Interview door FEEM Magazine over werkgeluk

FEEM Magazine interview over werkgeluk: “Werkgeluk ervaren kan je leren,” zegt werkgelukdeskundige Veronique Kilian.

Ervaar jij geluk in je werk? Oftewel: werkgeluk? Volgens werkgelukdeskundige Veronique Kilian hoef je je er niet bij neer te leggen als je het niet ervaart, want ‘het is te leren’. In dit artikel deelt ze een krachtige oefening met ons die bijdraagt aan één van de 25 gelukscompetenties die nodig zijn om zelf de regie te nemen over je eigen werkgeluk. Geschreven door journaliste en hoofdredacteur Yvonne van Balkom.

Werkgeluk is hét lievelingsonderwerp van Veronique Kilian. Ze is onder andere opleider van Werkgelukdeskundigen (Chief Happiness Officers) en Teamflow-coaches. Ze helpt teams om met plezier en flow te werken. Daarbij maakt ze gebruik van taoïstische vitaliteitskunde. In haar tweede boek ‘Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties’ onderbouwt Veronique 25 competenties die bijdragen aan geluk, haar zogeheten ‘gelukscompetenties’. Door het aanleren van deze 25 vaardigheden kun je geluk leren, volgens de auteur.

Definitie van Geluk

Haar definitie van geluk:

Geluk is het vermogen om positieve emoties te voelen

“Positieve emoties kunnen voelen is de opstap naar het krijgen van meer regie over je eigen geluk,” licht Veronique toe. “Ook in diepe dalen kun je geluk ervaren. Dat is er niet alleen als je blij bent, want ook troost is bijvoorbeeld een positieve emotie. Maar dan moet je wel het vermogen hebben of ontwikkelen om die postieve emoties te ervaren. Daar gaan de gelukscompetenties over.”

Interview vragen

~ Een van de 25 competenties voor werkgeluk is zingeving. Is zingeving en geluk hetzelfde?
Nee. Je kunt ook heel erg gelukkig zijn door hele zinloze dingen. Dus dan hangt het er vanaf wat je verstaat onder zingeving.

~ Kun je wél zingeving ervaren zonder geluk te ervaren?
Soms doe je dingen die qua zingeving en betekenisgeving heel groot zijn, maar niet iedereen voelt er wat bij. Dan is mijn vraag: voel je je dan gelukkig? Want als je het vermogen niet hebt om te voelen, dan wordt dat heel lastig.

~ Wat is voor dit ‘voelen van geluk’ het belangrijkste handvat wat je kunt geven?
Een mooie oefening is ‘de innerlijke glimlach’. Het is een glimlach van onvoorwaardelijke liefde, want die glimlach houdt zich niet bezig met wat je denkt en hoe je je voelt.

~ Hoe gaat die oefening?
Laten we ‘m meteen even doen!

 

~ Maar wat als iemand het dus lastig vindt om te voelen. Is deze oefening dan ook geschikt of is dit meer voor ‘gevorderden’?
De meeste mensen kunnen dit. Daarom is deze oefening zo fijn en krachtig. Deze oefening helpt je naar een andere hersengolflengte. Je energie wordt anders.

~ Waarom is dat belangrijk voor ons werkgeluk?
Een van de 25 gelukscompetenties voor werkgeluk gaat over het vermogen om te ontspannen. Deze oefening is een van de manieren om dat te doen.

~ Vervolgens gaat het er dus om dat je zo’n oefening regelmatig doet?
Deze oefening komt uit de Tao. En als je deze oefening vaker doet, noemen ze dat ‘zachte ogen’. Je krijgt er zachte ogen van, want je gaat uit het oordeel.

Artikel

Bekijk hier het interview Werkgeluk kan je ervaren in FEEM Magazine.

Lees hier meer over de vorige interviews door FEEM met Veronique Kilian over leiderschap:

 

Werkweek en werkgeluk. Wat is de invloed van een kortere werkweek? NRC Interview

Werkweek en werkgeluk? NRC journalist Sara Madou deed er onderzoek naar en interviewde Veronique Kilian over de invloed van een kortere werkweek op het werkgeluk. Lees hier het artikel.

Klaar met 40 uur per week: ‘Ze hebben het wel geprobeerd, hoor, mijn uren op te schroeven’

Buffelen voor de baas, en met al die personeelstekorten ook nog zo lang mogelijk? Steeds meer mensen houden het voor gezien; ze kiezen voor een kortere werkweek.

Minder dan 40 uur werken

Ouders die meer tijd met hun opgroeiende kinderen willen doorbrengen. Mensen met een hobby waar ze zich vol op gaan storten. Maar ook: in de tijd die vrijkomt een eigen onderneming opzetten. En meer vrije tijd om gewoon even helemaal niks te doen, vanwege een overdosis aan prikkels.

Er zijn nogal wat redenen om minder dan veertig uur per week in dienstverband te werken. Of het nu gaat om een 32-urige werkweek, om de week vier in plaats van vijf dagen werken, of 36 uur in vier dagen stoppen.

Steeds minder Nederlandse werknemers kiezen voor een volle werkweek, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name mannen in vaste dienst zijn minder gaan werken. In 2003 werkte 80 procent van hen voltijds, in 2020 nog 71 procent. Leeftijd en opleidingsniveau maken geen wezenlijk verschil. Van de vrouwen in vaste dienst had in 2003 een kwart een volle baan, en dat is sindsdien niet wezenlijk veranderd.

Werving lastiger

Voor de personeelswerving is het lastig dat mensen vaker kiezen voor deeltijdbanen. Dat zegt Martine de Kluis van het Amsterdamse bureau Pdf personeelsdiensten: „Ik kan bijna niemand meer vinden die openstaat voor een veertigurige werkweek. In de 25 jaar dat ik dit werk doe, heb ik nog nooit meegemaakt dat het zo uitdagend was fulltime functies in te vullen.”

Of ze nu op zoek is voor een juwelier of voor een grote multinational: in alle sectoren lopen werkgevers ertegenaan. De Kluis: „Benader ik iemand voor een openstaande fulltime vacature, dan is tegenwoordig de standaardvraag: kan het ook in minder uren?”

Ze spoort haar klanten dan ook aan flexibeler te worden. „Wordt een veertigurig contract bij me neergelegd, dan ga ik vaak het gesprek met zo’n werkgever aan. Kan dit aangepast worden als de perfecte persoon wordt gevonden? Of zijn de uren flexibel in te delen? Is het bijvoorbeeld mogelijk ’s avonds of in het weekend te werken? Je ziet dat zelfs de meest rigide, ouderwetse werkgevers er niet meer omheen kunnen als ze in deze markt hun vacatures nog willen vervullen.”

Cyclisch karakter

Volgens arbeidsmarktexpert Wiemer Salverda, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, is de fulltime werkweek al langer aan verandering onderhevig. „Waar het lange tijd 40 uur betrof, is het steeds vaker 36 uur.” Wel ziet hij dat de gewenste arbeidsduur een cyclisch karakter heeft. „Het is afhankelijk van de economische situatie. Gaat het goed, zoals nu, dan zien we een groeiend percentage werknemers dat minder uren wil werken, bijvoorbeeld vanwege hoge werkdruk. Ligt de arbeidsmarkt op zijn gat en is men allang blij dat er werk is, dan groeit juist het aantal mensen dat meer uren wil werken.”

Door het huidige vacatureoverschot kan een werknemer zich gesterkt voelen minder uren te vragen. Salverda: „Juridisch gezien heeft iedereen het recht dit aan te geven, maar bij een tekort aan vacatures is dit lastiger. Als het nodig is, kan je nu in de meeste gevallen wel snel een andere goede baan vinden.”

Werkgeluk

Wat doet die werknemer met z’n extra tijd als het gelukt is het aantal contracturen terug te draaien? Er zijn grofweg twee varianten: ze beginnen een eigen bedrijf in die ‘vrije’ tijd, naast de vaste baan, of ze hebben écht vrij.

Veronique Kilian, auteur van boeken over werkgeluk en personeelscoach, hoort van mensen die ze begeleidt dat die het meeste geluk vinden in de privésfeer. „Werk heeft daar vaak niks mee te maken.”

Minder dagen werken kan dus bijdragen aan meer geluksmomenten, aldus Kilian. Maar daar past een kanttekening bij. „Dit werkt niet als je vijf dagen werk in vier dagen probeert te proppen. Het werk moet ook écht in minder uren afgerond kunnen worden. Kom je na je vrije dag weer op kantoor en moet je dubbel zo hard aan de slag om het in te halen, dan schiet het niet op.”

Voldoende herstel is van belang, vindt Kilian. „Door de personeelstekorten is de werkdruk hoog. Mensen gaan maar door en kunnen hun verantwoordelijkheden moeilijk loslaten, ook niet als ze vrij zijn. Daardoor hebben ze onvoldoende ruimte om echt te ontspannen.”

Volgens haar wordt ontspannen te vaak verward met luieren. „Ontspannen heeft niks te maken met gebrek aan focus of energie, maar brengt je naar een andere hersengolflengte. Daardoor kan je opladen, heb je minder stress én word je creatiever. Ook op je werk.”

 

Lees hier het hele artikel over Werkgeluk met een kortere werkweek

Semco Style Podcast: werkgeluk, geen schijngeluk

SEMCO STYLE interviewt mij naar aanleiding van het boek Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?

In hun nieuwsbrief kondigen zij aan:

Wil je dat je team meer verantwoordelijkheid neemt en tevens gelukkig samenwerkt? Zelforganisatie kan een uitstekend middel zijn om dit doel te behalen. In de nieuwe podcasts van onze podcastserie Semco Style Talks, gaan we in gesprek over hetgeen zelforganisatie betekent binnen teams en wat je hiermee kunt bereiken.

Samen met Veronique Kilian duiken we in het thema werkgeluk en hoe je voorkomt dat dit thema op de werkvloer zorgt voor schijngeluk.

 

In deze aflevering interviewt Farouk mij naar aanleiding van mijn boek Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?
Doorgaans is Luuk ook bij deze interviews, maar omdat Luuk in quarantaine moest ten tijde van dit interview, hoor je collega Axel – die vragen stelt over mijn achtergrond.

Deze aflevering van de Chief Happiness Officer Podcast begint met vragen om mij beter te leren kennen: Hoe ben je auteur geworden? Hoe is het eerste boek ontstaan over de Authentieke Dialoog als coachingsinstrument? Hoe ondersteunt dit psychologische veiligheid? En natuurlijk komt het onderwerp werkgeluk ook aan de orde: wat is het verschil tussen werkgeluk en schijngeluk, en hoe ga je ermee om?

Ga hier naar het interview als je wilt weten hoe je leidinggeeft aan zelforganisatie en werkgeluk:

Het creëren van werkgeluk, geen schijngeluk

 

Kraamzorg kiest voor gelukkige organisatie. Raad van Bestuurslid Janine Kliphuis van Dé Provinciale Kraamzorg en Lunavi

Kraamzorg organisatie Dé Provicinciale Kraamzorg en Lunavi wil de slag maken naar een gelukkige organisatie. Zij gaan aan de slag met werkgelukdeskundige Veronqiue Kilian.

Wat was de aanleiding? Janine Kliphuis, Raad van Bestuur van de kraamzorg organisatie, vertelt waarom:

Nieuwsbrief kraamzorg

De nieuwsbrief van juli 2022 kondigt aan:

Werkgeluk

De signalen van onvrede worden meer, er is een hoog ziekteverzuim en er heerst hier en daar een mopper cultuur.

Er zijn al diverse strategieën toegepast om onze medewerkers gelukkig te maken, maar blijkbaar hebben we als organisatie nog niet de koe bij de hoorns kunnen pakken waardoor we meer geluk op de werkvloer erva-ren.

Op 14 februari jl. is er een bijeenkomst geweest over werkgeluk. Deze dag was vanuit de OR georganiseerd om samen met het MT een introductie te krijgen over werkgeluk.

Dit werd door iedereen goed ontvangen en naar aanleiding van die introductie is er gekeken naar de mogelijkheid om dit verder uit te gaan rollen binnen de organisatie.

Werkgeluk is namelijk niet iets wat je even doet, maar het is een cultuurverandering.

 

Opleiding tot werkgelukdeskundigen

 

Daarom is er besloten dat Trees en Kamille gaan worden opgeleid tot werkgelukdeskundigen. Dit klinkt wellicht een beetje vaag en het zal vragen bij jullie oproepen. Daarom geven we alvast een korte inkijk.

Veronique Kilian is werkgelukdeskundige. Zij geeft Trees en Kamille een interne opleiding waarbij ze direct actief aan de slag gaan. De aftrap hiervan is reeds geweest op 27 juni jl.

Een onderdeel van het aan de slag gaan, is het voeren van werkgelukgesprekken. Deze gesprekken zullen plaatsvinden met de medewerkers. Ook wordt tijdens de opleiding geleerd hoe je in een teamoverleg een goede check-in kunt doen en er worden ambassadeurs gezocht om het werkgeluk door de organisatie te gaan verspreiden en zo zal er nog van alles aan bod komen.

Binnenkort zal het hele MT een training krijgen van Veronique. Daarna zal er een speciale nieuwsbrief komen over dit onderwerp. We kunnen niet overal al wat over zeggen, want ook voor ons is het een leerproces waarin we van alles zullen tegenkomen. We hopen dat we met het werkgeluk, meer gelukkige medewerkers krijgen.

Onderzoek naar werkgeluk

Om te weten wat er speelt op de werkvloer en te bepalen wat werkgeluk voor onze medewerkers betekent, hebben we wel jullie hulp nodig. Het kan dus zijn dat je wordt benaderd door Trees of Kamille om een geluksgesprek te voeren, een vragenlijst in te vullen of om ambassadeur te worden.

En natuurlijk hopen we dan dat we met elkaar het werkgeluk van iedereen kunnen gaan vergroten.

Zijn er vragen naar aanleiding van dit stuk of wil je graag geluksambassadeur worden, neem dan gerust contact op met Trees of Kamille.

Beroepengids: Werkgelukdeskundige Veronique Kilian in de Nationale Beroepengids

Beroepengids: is Werkgelukdeskundige een beroep? De Nationale Beroepengids publiceerde het artikel Een nadere kennismaking met werkgelukdeskundige Veronique Kilian.

Voor werkgeluk is een breed perspectief nodig is. Positief zijn is niet genoeg. Er is ervaring en kennis nodig over hoe lichaam en geest werkt, hoe je werkgeluk kan implementeren in een organisatie op een manier die gedragen wordt. Als je weet hoe je geluk kan trainen voor jezelf, je team en in een organisatie kom je veel verder.

De ervaring leert

Veronique schreef drie boeken waarin ze haar ervaring en kennis deelt als organisatie-adviseur, HR business partner, trainer, teamcoach en persoonlijke coach. Een boek over teamcoaching, een boek over werkgeluk en een boek over leiderschap. Ze zocht een manier om alle kennis en ervaring vanuit de organisatie-advies, (team)coaching en HR-vakkennis onder te brengen. Volgens haar heb je alles nodig om werkgeluk uit te rollen in de dynamiek die je tegen komt in organisaties, teams en natuurlijk bij jezelf.

 

Ze ontdekte best practices bij organisaties, die uiteindelijk ook haar klanten zijn geworden. Klanten in uiteenlopende branches, zoals Hutten (exclusieve catering), Kabisa (IT) en Riksja Travel (toerisme) Hun verhalen staan als cases beschreven in haar boeken en op de sites trainjegelukscompetenties.nl en veroniquekilian.nl

 

De opleiding tot werkgelukdeskundige

De opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow coach heeft ze zelf ontwikkeld op basis van best practices in organisaties, wetenschappelijke literatuur en de drie boeken die ze geschreven heeft over werkgeluk, teamcoaching en leiderschap. Je leert no-nonsens werkgeluk. Hiermee haal je werkgeluk uit de mythe van zweverige vooroordelen. Werkgeluk resulteert erin bevlogen aan de slag zijn.

Wat leer je?

Wat je leert in deze opleiding is wetenschappelijk onderbouwd en praktisch. Je leert met de happiness toolbox concrete handvatten om werkgeluk vorm te geven. Bovendien leer je van best practices uit organisaties waar ze mee gewerkt heeft. Zo ben je getuige hoe werkgeluk zich echt ontwikkelt.

Werkgeluk is iets dat groter wordt als je het ‘samen’ kan doen. Maar hoe vind je die aansluiting? Je leert niet alleen hoe je werkgeluk vergroot voor jezelf, je team en de organisatie – maar je leert ook hoe je valkuilen kan vermijden. Leer hoe teams zich ontwikkelen naar teamflow en welke interventies hierbij helpen.

Het goede nieuws is dat geluk te trainen is. Het begint bij jou. Bovenop de basis van drie thema dagen (jezelf het team en de organisatie) is de opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) teamflow coach zoveel mogelijk op maat gesneden voor jou. De opleidingsdagen zijn gespreid over drie maanden, zodat je tussendoor kan ‘oefenen ’met werkgeluk en aan de slag gaat in je eigen werkomgeving. En je krijgt tijdens de opleiding ook een persoonlijk coachingsgesprek en diverse testen. Testen die je in je eigen praktijk ook kan inzetten.

Chief Happiness Officer Kantoor

Werkgeluk in goede én uitdagende tijden

Werkgeluk is leuk als het goed gaat, maar waar het om gaat is dat je leert om het vast te houden in uitdagende tijden. Geluk trainen helpt je om te (blijven) floreren. Inspirerende oefeningen en fun-werkvormen zorgen ervoor dat je jouw breinpower blijft benutten. Gelukscompetenties geven een taal om werkgeluk te bespreken en te ervaren.

Het is belangrijk dat je zelf regelmatig geluk traint zodat je ook bij tegenslagen in een geluksstemming kan houden en energie overhoudt. In haar boek heeft Veronique 25 gelukscompetenties beschreven waar je dat mee kan bereiken.

Enkele voorbeelden van gelukscompetenties zijn Excelleren met gemak, Herstellingsvermogen en Betekenisgeving. Je kunt anders omgaan met moeheid door te leren hoe je zelf kan opladen. Doorbreek isolatie en eenzaamheid door betekenisgeving. Leer bewust geluksmomenten te ontwerpen. Als je in een organisatie werkt, is het fijn als de omgeving elkaars geluk ondersteunt. Maar het is soms ook had bikkelen. Dan is het goed als je weet hoe je jouw eigen geluk kan trainen. Je vindt hiervan getuigenissen in De Chief Happiness Officer Podcast en op het YouTube kanaal van de Chief Happiness Officer teams.

Vergroot je werkgeluk

Hoe mooi is het om te leren hoe je werkgeluk kan vergroten op je werk: in je team en in je organisatie? En hoe creëer je draagvlak? Welke manieren zijn er om met weerstand om te gaan? Wat werkt wel en wat moet je juist niet doen?

Werkgeluk vergroten gaat vaak in fases. Daarom staat er ook in haar boek een implementatieplan als houvast. En hoe initieer je zelforganiserend werkgeluk? De worstelingen, kansen en handvatten hiervoor vind je in Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? Ook leer je praktijkvoorbeelden, tools en tips voor zelfsturing en zelforganisatie. Indien nodig werken we met Scrum en Agile.

Maak werkgeluk zichtbaar!

Het is van belang dat je werkgeluk kan integreren in de gesprekken die je voert. Maar dat blijkt nog niet zo vanzelfsprekend. Hoe voer je een geluksgesprek dat energie oplevert? Wat zijn concrete handvatten die je kan toepassen in je gesprekken? Hoe doe je dat als manager? Of vanuit je rol als Chief Happiness Officer? En hoe ga je om met weerstand? Maak werkgeluk zichtbaar. Anders blijft het window dressing en krijg je inflatie van het begrip Werkgeluk. Zo heeft bijvoorbeeld Insign.IT geluksvragen opgenomen in de gesprekken met medewerkers. Luister hier naar het verhaal van techneuten doorbraken maken met werkgeluk.

Het succes van het boek en de werkgelukdeskundige opleiding

Veronique mag met trots zeggen dat haar boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! de top 3 van de top 100 bestsellerlijst gehaald heeft in de categorie managementboek! Grotere organisaties hebben het boek omarmd en het aan hun medewerkers cadeau gegeven. Het is genoemd in landelijke media als Management Team, Intermediair en Algemeen Dagblad. Daardoor krijgt steeds meer erkenning. Er zijn zelfs HR afdelingen die een selectie gemaakt hebben uit de gelukscompetenties en deze in hun beleid hebben opgenomen. Iedere medewerker kreeg het boek bij zijn onboarding in het welkomstpakket!

 

Haar boek over leidinggeven aan gelukkig werkende teams behaalde de top 10 van de top 100 managementboeken.

Waar het om gaat is natuurlijk degenen die de opleiding hebben gedaan te zien floreren. Van directeuren tot management assistenten, van teamleiders tot zelfstandig ondernemers. En in de Chief Happiness Officer Podcast interviewt ze een aantal van hen. Zo krijg je inzicht in authentiek werkgeluk, wat je kan bereiken met vallen en opstaan. Luister bijvoorbeeld naar het verhaal van Chief Happiness Officer Rianne Hoekman.

Kansen voor Werkgelukdeskundigen in de toekomst

Veel mensen zijn geïnspireerd door werkgeluk omdat het verbonden is met inspiratie, een goede sfeer, ontspannen werken met focus en resultaat. Je wilt toch floreren als mens en persoonlijk groeien, ook in uitdagende tijden. Neem bijvoorbeeld Hutten: ondanks de corona crisis is er meer saamhorigheid. Dat is mede een resultante van het werkgeluk.

Werkgeluk wordt vaak geassocieerd met dat het ‘altijd goed gaat’. En er zijn inderdaad diverse voorbeelden van bedrijven die floreren door werkgeluk. Maar juist als het tegenzit is het belangrijk dat je jouw eigen kennis en ervaring als werkgeluk expert kan inzetten om beter om te gaan met tegenslagen en je creativiteit te behouden.

 

Expertise en ervaring

Als werkgelukdeskundige of Chief Happiness Officer heb je te maken met vooroordelen, die deels voortkomen uit onwetendheid. Als je niet weet hoe je werkgeluk kan manifesteren, dan blijft het een loos begrip. Weet je niet hoe je met negatieve emoties kan omgaan, dan ontstaat er nepsfeer waarin je authenticiteit verliest. Wanneer je werk alleen ziet om geld te verdienen, dan is er weinig ruimte voor echt geluk.

De bedreiging zit hem in het uitkomen van de vooroordelen over werkgeluk, als je werkgeluk gebruikt als leeg begrip en als manipulatie. Om dit soort teleurstellingen voorkomen, heb je expertise en ervaring nodig.

Ben jij er klaar voor?

De beroepengids schreef een artikel over Werkgelukdeskundige als roeping. Voel jij deze ook, vraag jezelf dan of je bereid bent tijd te investeren om regelmatig geluk te trainen bij jezelf. Wil je daadwerkelijk geluk zichtbaar maken en ben je oprecht op zoek naar hoe je dat doet? Wil je verschil maken in de organisatie waar je werkt? En ben je bereid om met weerstand om te gaan?

Werkgeluk is tegenwoordig vaak deel van een functie. Bijvoorbeeld leiders die sturen op geluk. Of HR managers die werkgeluk in het beleid hebben opgenomen. Management assistentes die in hun organisatie een beweging in gang zetten, doordat zij de moed hebben om acties te ontwerpen en uit te voeren.

Wil je meer weten over het beroep werkgelukdeskundige? Begin met het lezen van het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! Ook ben je van harte welkom voor een persoonlijk gesprek met vragen die je zelf hebt om je te ontwikkelen in werkgeluk. Boek een gesprek via www.Trainjegelukscompetenties.nl of www.Veroniquekilian.nl.

 

Klik hier voor het artikel in de Nationale Beroepengids: een nadere kennismaking met werkgelukdeskundige Veronique Kilian.

 

 

Geld of je leven? Volkskrant interview

Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig dat er geld is”, luidt het gezegde. Als een variant hierop interviewde Volkskrant journaliste Yasmine Esser mij voor een persoonlijk portret voor de Volkskrant rubriek Beter Leven. Zij onderzoekt hoe mensen in het leven staan aan de hand van hun ‘geld-strategie’. Immers, niet voor niets wordt het gezegde Put your money where your mouth is, in het woordenboek vertaald als “geen woorden maar daden.”

In korte kernachtige woorden vat zij de essentie samen. Yasmine weet door haar gevatte vragen goed door te dringen tot iemands gedachtengoed, dus vroeg zij door op de onderstaande samenvatting. Ik ben benieuwd hoe het werkelijke artikel er straks gaat uit zien. In de rubriek Beter Leven begint het persoonlijke portret begint met een ‘paspoort’:

Paspoort

Naam Veronique Kilian; Werk Auteur, Teamcoach, Podcaster, Spreker, Persoonlijk transformatiecoach.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Inkomen

Ik werk al 25 jaar als zelfstandig ondernemer en geef zowel persoonlijke coaching als teamcoaching. Ook geef ik leiderschapstrainingen, lezingen over mijn drie boeken over teamcoaching, werkgeluk en leiderschap. Deze drie boeken komen ook terug in de driedaagse opleiding die ik geef tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow coach.

Je moet niet denken dat je rijk wordt van boekverkoop. De cashflow die voortkomt uit een boek die via een uitgever terugkomt is vaak tussen de 1 á 2 euro per boek.

Daarnaast werk ik parttime bij een zorginstelling als teamcoach om de teams in samenwerking met de manager te ondersteunen zodat het management met het team steeds meer in teamflow werken. Immaterieel geeft dit mij veel voldoening. Voor mij is de zorginstelling een grote speeltuin om te doen wat ik leuk vind. Ik ben geen gemiddelde werknemer, dat merk ik aan de manier waarop ik me door de organisatiedynamiek beweeg. Het inkomen van mijn parttime baan en het inkomen van mijn bedrijf zijn op dit moment ongeveer gelijk.

Geld-Strategie

Mijn strategie is om geld te verdienen met en geld uit te geven aan datgene wat persoonlijke groei mogelijk maakt en bijdraagt aan het ontplooien van maximale creativiteit van mensen. Ik heb een boodschap dat ik wil delen met de wereld. Daarom heb ik inmiddels drie boeken geschreven en broeden er nog drie boeken in mijn hoofd. Voor mijn Chief Happiness Officer Podcast spreek ik met leiders die hebben laten zien hoe zij door hun leiderschap bij anderen de maximale creativiteit tot leven brengen.

In mijn boek over werkgeluk heb ik 25 gelukscompetenties beschreven, een daarvan is bijvoorbeeld de gelukscompetentie Schoonheidscreatie. Hoe zet ik geld om in schoonheidscreatie? Een nieuwe keuken bijvoorbeeld dient het plezier van keuken te ondersteunen en het moet mooi zijn om naar te kijken. Mijn tuin was voorheen een groot betonnen ondergrond. Door veel inspiratie op te doen naar wat ik écht mooi vind, en deze ideeën om te zetten met een tuinontwerpster heb ik de nu mooiste flagstones, meditatie-rondjes van gras en word ik omringd door lekker ruikende planten in de tuin. Ik laat het regelmatig onderhouden, zodat het mooi blijft.

Sommige mensen zeggen: het geld gaat in de stenen zitten. En: zonder poen kan je niets uitgeven. Maar als ik ooit met pensioen ga, kan ik altijd nog met het gerendeerde vermogen op een appartement gaan wonen.

Overvloedsdenken

Door iets weg te geven komt er soms a-synchroon iets terug. Dat is de gelukscompetentie Overvloedsdenken. Dus voor iedereen die dit artikel leest: deel dit artikel en tag mij in je social media en je maakt kans op mijn boek over werkgeluk!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Kostenpost

Zo heb ik geïnvesteerd in mijn nieuwe podcast studio door goede microfoons, koptelefoons, een elektrisch verstelbare sta-tafel voor de Chief Happiness Officer Podcast. Daarnaast geef ik geld uit aan de marketing van mijn boeken over teamcoaching, werkgeluk en leiderschap zodat ik zoveel mogelijk mensen kan bereiken.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

 

Ik ben zo iemand die het heerlijk vind om te leren en up-to-date te zijn. Daarom geef ik veel geld uit aan opleidingen. Zo ben ik geïnteresseerd in steeds meer werkvormen om teams te begeleiden. Dat betekent dat ik nu ook veel online werkvormen heb om mensen te begeleiden.

Ik vind het belangrijk om steeds meer de gelukscompetentie Gastvrouwschap onder de knie te krijgen. Ik geef dus geld uit om de ruimte zo mooi mogelijk te maken waar ik mijn gasten en klanten ontvang. Dat betekent een mooie voortuin – ook al is het een kleine strook – en kleurencombinaties in de ruimte die een opvrolijkende werking hebben.

Aan de gelukscompetentie Vitaliseren hecht ik veel waarde. Zeker in deze tijd. Ik heb een abonnement op Ekomenu, waar ik wekelijks voor drie gerechten biologische ingrediënten krijg zodat ik het recept zelf vers kan maken. En ik koop veel voedingssupplementen op natuurgeneeskundige basis.

Vroeger thuis

Mijn voorouders zijn Chinees en het zit een beetje in de genen om te sparen en zuinig aan te doen. Mijn moeder was huisvrouw en mijn vader werkte bij een verzekeringsmaatschappij. Sparen voor de oude dag was belangrijk. Voor mij is belangrijk dat ik geld gebruik om iets te verwezenlijken in dit leven: de wereld mooier achter te laten dan toen ik kwam.

Zelfsturing als geluksmaker. Artikel Kwaliteit in bedrijf

Zelfsturing en zelforganisatie: zonder leiderschap werkt het niet

Zelfsturing als geluksmaker wordt belicht in onderstaand artikel dat werd gepubliceerd door het magazine van Kwaliteit in Bedrijf; het platform voor organisatieontwikkeling, in het januari-februari nummer van 2022.

De titel van het artikel: De paradox van zelforganisatie. Zonder leiderschap werkt het niet.

Geschreven door Veronique Kilian, teamcoach, spreker en auteur van het boek Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? (2021)

 

 

 

 

 

 

 

 

De paradox van zelforganisatie

Steeds meer organisaties – variërend van grote concerns tot het midden- en kleinbedrijf (mkb) – gaan over op zelforganisatie als antwoord op de grote veranderingen van deze tijd. Steeds hogere markteisen en externe omstandigheden zoals de coronacrisis vergen een hoge mate van flexibiliteit van organisaties om te overleven. Oude top-downstructuren zijn niet meer efficiënt. Maar zelforganisatie ontstaat niet door slechts de ‘hiërarchie’ uit een organisatie weg te snijden. Dat is een grote misvatting. Vrijwel elke organisatie die vanuit een traditionele organisatiestructuur start met zelforganiserende teams, doorloopt eerst een periode van chaos en onzekerheid. Deze organisaties komen dan als het ware in een vrije val terecht en uit angst dat hun gewone parachute niet werkt, openen ze te vroeg hun reserveparachute. Met als gevolg dat bij veel organisaties de initiatieven tot zelforganisatie sneuvelen. ‘Het werkt niet’ is dan al snel de conclusie.

Zelfsturend leiderschap voor zelforganisatie?

Het lijkt paradoxaal, maar als we kijken naar organisaties die de principes van zelforganisatie succesvol hebben toegepast, zien we dat er altijd leiderschap is. Zonder leiderschap is er immers geen gedragen steun voor zelforganisatie, geen doorbraak als teams blijven aanmodderen en geen stimulans om het zelfsturend vermogen te activeren als een team conflict vermijdt en roept om hiërarchie.

Andere belangrijke gemeenschappelijke noemers in succesvolle zelforganiserende teams zijn eigenaarschap en het vermogen tot zelfsturing van de individuele teamleden. Succesvolle zelforganisatie genereert creatieve kracht. En dat is een belangrijke sleutel tot werkgeluk.

Nieuw soort leiderschap

De weg naar zelforganisatie kent veel obstakels en vergt een heel ander en nieuw soort leiderschap: leiderschap waar kracht en kwetsbaarheid samengaan en waar gekozen wordt voor samenwerkingsmethodieken die deze creativiteit ondersteunen. Een aantal leiders van organisaties die goed door de worsteling naar zelforganisatie zijn heen gekomen, laten zien hoe zelforganisatie wel kan werken, zelfs werkgeluk oplevert. Deze organisaties zijn (financieel) succesvol gebleken. Organisaties als Hoppenbrouwers Techniek, software consultancy Kabisa en telefoniebedrijf Voys hebben alle drie in 2021 de FD Gazelle Award gewonnen voor Snelst groeiend bedrijf. Deze organisaties worden belicht in het boek.

Aan de hand van interviews met meerdere organisaties komen er cruciale elementen naar boven voor zelforganisatie. Deze elementen zijn gesymboliseerd volgens de Chinese taoïstische filosofie door vuur, aarde, metaal en water en hout. De onmisbare leiderschapsvonk (vuur), fundament voor het collectieve bewustzijn (aarde), het belang van een heldere structuur (metaal), de kracht van kwetsbaarheid (water) en de groeipotentie van een team (hout). Bij elk van deze elementen vind je een aantal handvatten die je direct in de praktijk kunt toepassen. Deze handvatten zijn gebaseerd op mijn praktijkervaring, managementliteratuur en de lessen uit de best practices.

Aarde: bouwen aan collectief bewustzijn

Laten we eens een element onder de loep nemen: aarde. Waarom is bouwen aan collectief bewustzijn belangrijk? Ik vergelijk het met een zwerm spreeuwen die zich beweegt als één organisme zonder dat een van de vogels de leider is. De individuele vogels botsen niet met elkaar. Een zwerm vogels is zeer wendbaar. De snelheid bij het ontwijken van een roofvogel kan bij een plotselinge wending oplopen tot een zeventiende van een seconde (Kelly, 1994). Dat is sneller dan de reactietijd van één vogel afzonderlijk. En toch houden de vogels hetzelfde tempo en dezelfde afstand tot elkaar. Er is geen hiërarchische structuur of een centrale leiding. Een zwerm is meer dan alleen de som van vogels. Het is een resultaat van collectief bewustzijn.

Zelforganiserend team in flow

Bouwen aan een fundament van collectief bewustzijn is een onderdeel dat nodig is voor teamflow. Wat levert zo’n zelforganiserend team in flow op? In het Handboek Teamcoaching en intervisie met de authentieke dialoog (Kilian, 2014) beschrijf ik een aantal kenmerken van een team in flow. Eén daarvan is dat de teamleden open open met elkaar communiceren. Er ontstaat een collectief bewustzijn waarin de collectieve wijsheid van het team verzameld wordt. Het team vermijdt lastige situaties niet. Teamleden geven elkaar niet alleen feedback, maar ook feedforward. Een gezamenlijk fundament in doelen en visie helpt de teamleden lastige beslissingen te nemen met elkaar, ook als de werkdruk hoog is.

 

Er zijn enkele overeenkomsten tussen een zwerm vogels en een team in de fase van flow. Het team reageert als één organisme. De teamleden zijn op elkaar ingespeeld, ze voelen en vullen elkaar aan zonder er te veel woorden aan te wijden. Er is een automatische en ontspannen verbinding. Een zelforganiserend team dat zich gedraagt als zwerm is een community. Dat betekent dat ieder teamlid leert bij te dragen aan een gezonde werkgemeenschap waarin medewerkers vanuit persoonlijke verantwoordelijkheid en verbondenheid werken aan een gezamenlijke visie door met elkaar een creatieve kracht te genereren.

Hybride samenwerken

Het zelfsturend vermogen bij hybride werken is geen nice-to-know maar een need-to-know. De weg naar zelforganisatie is als een sprong in het diepe. Je hebt core power nodig om informatie samen te zweven zonder houvast. En kennis en vaardigheid over het juiste gebruik van je parachute. Het goede nieuws is: het is mogelijk als je weet te navigeren in de paradox van leiderschap in zelforganisatie. Een uitnodiging om maximale creativiteit te ontginnen met leiderschap, teambuilding en eigenaarschap.

Daarom sluit het boek af met concrete handvatten om dit vermogen te ontwikkelen. Daarnaast krijg je inzicht in de overgangsfases in teams, een checklist van gedragingen van zowel leiders als individuele teamleden, begrip van communicatiestijlen die leiden tot een betere samenwerking komt als je elkaars taal spreekt en een overzicht welke gespreksniveaus er zijn om als team lastige situaties te bespreken en door te breken naar succesvolle zelforganisatie.

 

Zelfsturing als geluksmaker

Het belang van zelfsturing is alleen maar groter geworden door thuis werken, social distancing en digitale bijeenkomsten. Daar komt nog de onvoorspelbaarheid en onzekerheid bij die eigen is aan de creatieve ruimte die zelforganisatie biedt. Zelfsturing kan zelfs leiden tot meer eenzaamheid. We hebben juist nu die delen van het brein nodig die ons toegang geven tot creatieve oplossingen, zelfreflectie en empathische verbinding, zowel online als offline.

Draai het om. Maak van zelfsturing een geluksmaker. Zelfsturing wordt gedreven door onze drang naar creativiteit, persoonlijke groei en zelfontplooiing. Maak van zelfsturing een geluksmaker door werkgeluk trainen. Ook hiervoor vind je handvatten. Voedt de elementen. Zet het vliegwiel aan. En activeer het zelfsturend vermogen. Ontgin de creatieve kracht die nodig is om resultaten te behalen in deze tijden waar verwijdering en stilstand op de loer licht.

 

Over de auteur

Drs. Veronique Kilian is een veelgevraagd spreker, trainer en (team)coach. Zij traint en coacht management en medewerkers op het gebied van leiderschap, teambuilding en werkgeluk. Ze begeleidt (zelforganiserende) teams om met plezier en flow te werken en faciliteert diepe persoonlijke transformaties in individuele coachingstrajecten. Veronique geeft de opleiding tot werkgelukdeskundige (Chief Happiness Officer) en teamflow-coach. Voor haar podcast De Chief Happiness Officer interviewt zij leiders over teams die gelukkig werken.

Het boek is online te verkrijgen via http://trainjegelukscompetenties.nl

https://kwaliteit-in-bedrijf.nl/magazines/kwaliteit-in-bedrijf-1-2022

Nieuw: QRC-code van zelforganisatie

QRC: de nieuwe code? Toen ik voor het eerst ‘QRC’ las, was een van mijn eerste associates een nieuwe variant van de QR-code. Zo’n code die met allerlei puntjes je toegang verschaft. Volgens de abbreviation finder zijn er vele betekenissen van een QRC. Maar de metafoor van de QRC als de QR-code van zelforganisatie gaat op als je de afbeeldingen ziet die puntsgewijs en overzichtelijk worden weergegeven. Door deze QR-code krijg je toegang tot de inhoud van mijn derde boek Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox. QRC staat hier voor de Quick Reference Cards, getekend door adviseur Henny Portman. “Als een boek zich ervoor leent, en het is een goed boek, dan maak ik een QRC,” aldus Portman. Prachtig hoe hij de essenties eruit heeft gehaald en de modellen die ik in de praktijk toepas overzichtelijk heeft weergegeven. Portman recenseert ook voor managementboek.nl en onderstaand artikel is daarom ook daar geplaatst.

 

Portman eindigt zijn artikel met: Het boek Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? – Over leiderschap, teambuilding en eigenaarschap inspireert en biedt vele handvatten, tools en aansprekende praktijkvoorbeelden om de overstap naar zelforganisatie te maken. Het laat helder zien wat dit betekent voor een zelf organiserend team, en wat dit betekent voor de leidinggevende van het team. Wie wil niet een team waarin iedereen op elkaar is ingespeeld en werkplezier ervaart. Een team in flow dat oplossingsgericht werkt en waarin de teamleden elkaar onderling sociale steun geven. Geen gemakkelijke opgave maar dit boek is hierbij een mooie praktijkgids. Een aanrader voor teams, leidinggevenden en teamcoaches die betrokken zijn of worden bij de stap naar zelforganisatie.

Lees hier zijn toelichting op deze prachtige QRC.

Het boek Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? – Over leiderschap, teambuilding en eigenaarschap is geschreven door Veronique Kilian. Het biedt vele direct toepasbare handvatten en aansprekende praktijkvoorbeelden om de overstap naar zelforganisatie te maken voor zowel het zelforganiserende team als de leidinggevende van het team.

Het boek is in twee delen onderverdeeld. Het eerste deel gaat in op de vijf elementen van zelforganisatie en het tweede deel gaat over het activeren van het zelfsturend vermogen.

QRC van de 5 elementen

De vijf elementen van zelforganisatie die met elkaar in balans moeten zijn worden beschreven in vijf hoofdstukken:

 

  • Vuur: leidinggeven aan zelforganiserende teams. Het ontstaat van dit leiderschap en hoe deze rol wordt ingevuld komt uitgebreid aan bod in de case van Hoppenbrouwers Techniek. De case laat zien hoe daar de omslag van hiërarchie naar zelforganisatie gemaakt is. Hier komen ook de modellen van Maxwell (de vijf opeenvolgende niveaus van leiderschap) en Baarda (het begrip ‘buitengewoon volleerde werknemer’) aan bod.

 

  • Aarde: het midden, ritme en regelmaat. Dit element vertegenwoordigt de collectieve wijsheid die een team met elkaar opbouwt. Als case wordt hier ingegaan op Infocaster waarin o.a. het belang van psychologische veiligheid en de zones Edmondson (apathiezone, comfortzone, leerzone en angstzone) behandeld worden.

 

  • Metaal: effectieve overleggen en besluitvorming. De case Voys laat zien hoe zij werken volgens de principes van een ‘teal’-organisatie (zelforganiserend, jezelf als mens inbrengen en het hebben van een purpose) en met holacratie (bestuur van en door de delen van de organisatie). Bij het toepassen van holacratie verdwijnen afdelingen, managers en functies. Er komen rollen (lead link, rep link, facilitator en secretaris) en cirkels (bundeling van rollen met een duidelijk doel), overleggen (roloverleg, werkoverleg en stand-ups) en rituelen (stappenplannen).

 

  • Water: de kracht van kwetsbaarheid. Je gevoel laten zien, jezelf authentiek zichtbaar maken en delen wat er in je omgaat. Hier wordt gebruik gemaakt van de case Insign.it waarin de kracht van kwetsbaarheid het managementteam van Insights.it heeft geholpen teamflow te ervaren. Om het managementteam door de diverse groepsdynamische processen naar de laag van essentie te begeleiden is gebruik gemaakt van verschillende interventies: geef ruimte aan het persoonlijke, gebruik het perspectief vanuit persoonlijkheid en maak gebruik van de authentieke dialoog. Als technieken komen hier de AEM-Cube (dimensies Attachment, Exploratie en Managen van Complexiteit) en de Groei-Curve (positie 1: de ideeëngenerator, positie 2: de experimenteerder, positie 3: de doener, positie 4: de resultaatmeter, positie 5: de kwaliteitsbewaker).

 

  • Hout: voeding geven aan groei. Zelforganisatie gaat niet over ‘ineens’ de baas weglaten. Daar is een groeitraject voor nodig. Hier komt de begeleidingscase bij GGZ aan bod waarin het verzamelen van leervragen en het aansluiten bij de intrinsieke motivatie en hierdoor te groeien in persoonlijk leiderschap naar het niveau van buitengewoon volleerde.

Dit eerste deel wordt afgesloten met het in balans brengen van deze vijf elementen en wat het betekent als je te weinig of juist te veel hebt van een element.

 

QRC van het zelfsturend vermogen

Het activeren van het zelfsturend vermogen komt in deel II aan de orde aan de hand van de volgende bouwstenen:

  • Het zelfsturend vermogen als basis van zelforganisatie. Zelfreflectie is de voeding voor zelfsturing. Zelfsturing als vaardigheid is een cruciaal fundament voor zelforganisatie in teams.

 

  • Kwetsbaarheid en psychologische veiligheid. De omslag naar een zelf organiserend team vraagt bezinning en een verandering in de mindset.

 

  • De overgang van hiërarchie naar zelforganisatie. Zelforganisatie betekent niet dat een team alles zelf uit moet zoeken. Het begint met het vuur van de leidinggevende. De leidinggevende zet de toon voor het ontginnen van maximale creativiteit. De casus van Kabisi laat zien hoe zij werken met Scrum en agile met zelforganiserende principes van creatieve, zelfstandige teams en wat het effect is van gelukscompetenties. Vervolgens worden groepsdynamische crises tijdens de overgang naar zelforganisatie behandeld (autoriteitscrisis, intimiteitscrisis en de separatiecrisis). Ook komt het 5R-model van Kate Bernardo aan bod dat handvatten biedt die helpen stil te staan bij een verandering die een team doormaakt (rol, reactie, routine, relatie en reflectie).

 

  • Een teamcoach kan een team goed helpen een community te worden. Dat wil zeggen dat een team zich ontwikkelt tot een gezonde werkgemeenschap. Een community ontstaat alleen als je dezelfde taal spreekt en daarmee elkaars hart kunt bereiken. Hier komt een communicatiemodel gebaseerd op het model van Merill en Reid aan bod. Bij zelforganisatie is het van belang dat een team zelf een coachingsvraag formuleert. Die vraag kan liggen op verschillende niveaus (informatie, procedure, metacommunicatie, essentie en context).

 

Dit boek is een logisch vervolg op twee andere boeken van dezelfde auteur:

 

Link naar het hele artikel in van Portman: Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?

Zelf aan de slag met zelforganisatie en werkgeluk? Volg de opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamcoach. Of bestel het boek met een boekgesprek hier: Leidinggeven aan zelforganisatie. Een Paradox?

Managementboek: expert review

Managementboek laat nieuwe boeken recenseren. Vandaag is deze expert review verschenen met dank aan Paul Misdorp, directeur VinNDT en expert in innovatief leiderschap. Lees hier zijn de bevindingen.

 

Leidinggeven aan zelforganisatie; een paradox?’ Draagt als ondertitel leiderschap, teambuilding en eigenaarschap. Titel en ondertitel wekken verwachtingen, want dat zijn uiterst relevante thema’s voor organisaties die betrokkenheid en kennis van medewerkers maximaal willen benutten.

 

Niet de overheid en ook niet de markt zorgen voor continuïteit en een duurzame en volhoudbare toekomst, maar het zijn de mensen die zich met elkaar verbinden om doelen in termen van gezondheid, leefbaarheid en geluk te bereiken. Zoals overheid en markt het daar moeilijk mee hebben, zo is het ook voor organisaties lastig om macht en invloed af te staan aan de werkelijke dragers van de organisaties, de medewerkers zelf. Hoe zij dat toch kunnen doen, daarover gaat Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?

 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

COLLECTIEVE KRACHT EN WERKPLEZIER

De auteur van het boek is Veronique Kilian, die als spreker, trainer en coach veel ervaring heeft opgebouwd in en met organisaties die hun nek hebben durven uitsteken om zelfsturing en zelforganisatie te realiseren. Ook in eerdere boeken over dialoog, teamcoaching en gelukscompetenties heeft Kilian haar inzichten met een breder publiek gedeeld.

Leidinggeven aan zelforganisatie; een paradox? onderscheidt zich in twee opzichten van de (inmiddels vele) andere boeken over zelfsturing en zelforganisatie.

Ten eerste worden resultaten en klanttevredenheid gezien als afgeleiden van de kwaliteit van de medewerkers van organisaties. Dat is een waardevol inzicht. Het ontwikkelen van collectieve kracht en werkplezier vormen, volgens Kilian, de basis voor kwaliteit. Ten tweede ziet Kilian zelforganisatie niet als (weer) een nieuwe panacee die in één keer ingevoerd kan worden. Zelforganisatie is in dit boek een fase- en stapsgewijs ontwikkelingsproces van ont-hiërarchisering en verantwoordelijkheid durven nemen, zowel voor de eigen prestaties als voor andermans inbreng in het proces van creëren en realiseren. Dat vraagt om een ander, namelijk een meer collectief leiderschap.

 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

VIJF ELEMENTEN VAN ZELFORGANISATIE

Veronique Kilian gaat uitgebreid in op de vijf elementen van zelforganisatie – vuur, aarde, metaal, water en hout – die aanwezig moeten zijn, wil zelforganisatie slagen. Deze elementen grijpen terug op het Chinese taoïsme. Ze kunnen worden vertaald in respectievelijk inspireren vanuit de leiders die geloven in zelforganisatie, het scheppen van een common ground, helderheid in informatie en besluitvorming, het kennen en delen van emoties en de groei en ontwikkelingskracht van teamleden en teams. Kilian gaat in deel 1 uitgebreid in op deze elementen in. Daarmee effent ze de weg voor het tweede deel van haar boek, dat over het activeren van het zelfsturend vermogen gaat.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

ACTIVEREN VAN ZELFSTUREND VERMOGEN

Rond het activeren van zelfsturend vermogen komen vragen aan de orde zoals: hoe houd je zelfsturing vol bij zelforganisatie, hoe kunnen we doordringen tot elkaars essentie en onze kwetsbaarheid als kracht zien, welke crises moeten we doormaken om werkelijk zelforganiserend te zijn (autoriteit, intimiteit, separatie), op welke manieren kunnen we beter communiceren en daarmee de zelforganisatie versterken en op welk niveau (informatie, procedure, metacommunicatie, essentie, context) kunnen we met elkaar in gesprek gaan en blijven?

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

VLOTGESCHREVEN

Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? van Veronique Kilian is vlotgeschreven en bestaat uit korte hoofdstukken. De hoofdstukken zijn verrijkt met praktijkverhalen van founders/directeuren van organisaties in de publieke en commerciële sector, reflectievragen en theoretische modellen die de veelheid aan informatie kort en kernachtig samenvatten. Daarmee krijgt het boek toepassingswaarde voor leiders en andere initiatiefnemers.

Die kunnen met de eigen organisatie en teamleden aan de slag om ‘zelforganisatie’ tot leven te wekken.

 

Link naar het hele artikel in managementboek: Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?  – Toepasbaar voor leiders.

 

Zelf aan de slag met werkgeluk? Volg de opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamcoach.

Of bestel het boek met een boekgesprek hier: Leidinggeven aan zelforganisatie. Een Paradox?