ROC werkgeluk werkplezier

ROC werkplezier en werkgeluk

ROC Horizon college vroeg spreker, teamcoach en auteur Veronique Kilian om een teambuilding met de hele afdeling van ca 50 mensen aan de hand van het thema werkplezier en werkgeluk. De afdeling bestaat uit conciërges, receptionisten en teamleiders, die werken in 4 verschillende locaties. De teamleden werken en wonen in Noord Holland Noord. Ze zijn nuchter, down-to-earth en praktisch. Zou het lukken om deze medewerkers mee te nemen in een programma over werkplezier en werkgeluk? We bedachten een fun- en flow programma … en yes! het werkte!

Teambuilding

Als teamcoach is teambuilding uiteraard een onderdeel van deze bijeenkomst. Een deel van de medewerkers was  nieuw. Voor een goede mix maakten we 10 subgroepjes die een mix zouden hebben van medewerkers van alle locaties. Deze subgroepjes beantwoordden met elkaar vragen om op deze manier de overeenkomsten te ontdekken die zij met elkaar hebben.

Overeenkomsten ontdekken helpt bij het bouwen van vertrouwen, zo blijkt uit de sociale psychologie. Aan het einde hadden we 10 flipovers met allerlei kenmerken die ook een weerspiegeling gaven van de overeenkomsten in de hele afdeling.

 

Lezing gekoppeld aan de praktijk

Hoe werkt werkgeluk op een school? Hoe breng je het in de praktijk. Na een introductie van Veronique ging de groep aan de slag met geluksmakers. Geluksmakers delen activeert het beste brein en brengt enthousiasme, verbinding en energie.

 

Veronique Kilian

 

Werkplezier overzicht

Wil je energie en creativiteit naar boven halen in een groep van ca 50 mensen, dan werk je met de zogenaamde LSI: Large Scale Interventions. Een voorbeeld van een LSI is de crowd surfing, afkomstig uit liberating structures. Met deze werkvorm wisten we zichtbaar te maken wat de beste ideeën waren van de groep aan de hand van de vraag:

Wat is een klein stapje die je zelf kan doen waardoor het werken leuker wordt?

Zo ontstond een prachtig overzicht dat op alle locaties opgehangen kan worden. Belangrijk is dat het uit de teamleden zelf kwam, zodat het ook betekenis heeft als het straks is uitgewerkt en als herinnering op school hangt.

  1. Maak school je tweede huiskamer
  2. Lachen!
  3. Elkaar groeten
  4. Collega’s complimenten geven
  5. De tijd nemen voor een ander

 

Energizer

Bij fun en flow hoort ook bij een energizer. Als antwoord op de vraag: zullen we deze energizer proberen? was het antwoord van de teamleiders: ”

Wij hebben vooraf geen idee of deze energizer aansluit. Misschien kan jij aanvoelen hoe het verloop is deze ochtend en of de energizer nog nodig is? We laten dit graag aan jou over.”

Hoe meer de teamleden aan de slag gingen met werkplezier, hoe enthousiaster ze werden. De energizer was fun, flow en energie. Het bracht in de praktijk waar behoefte aan was: lachen! Hilariteit alom.

En het beste is: uit onderzoek blijkt dat mensen die grappige activiteiten samen ondernemen, ook onderling een betere band ontwikkelen.