Erasmus MC managementdagen. Lezing werkgeluk voor leiders.

Erasmus MC: Ziekenhuis + werkgeluk = beter worden, toch?

 

Met tranen in mijn ogen kwam ik aan de plek van het event in Delft, waar ik de lezing zou geven voor het Erasmus MC. I made it!

Dagen had ik bank en bed afgewisseld, hangend in een waas van ‘niets’. De wereld draaide en duizelde. De focus in mijn hoofd was verdwenen, mijn evenwicht uit balans, de epifyse en hypofyse in mijn hoofd voelden uiteengereten. Gelukkig geen koorts en geen corona, bleek uit de test. Ik wist wel waar het door kwam. Te veel dubbele focus: het luisteren van audio bestanden op de laptop op de bijrijders-stoel naast mij was geen goede combinatie met ook focus houden op het verkeer. Dit had ik net iets te lang gedaan tijdens het rijden, waardoor ik nu even de prijs betaalde.

 

 

Managementdagen

Voor de twee Managementdagen van het Erasmus MC, het grootste ziekenhuis in Rotterdam, waren 750 leiders uitgenodigd. Voor het eerst in jaren werd er iets – LIVE – georganiseerd voor het managers. Ik zou op de één dag niet één maar drie keer een interactieve lezing geven over werkgeluk, verspreid over de hele dag.

Het regende zieken

Degene die de eerste managementdag openen was ziek. Ze zou online aansluiten en heeft dat 10 minuten gedaan voordat ze het bed weer indook. Degene die de managementdagen zou afsluiten, bleef afwezig wegens ziekte. Ik zou een HR-adviseur aan mij gekoppeld krijgen voor de hele dag, maar wegens ziekte kreeg ik een vervanger. Een aantal leden van de organisatiecommissie zouden hand- en spandiensten verrichten, maar lieten verstek gaan wegens ziekte.

Key-Note Spreker

De opening kan je online laten doen. De oorspronkelijke HR adviseur kan je vervangen door een andere HR-adviseur. Er werd extra inhuur geregeld voor de catering.

Maar wat als een van je key-note speakers – zoals ik – een gat laat vallen van drie sessies van twee uur? Dan valt je programma in het water.

Voorbereiding

Weken van voorbereiding was hieraan voorafgegaan. Ter voorbereiding had ik interviews gehouden met 4 managers van het Erasmus MC om te proeven wat er in deze groep leefde.

Op basis hiervan zouden ze ingevoerd worden in “Geluksbewustzijn” voor zichzelf en hun teamleden, praktische tools leren en gesprekken voeren die automatisch de ander in zijn of haar kracht zetten.

 

Het was nu of nooit.

Dit event was gepland, uitgezet, niet verplaatsbaar en niet te vervangen of uit te stellen.

 

Roeping

Iets in mijn hart riep mij. Een innerlijke roeping om deze opdracht te volbrengen, steeg uit mij op, snelde mij vooruit. Diep van binnen voelde ik: Ik moet daar naar toe. Maar dan moest ik iets vinden om boven mezelf uit te stijgen…

 

Het lukte.

Dwars door mijn weerstand heen, reed ik op de vooravond naar de Bed & Breakfast. De bed & breakfast bleek gerund door een hartelijk echtpaar van 77 en 78 jaar die een stralend voorbeeld gaven van een gelukkig en sociaal leven op je oude dag. Ik stortte neer in bed.

De volgende dag postte ik een verzoek bij twee besloten groepen. “Dear …,  i have a request: Today is big day for me, i am going to give 3 lectures, two hours each, for leaders of a big hospital in the Netherlands, about 235 people total. Please see me energized, healthy and vital! That would mean a lot to me , the power of believers is huge!

De gastheer was zo attent om aan te bieden dat hij met de auto via een gemakkelijke route naar de eventplek zou rijden, zodat ik slechts hoefde te volgen en drukke straten met bussen en overstekende fietsers zou vermijden.

Beter worden door lezingen geven over werkgeluk

Bij iedere nieuwe lezing voelde ik me letterlijk en figuurlijk overeind gehouden door een kracht die groter was dan ikzelf.

In de pauzes werd er water en hapjes voor me gehaald. Er werd goed voor me gezorgd.

Het publiek luisterde geconcentreerd en gefascineerd, ging aan het werk met de oefeningen die ik hen gaf. Al snel raakten ze geëngageerd met elkaar in gesprek, begonnen ogen te twinkelen en armen steeds wilder te gebaren. Lachsalvo’s  ontstegen uit subgroepjes.

Deze leiders zagen elkaar weinig door de hoge werkdruk. Af en toe liet ik iemand uit het publiek zichzelf plenair voorstellen. Dan kwam hoogleraar ‘zus en zo’, afdelingshoofd/manager ‘hier en daar’, chirurg/kinderarts ‘her en der’, programmaleider/teamleider van ‘dit en dat’ (ze hadden bijna allemaal dubbele functies), die vertelden over hun geluksmakers, wat er wél was in een situatie die later een blessing in disguise bleek. Wat ze ontdekten aan hun gelukstalen en hoe het was om op zo’n manier een gesprek te voeren dat de ander vanzelf ging stralen.

Bij iedere lezing werd ik inderdaad … beter.

Werkgeluk handvatten

De leiders leerden concrete toepassingen van werkgeluk die je morgen al kan doen:

 • je gelukstank kan vullen en die van anderen
 • positieve emotie kan vasthouden, ook bij weerstand
 • werkgeluk laten werken bij hoge werkdruk
 • leiderschap kan inzetten voor werkgeluk
 • hoe je gelukscompetenties traint en werkbaar maakt

Dank

Aan het einde van de dag bedankte mijn opdrachtgever mij meerdere malen dat ik tóch gekomen was.

Met dank aan alle managers die ik heb mogen interviewen, degenen die lichtkracht hebben gestuurd en natuurlijk alle leiders uit het ziekenhuis die hebben deelgenomen.

 

NOLOC webinar over Werkgeluk

NOLOC loopbaancoaches werken aan werkgeluk

NOLOC is een beroepsvereniging van loopbaan- en jobcoaches. Noloc kent kwaliteitskringen. Een van de kwaliteitskringen heeft mij uitgenodigd om een workshop te geven over werkgeluk. Deze workshop werd een webinar door de maatregelen.

Van te voren bestelden de deelnemers het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! en stuurden vragen in.

We ingegaan op onder andere:

 • Hoe zet je gelukscompetenties individueel in?
 • Hoe werkt het geluksgevoel op de hersenen?
 • Hoe zorg je dat je gelukscompetenties vasthoudt?
 • Wat zijn definities van het begrip geluk?
 • In hoeverre zijn individuele factoren van invloed op geluk?
 • Wat zijn belemmeringen om ermee aan de slag te gaan?
 • Hoe verhoudt geluk zich tot piekervaringen?

Lezing Werkgeluk voor de gemeente Eindhoven

Werkgeluk bij Gemeente Eindhoven

In oktober 2021 mocht ik voor de Gemeente Eindhoven een lezing verzorgen voor bijna 300 medewerkers die livestream volgden, hetzij online hetzij live in de Raadszaal. Deze zaal onderging in 2020 een mooie metamorfose, waardoor het ook geschikt werd voor livestreaming. “Een beetje filmset”, noemde Studio040 deze zaal bij de gemeente Eindhoven. En dat was het ook! Een bijzondere beleving om in deze zaal te spreken tot een (deels) virtueel publiek.

 

Training in geluksgesprekken

De gemeente Eindhoven nodigden mij uit om in september 2021 een training te geven over geluksgesprekken. En het blijft niet bij een training. Een groep enthousiaste collega’s wil geluksgesprekken gaan voeren. Authentieke gesprekken over werkgeluk, met, voor en door collega’s. Voor dit doel hebben de deelnemers een filmpje opgenomen om hun collega’s uit te nodigen voor een geluksgesprek. We besloten hen warm te maken door te vertellen wat ieder geleerd had van de training. Mijn bijdrage:

Werkgeluk is te leren

Hierna werd een bericht geplaatst op het intranet:

Het inzicht dat geluk te trainen is, is de meest waardevolle uitkomst van een leuke en leerzame trainingsdag waar een groep enthousiaste collega’s half september aan deelnam. Een ‘gelukgesprek’ blijkt een hele positieve praktische uitwerking te brengen. Het geeft inzicht in het weten waar je staat en waar je naar toe wilt en het geeft meer zicht op je talenten, ontspanning, opening, plezier en even iets anders gevoel.

 

De collega’s nodigen hun collega’s uit:

Geluksgesprekken: een uitnodiging

Wij gaan graag met jou in gesprek over jouw werkgeluk.

Ons werkgeluk, ook dat van jou, is onderdeel van Duurzame Talent Inzet, waarin we vooral streven naar gelukkige collega’s op de juiste plaats in onze organisatie. Werkgeluk is niet voor iedereen hetzelfde, maar gelukkig zijn spreekt ons allemaal aan.

 

Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden kregen de ambtenaren van de gemeente Eindhoven een inkijk in gelukscompetenties die je door geluksgesprekken kan leren.

Ik heb tijdens de lock down een gratis 7-delige online video serie thuiswerkgeluk ontwikkeld om thuis geluk te trainen. Wil je er meer over lezen? De gelukscompetenties zijn beschreven in het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties!

Video 

De livestream is opgenomen en te zien voor alle ambtenaren van de gemeente Eindhoven.

Wil je ook een lezing of training over werkgeluk? Neem contact op met werkgelukdeskundige Veronique Kilian.

Lezing Werkgeluk in Mediastudio voor 100 professionals van Laborijn

Laborijn heeft aandacht voor werkgeluk

Voor de kwartaalbijeenkomt van Laborijn ontving Veronique Kilian een uitnodiging om een online inspiratielezing te geven over werkgeluk voor ruim 100 professionals. Laborijn is de uitvoeringsorganisatie van de Participatiewet en de Wsw voor de gemeenten Doetinchem en Aalten en de Wsw voor de gemeenten Montferland en Oude IJsselstreek.

Gelukkig en gezond

De website van Laborijn vermeldt: “Wij houden ons zich en ons bezig met de ontwikkeling van mensen. Bij Laborijn geloven wij dat meedoen gelukkig en gezond maakt. Meedoen op je eigen niveau, maar wel in je volle kracht. Of het nu gaat om werk bij een reguliere werkgever, om een leertraject, om een beschutte werkplek of om een andere vorm van ‘meedoen’, bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk…wij geloven dat er geen betere manier is om een waardevol leven te leiden.”

Online lezing

Laborijn pakte het professioneel aan. In een heuse mediastudio van MediaCows stond alles klaar: 3 camera’s en 5 schermen omringden een sta-tafel met 3 microfoons. MediaCow gaf regie aanwijzingen. Een goede verbinding zorgde ervoor dat de professionals de hele uitzending goed online volgden.

Feel Fly Flourish

Nadat directeur Jan-Henk Janssen de kwartaalbijeenkomst opende, volgden er diverse ingezonden leuke en inspirerende video’s die door Laborijn professionals gemaakt werden om kennis en kunde te delen. Daarna gaf Jan-Henk Janssen een pleidooi voor geluk op het werk, waarmee hij Veronique Kilian introduceerde als spreker.  Zij introduceerde het Feel Fly Flourish model. Een framework om werkgeluk te trainen dat  je helpt om te floreren.

Boek over werkgeluk

Veronique Kilian voerde de toehoorders bij Laborijn langs het effect van werkgeluk op het brein en het lichaam. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden liet zij zien hoe werkgeluk en gelukscompetenties op de werkvloer wordt toegepast. Met een interactieve oefening en met praktische voorbeelden gelukscompetenties was het mogelijk werkgeluk concreet te maken.  De gelukscompetenties zijn beschreven in het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! dat aan het eind werd overhandigd aan directeur Jan-Henk Janssen.

 

Na de lezing

Een van de professionals gaf een mooie terugblik:

Er wordt op de werkvloer positief gereageerd op de lezing en het werkplezier wordt besproken. Rob Jansen, Jobcoach

 

Masterclass Werkgeluk voor Werk & Energie op het Jaarlijkse event WEA Coaches:

Werk en Energie in de Masterclass Werkgeluk

Werk en energie gaan samen met werkgeluk. Dat ondervinden de coaches die de werk en energie analyse gebruiken als testinstrument. Het jaarlijkse event voor de werk en energie analyse wordt georganiseerd door Jacqueline Scherpenzeel. Op haar uitnodiging gaf ik de Masterclass Werkgeluk.

Bijna 60 coaches hebben meegedaan aan de interactieve en dynamische online Masterclass Werkgeluk.

 

Werkplezier verhoogt je energie

De uitnodigingstekst voor de coaches luidt als volgt: Zoals al aangekondigd ben je uitgenodigd voor een dynamisch webinar over 6 weken. Voor een leuke en leerzame interactie met elkaar hebben we Veronique Kilian uitgenodigd. Zij is coach, werkgelukdeskundige en auteur van de besteller ‘Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties!‘ dat de top 3 van managementboeken haalde. Haar model Feel -Fly-Flourish met 25 gelukscompetenties verwierf landelijk veel media-aandacht in onder andere het Algemeen Dagblad, Brabants Dagblad, de Stentor (Noord Nederland) tot Zeeuwse Courant, Psychologie Magazine, Happinez, Tips en Advies voor Personeelsbeleid en Intermediair.

Energie krijgen door je gelukstank te vullen

Veronique gaat interactief met ons aan de slag aan de hand van drie gelukscompetenties die stress verminderen en meer energie opleveren. Uitstekend te combineren met de WerkEnergyAnalyse. Het Tijdschrift voor Organisatie Ontwikkeling (TvOO) publiceerde haar artikel Geluk is te trainen. Hoe zorg je ervoor dat je de energie hoog houdt? We gaan de slag om onze gelukstank te vullen! Lees als voorproefje het artikel dat werd gepubliceerd in het maandelijkse magazine Tips en Advies Personeelsbeleid, van Uitgeverij Indicator.

 

 

Hebben de coaches er energie aan over gehouden?

Een hoos aan reacties en commentaren op LinkedIn. Lees hier wat de coaches hebben ervaren:

Gisteren een masterclass gevolgd over werkgeluk en de werkgelukcompetenties. Zeker voor mij als coach een belangrijk aspect om mee te nemen in mijn coachingstrajecten. Iedereen wil toch gelukkig naar werk en blij thuis komen? Ik ga zeker het boek ook aanschaffen en er nog meer mee aan de slag! Dankjewel Jacqueline Scherpenzeel voor het organiseren en dankjewel ???? ???? Veronique Kilian ???? ???? voor je duidelijke uitleg, leuke oefeningen en inspiratie. Godelief Klein Kranenbarg

 

Was zeer de moeite waard om hieraan deel te nemen. Inspirerend. Theo Boonen

 

Eye opener dat (werk)geluk een vaardigheid is die je kunt trainen. Dank voor de praktische handvatten, ???? ???? Veronique! Annerose van Straten

 

Mooi om te ervaren hoe je kunt werken aan werkgelukscompetenties. Antwanet Tool

 

Gisteren volgde ik een boeiende masterclass over werkgeluk en de werkgelukcompetenties. Die competenties blijk je te kunnen trainen, iets dat mij als coach en trainer erg aanspreekt. Als expert in werkgeluk voor gevorderden deed ik nieuwe kennis en inspiratie op. Wie wil er nou niet werkgelukkig zijn? Ik ga het boek kopen en me verder in dit onderwerp verdiepen. Josien Sneek

 

Dutch Happiness Week: LIVE vanuit Parktheater Eindhoven plus online lezingen

Met maar liefst drie webinars, waarvan een speciale LIVE uitzending vanuit het Parktheater Eindhoven, waren we te gast bij de Dutch Happiness Week. De DHW wordt ieder jaar georganiseerd door het Parktheater Eindhoven. Normaal in de theaterzalen en dit jaar volledig online. Wil je de webinars terugkijken? Dat kan nog steeds! Hier de webinars voor je op een rij.

LIVE vanuit Parktheater Eindhoven

20 maart is de internationale dag van het geluk.  Op deze dag zou ik directeur Giel Pastoor interviewen voor een LIVE STREAMING aflevering van de Chief Happiness Officer Podcast. talkshow over het hoofd boven water te houden, over winnen en verliezen en over de corona maatregelen. Over persoonlijke verliezen en er weer bovenop komen. Hoe heeft Giel Pastoor sinds 2007 een van de grootste theaters in Eindhoven bewogen als beweegstrateeg. Wat beweegt hem nu nog om geluk in te vullen met dit theater?

