Leidinggeven in de hybride organisatie

Hybride organisatie = hybride teambuilding

Als teamcoach heb ik de laatste tijd veel online gecoached. Het komt echter ook steeds meer voor dat de teamcoaching een hybride vorm heeft. Een deel is live aanwezig en een enkeling sluit online aan, omdat het teamlid bijvoorbeeld uit voorzorg thuis blijft bij fysieke klachten. Of juist andersom: ik word live geinterviewd door iemand, terwijl  een camera crew alles regisseert en opneemt in dezelfde ruimte en alle deelnemers online aansluiten. Zoals bij het interview voor de Masterclass Werkgeluk in lockdown in het kader van de Dutch Happiness Week in het Parktheater, of het webinar voor zestig WEA-Coaches (Werk & Energie Analyse-coaches) over werkgeluk en energie. Om wat meer inspiratie hierover op te doen ging ik te rade bij het boek Leidinggeven in de hybride organisatie. Ook interessant om te lezen hoe zelforganisatie en zelfsturende teams zich hiertoe verhouden. Enkele highlights lees je hieronder.

Hybride organisaties vragen meer zelfsturing

In Leidinggeven in de hybride organisatie beschrijf Jeroen Busscher een aantal ontwikkelingen die inherent zijn aan de hybride organisatie. Onze teambuilding dient online, offline én online/offline te kunnen gebeuren.

De laatste decennia zijn medewerkers steeds zelfstandiger en meer zelfsturend geworden. Teams werken steeds meer zelf organiserend. Omdat de autonomie onafhankelijk wordt van plaats en tijd dus is er nog meer zelfsturing gevraagd. Dat betekent ook zelfsturing om je eigen vitaliteitsniveau hoog te houden. Zelfdiscipline om meer buiten te wandelen, te sporten en gezond te eten en te doorbreken dat je te lang (achter het scherm) blijft zitten.

Hybride: Thuiswerken wordt het nieuwe kantoor

Bij thuiswerkers is het niveau van stress en burn-out niveau hoger dan de mensen die op kantoor werken. Na weken van lockdown bleek het stressniveau van thuiswerkende medewerkers met 40% gestegen volgens het onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out zien. Dat heeft er onder andere mee te maken dat je als thuiswerker minder snel kan afkoppelen. Het werk is er altijd en overal. Mede door de toegang tot onze social media waar onze mailtjes, appjes en telefoontjes ook thuis gewoon doorgaan. De thuiswerkers moeten in hun eentje veel meer oplossen. Veel mensen is het lastig om grenzen te stellen. Naar kantoor gaan en weer naar huis gaan, gaf als vanzelf een ritme. Zonder ritme gaan we eerder over onze grenzen. Omdat veel mensen de verantwoordelijkheid voelen hun werk goed te doen gaan ze snel over presteren. Veel mensen schieten door naar een permanente staat van stress en alertheid. Daar komt nog bij dat  thuiswerken vereenzaamt.

Waarom beeldbellen vermoeiender is

Als je meer online bij elkaar komen via beeldbellen, moeten we ermee rekening houden dat het beeldbellen is intenser dan een normale vergadering. We kijken langer naar het gezicht van andere mensen. Voor ons brein is het gezicht een belangrijke informatiebron. Onze hersenen scannen de emoties en we willen zien of anderen boos geïrriteerd of enthousiast zijn. Dat betekent dat ons brein niet alleen verwerkt wat gezegd wordt, maar ook voortdurend bezig is met het scannen van gezichten van andere mensen. Er zijn simpele faciliteringsmethodieken die het online ontmoeten minder uitputtend maakt.

Hoe kan je doorbreken dat je alleen op een instrumentele manier naar collega’s kijkt via een digitaal  scherm? Een zelforganiserend team dat op weg is om met elkaar een community te vormen, heeft bewuste en creatieve werkvormen nodig voor hybride teambuilding. In plaats van meteen to-the-point te komen en vooral over taken te spreken, onder tijdsdruk, wil je de informele praatjes juist bewuster een plek geven.

De toevallige ontmoeting in de hybride organisatie

Een (zelforganiserend) team leert met bewust en terloops elkaar. Wat vroeger terloops was, moeten  we nu met elkaar bewust doen. Het “ter zake is terzijde” en “wat ter zijde is, is ter zake”. Dat betekent dat een zelforganiserend team veel meer waardevolle ontmoetingen dient te ensceneren met elkaar.

In een groter perspectief van community building betekent dit dat je als leider of teamcoach of met elkaar als team werkvormen vindt die community leden helpen om elkaar terloops te ontmoeten. Vindt manieren om willekeurige collega’s aan elkaar voor te stellen. Deelnemers aan de online bijeenkomsten bewuster uit te nodigen om het woord te nemen. Interessante ideeën van groepsleden gebruiken om de groep te inspireren. Mensen die niet van nature samenwerken en gezamenlijke opdrachten geven.

Daarnaast komt het steeds meer voor dat bij teamcoaching een deel van het team online aansluit terwijl een ander deel in een grote ruimte live bij elkaar komt. Hoe zorg je dan toch voor een gevoel van verbinding met elkaar? Hier zijn uitstekende online en hybride manieren voor om dit voor elkaar te krijgen.

Wil je meer weten over online en hybride teamcoaching? Neem contact op met teamcoach, spreker en trainer Veronique Kilian voor tips en inspiratie.

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen