Geld of je leven? Volkskrant interview

Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig dat er geld is”, luidt het gezegde. Als een variant hierop interviewde Volkskrant journaliste Yasmine Esser mij voor een persoonlijk portret voor de Volkskrant rubriek Beter Leven. Zij onderzoekt hoe mensen in het leven staan aan de hand van hun ‘geld-strategie’. Immers, niet voor niets wordt het gezegde Put your money where your mouth is, in het woordenboek vertaald als “geen woorden maar daden.”

In korte kernachtige woorden vat zij de essentie samen. Yasmine weet door haar gevatte vragen goed door te dringen tot iemands gedachtengoed, dus vroeg zij door op de onderstaande samenvatting. Ik ben benieuwd hoe het werkelijke artikel er straks gaat uit zien. In de rubriek Beter Leven begint het persoonlijke portret begint met een ‘paspoort’:

Paspoort

Naam Veronique Kilian; Werk Auteur, Teamcoach, Podcaster, Spreker, Persoonlijk transformatiecoach.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Inkomen

Ik werk al 25 jaar als zelfstandig ondernemer en geef zowel persoonlijke coaching als teamcoaching. Ook geef ik leiderschapstrainingen, lezingen over mijn drie boeken over teamcoaching, werkgeluk en leiderschap. Deze drie boeken komen ook terug in de driedaagse opleiding die ik geef tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow coach.

Je moet niet denken dat je rijk wordt van boekverkoop. De cashflow die voortkomt uit een boek die via een uitgever terugkomt is vaak tussen de 1 á 2 euro per boek.

Daarnaast werk ik parttime bij een zorginstelling als teamcoach om de teams in samenwerking met de manager te ondersteunen zodat het management met het team steeds meer in teamflow werken. Immaterieel geeft dit mij veel voldoening. Voor mij is de zorginstelling een grote speeltuin om te doen wat ik leuk vind. Ik ben geen gemiddelde werknemer, dat merk ik aan de manier waarop ik me door de organisatiedynamiek beweeg. Het inkomen van mijn parttime baan en het inkomen van mijn bedrijf zijn op dit moment ongeveer gelijk.

Geld-Strategie

Mijn strategie is om geld te verdienen met en geld uit te geven aan datgene wat persoonlijke groei mogelijk maakt en bijdraagt aan het ontplooien van maximale creativiteit van mensen. Ik heb een boodschap dat ik wil delen met de wereld. Daarom heb ik inmiddels drie boeken geschreven en broeden er nog drie boeken in mijn hoofd. Voor mijn Chief Happiness Officer Podcast spreek ik met leiders die hebben laten zien hoe zij door hun leiderschap bij anderen de maximale creativiteit tot leven brengen.

In mijn boek over werkgeluk heb ik 25 gelukscompetenties beschreven, een daarvan is bijvoorbeeld de gelukscompetentie Schoonheidscreatie. Hoe zet ik geld om in schoonheidscreatie? Een nieuwe keuken bijvoorbeeld dient het plezier van keuken te ondersteunen en het moet mooi zijn om naar te kijken. Mijn tuin was voorheen een groot betonnen ondergrond. Door veel inspiratie op te doen naar wat ik écht mooi vind, en deze ideeën om te zetten met een tuinontwerpster heb ik de nu mooiste flagstones, meditatie-rondjes van gras en word ik omringd door lekker ruikende planten in de tuin. Ik laat het regelmatig onderhouden, zodat het mooi blijft.

Sommige mensen zeggen: het geld gaat in de stenen zitten. En: zonder poen kan je niets uitgeven. Maar als ik ooit met pensioen ga, kan ik altijd nog met het gerendeerde vermogen op een appartement gaan wonen.

Overvloedsdenken

Door iets weg te geven komt er soms a-synchroon iets terug. Dat is de gelukscompetentie Overvloedsdenken. Dus voor iedereen die dit artikel leest: deel dit artikel en tag mij in je social media en je maakt kans op mijn boek over werkgeluk!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Kostenpost

Zo heb ik geïnvesteerd in mijn nieuwe podcast studio door goede microfoons, koptelefoons, een elektrisch verstelbare sta-tafel voor de Chief Happiness Officer Podcast. Daarnaast geef ik geld uit aan de marketing van mijn boeken over teamcoaching, werkgeluk en leiderschap zodat ik zoveel mogelijk mensen kan bereiken.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

 

Ik ben zo iemand die het heerlijk vind om te leren en up-to-date te zijn. Daarom geef ik veel geld uit aan opleidingen. Zo ben ik geïnteresseerd in steeds meer werkvormen om teams te begeleiden. Dat betekent dat ik nu ook veel online werkvormen heb om mensen te begeleiden.

Ik vind het belangrijk om steeds meer de gelukscompetentie Gastvrouwschap onder de knie te krijgen. Ik geef dus geld uit om de ruimte zo mooi mogelijk te maken waar ik mijn gasten en klanten ontvang. Dat betekent een mooie voortuin – ook al is het een kleine strook – en kleurencombinaties in de ruimte die een opvrolijkende werking hebben.

Aan de gelukscompetentie Vitaliseren hecht ik veel waarde. Zeker in deze tijd. Ik heb een abonnement op Ekomenu, waar ik wekelijks voor drie gerechten biologische ingrediënten krijg zodat ik het recept zelf vers kan maken. En ik koop veel voedingssupplementen op natuurgeneeskundige basis.

Vroeger thuis

Mijn voorouders zijn Chinees en het zit een beetje in de genen om te sparen en zuinig aan te doen. Mijn moeder was huisvrouw en mijn vader werkte bij een verzekeringsmaatschappij. Sparen voor de oude dag was belangrijk. Voor mij is belangrijk dat ik geld gebruik om iets te verwezenlijken in dit leven: de wereld mooier achter te laten dan toen ik kwam.