Maar een dag van te voren kreeg ik een berichtje dat de planning in de war gooide.

“Slecht nieuws”, appte de directeur. Hij was geveld door griep. Wat nu?

Gelukkig had ik dit event uitgebreid voorbereid met geluksverspreider Marjon Reus en communicatie-adviseur Milly van Maanen. Ik belde Marjon met de vraag: “Ben je klaar voor positiviteitsvaardigheid?” Juist nu was het nodig om de situatie onder ogen zien en kijken wat er wél is. Het resultaat van alle improvisatie en harde werken is een stralende Marjon die tijdens deze talkshow vertelt hoe zij gelukscompetenties heeft toegepast in tijden van lock down en tijdens deze Dutch Happiness Week.

Dit gratis webinar terugkijken? Meld je aan bij Talkshow Parktheater  

En leer hier de tips over geluksvaardigheden die je tijdens deze coronacrisis helpen. Welke vaardigheden helpen je om beter om te gaan met tegenslagen? Deze gelukscompetentie zijn geïnspireerd op Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties!

 

Werkgeluk op de 1,5 meter

De coronacrisis vraagt ons allemaal om anders samen te werken. Thuiswerken kan comfortabel en tegelijkertijd uitputtend zijn. Online samenwerken, beeldbellen en op afstand werken kost veel meer energie. Daar komt nog de stress bij in onzekere tijden. En zoeken naar verbinding op 1,5 meter.

Hoe compenseer je het gemis aan even langsgaan voor een informeel praatje? Hoe maak je toch op een leuke manier verbinding als je veel meer op jezelf terug geworpen wordt? Welke manieren zijn er om de positieve vibe erin te houden? In dit interactieve webinar leer je minstens drie concrete werkvormen om werkgeluk vitaal te houden, online én offline! Co-hosting Esther Uitman.

Terugkijken? Meld je aan bij Werkgeluk op de 1,5 meter

 

Leiding geven aan gelukkig werkende zelforganiserende teams? De top 5 valkuilen en kansen

Voor mijn derde boek over teams die floreren bestudeerde ik meerdere organisaties waar zelforganiserende teams met plezier werken. Ik interviewde leiders zoals Mark Vletter van Voys, Henny de Haas van Hoppenbrouwers en Leon Wijnhoven van Insign.IT. Welke succesfactoren zorgen ervoor dat teams floreren, met plezier werken en gemakkelijker omgaan met tegenslagen? En welke valkuilen kan je missen als kiespijn?

In dit webinar krijg je een voorproefje van de 5 cruciale lessen van best practices uit organisaties waar werkplezier en zelforganiserende teams samen gaan. Wat mag niet ontbreken om als team gelukkig te werken? Is zelforganisatie zwemmen of zwermen? Wat is het verschil tussen leegte en ruimte, het scheppen van chaos en speelruimte en het grens tussen laten lijden en leiden?

Laat je inspireren door spraakmakende leiders die eerlijk vertellen over successen en worstelingen, over de moed en de overwinningen in de praktijk. In De Chief Happiness Officer interview ik hen en vraag door tot alle puzzelstukjes helder worden. Meer is te bekijken en te beluisteren op https://trainjegelukscompetenties.nl/podcasts met gasten zoals directeur Frank Veldhof van Hutten, directeur Ralph Deguelle van Kabisa, directeur Marinus Schroevers van ZLM en vele anderen over gelukscompetenties in de praktijk. Co-hosting Laurens Kuijsters, werkgelukdeskundige bij Train je gelukscompetenties!

Terugkijken? Meld je aan bij   Leiding geven aan gelukkige zelforganiserende teams

Klik hier voor de link naar de Dutch Happiness Week

Happiness Skills during lock down with the Power of Dyad

Happiness Skills to enhance the feeling of connection. A challenge during these times of (semi)lock down, right? In this webinar i shared my practice cover boek geluk op het werkof happiness skills. This webinar was organized together with the Society for Intercultural Education, Training And Research (SIETAR) in the Netherlands. In this webinar you learn happiness skills as teached in the book Happiness at work? Learn skills for happiness!

