat handvatten en best practices voor professionals in gelukkig werkende teams. Dit boek heeft de top 10 gehaald van managementboek.