 

Happiness during lock down

At first this workshop about Happiness Skills at SIETAR was designed to give in March, but then the lock down entered the Netherlands. In March 2020 Sietar announced:

POSTPONED: Sietar NL: The Floor Is Yours – Workshop & Presentation event. Sietar NL’s announces her first upcoming event: The Floor is Yours. With heavy hearts we, unfortunately, have to postpone The Floor is Yours to later this year, in May. Due to COVID19 and the latest updates this afternoon, regarding national health guidelines, we need to take into account the general health and safety of all participants. We truly hope you understand our decision. 

Due to the lock down, the workshop turned into a webinar. In this webinar in december 2020, dealing with the COVID19 measures became part of the learning process.

How a smile can save your life

It is my mission to share skills for happiness world wide. Do you want to know more about happiness? Listen to the Talk like TED presentation “Talk like TED” called: How a smile can save your life!

Talk like TED presentation: how a smile can save your life!

Connecting cultures with the Power of Dyad during lock down

At the international SIETAR webinar we were excited to host participants from USA to the Netherlands, from Germany to Litunia! This webinar Connecting cultures with the Power of Dyad is free available for you. In this webinar you will get an insight into happiness skills. These skills were applied in the Authentic Dialogue and the Dyad Inquiry.

What are happiness skillsHappiness competencies are skills that allow you to keep your own happiness level high, learn to deal with setbacks better and make you flourish, both private and business.

What is the Authentic Dialogue? In the book Teamcoaching en Intervisie met de Authentieke Dialoog you learn how an Authentic Dialogue catalyzes energy, connection and shared vision in a group of people. It is often used for team building. How do you get a group / team to talk to each other about what is really going on? How do you ensure more flow and team feeling? How can you build collective knowledge instead of debate and discussion? How do you appeal to the collective (un)conscious of the group? How do you invite to (self-)investigation without censorship and without judgment on yourself and the other? When a live Authentic Dialogue is not possible, a dyad inquiry supports its participants to experience deeper, inner calm and more mutual understanding.

What is a Dyad InquiryA Dyad Inquiry supports people to build psychological safety with each other by giving space to themselves and the other in a neutral but compassionate way. Together you create a safe space for the “inner dialogue”, which gives depth to reflection and learning together.

 

Watch the free webinar Happiness Skills. Connecting Cultures with the Power of Dyad during lock down

 

Veronique Kilian is international trainer, teamcoach en personal coach on (online) teambuilding, happiness and future organisations. She hosts the Chief Happiness Officer Podcast. As an happiness expert she leads the 3-day training to become Chief Happiness Officer.

 

 

 

SIETAR, thank you for sponsoring

This webinar is also a “thank you” to Sietar NL for sponsoring Young Sietar to have an international event in Ukraine, a country that still shows traces of the civil war. An international community – including Ukrainian (sponsored) participants – comes together to share a common hope, namely intercultural connection, learning together and human happiness.

 

 

 

Optreden op het congres FCSI Food & Happinezz werkgeluk boost

Bekijk hier de video van het FCSI congres over werkgeluk in de Food Business. Meer dan 100 mensen in beweging brengen bij de Food Consultants Society International.

Samen met directeur Frank Velhof (Hutten) gaf ik een optreden over werkgeluk in de praktijk. In deze impressievideo zie je ook mijn medesprekers Stijn Verstijnen (directeur Deliveroo), Mieke Verduijn (Ontwikkelaar Schiphol Food & Beverage) en Christian Oudijk (CCO Vermaat Groep). En de dag werd voorgezeten door Remco De Graaff (FCSI EMEA).

 

(Video gemaakt door Marilou Linders in opdracht van het FCSI Nederland))

 

Ter voorbereiding heb ik samen met Frank Veldhof maar liefst drie podcasts gemaakt over 3 gelukscompenties:

Hoe houdt je Geluksbewustzijn levend?

Hoe geef je vorm aan Vitaliseren met de samenwerkers?

Hoe krijg je Gastheerschap/Gastvrouwschap onder de knie?

Beluister hier de podcasts: https://trainjegelukscompetenties.nl/podcasts

 

 

 

Nieuwsbrief Encare Arbozorg over keynote Happiness at Work

werkgeluk