De kapitale kracht van het geluk is inmiddels een bekende kreet geworden. In een wereld die voortdurend in beweging is en waar de concurrentie op de arbeidsmarkt steeds heviger wordt, is er één factor die vaak over het hoofd wordt gezien, maar die een immense impact kan hebben: de kapitale kracht van geluk. Geluk wordt niet langer alleen gezien als een persoonlijk gevoel, maar als een strategisch instrument voor bedrijven en organisaties. Dit concept raakt aan thema’s als werkgeluk, arbeidskapitaal en de uitdagingen van een krappe arbeidsmarkt.
1. Het rendement van geluk
Gelukkige medewerkers zijn productieve medewerkers. Deze stelling wordt steeds meer ondersteund door onderzoek. Wanneer mensen zich gewaardeerd en tevreden voelen in hun werk, zijn ze meer betrokken, creatiever en toegewijder aan hun taken. Dit vertaalt zich niet alleen in een positieve werkomgeving, maar heeft ook directe economische voordelen voor bedrijven. Gelukkige medewerkers dragen bij aan een hogere productiviteit, minder verzuim en een lager verloop.
In mijn blog “Geluk rendeert?” geef ik al cijfers uit onderzoek over werkgeluk: “Het rendement van Geluk lijkt te mooi om waar te zijn: een hele batterij aan effecten wordt achter elkaar opgesomd: gelukkige mensen zijn creatiever, weerbaarder tegen mogelijke tegenvallers, hebben een hogere productiviteit, minder slaapproblemen en een lagere wil om het bedrijf te verlaten (Hendriks, 2014; Brand, 2010).
Kantoormensen die gelukkig zijn en productief bezig met de toekomst van henzelf en het bedrijf presteren 16% beter dan hun minder gelukkige collega’s en hebben 125% minder last van burn-out. (Spreitzer & Porath, 2012). Levenstevredenheid heeft een sterkere positieve invloed op met werkprestaties dan werktevredenheid op werkprestaties (Hendriks 2014, Jones 2006). Fujiware (2014) beweert dat 1% procent geluksgroei gelijkstaat aan een stijging van een jaarinkomen met € 297 en 10% gelijkstaat met een stijging van het jaarinkomen met € 2.850.”
2. Financieel kapitaal
De term “kapitale kracht van geluk” verwijst naar de aanzienlijke waarde die geluk kan genereren, vergelijkbaar met financieel kapitaal. Het is de erkenning dat geluk een bron van waarde is die bedrijven en organisaties kunnen benutten om hun prestaties en succes te vergroten. Dit omvat niet alleen het welzijn van individuele werknemers, maar ook de algehele positieve sfeer binnen een organisatie.
Ricardo Semler, een Braziliaanse ondernemer en auteur, staat bekend om zijn radicale benadering van bedrijfsmanagement. Eerder schreef ik blogs over zijn boeken, zoals “Semco-stijl” en “Het weekend van zeven dagen“. Deze boeken benadrukken de waarde van autonomie, vertrouwen en geluk in de werkomgeving. Semler pleit voor het creëren van een cultuur waarin werknemers zich gewaardeerd en gehoord voelen. Hij gelooft dat dit niet alleen leidt tot tevredenheid, maar ook tot een verhoogde effectiviteit van individuen en teams. Zijn ideeën sluiten naadloos aan bij het concept van de kapitale kracht van geluk. Tegenlicht heeft een documentaire gemaakt getiteld “De kapitale kracht van het geluk“.
Semco Style Consultant
Door mijn fascinatie voor teams die gelukkig werken, verdiepte ik me in de factoren die ervoor zorgen dat de kapitale kracht van teamleden maximaal kon worden ingezet. Nadat ik mijn opleiding tot Semco Style Consultant had voltooid, verdiepte ik me nog meer in deze materie. Mijn kennis en ervaring als teamcoach vulde ik aan met interviews, literatuuronderzoek en best practices, uitmondend in het boek Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?

Het Semco Style Instituut interviewde mij over dit boek in hun podcast. Dit interview is ook te beluisteren in de Chief Happiness Officer Podcast:
3. Kapitale kracht van het geluk krapte
In tijden van krapte op de arbeidsmarkt, waar talent schaars is en organisaties met elkaar concurreren om de beste werknemers aan te trekken en te behouden, wordt de rol van werkgeluk nog belangrijker. Potentiële werknemers hebben nu meer keuzemogelijkheden dan ooit tevoren. Bedrijven die in staat zijn een cultuur van geluk te creëren, hebben een concurrentievoordeel. Ze kunnen talent aantrekken dat niet alleen op zoek is naar een baan, maar ook naar een plek waar ze zich gewaardeerd en verbonden voelen.
Dit was een van de redenen voor de kraamzorg organisatie DPK/Lunavi om werkgeluk onderdeel te willen maken van het bedrijfs-DNA. Ook zij zagen de kapitale kracht van het geluk als een manier om personeel te werven én te behouden. Ik mocht hen hierbij begeleiden om werkgeluk uit te rollen op een manier die beklijft.
Opleiding tot werkgelukdeskundige en teamflow-coach
In de opleiding tot werkgelukdeskundige en teamflow-coach leer ik je de principes om de kapitale kracht van het geluk van jouw teams naar boven te halen. De opleiding bestaat uit een aantal dagen. Op dag twee behandelen we thema’s als
- Teams in flow: wat zijn kenmerken van teams in flow? Wat zijn cruciale interventies om teams in flow te faciliteren? Hoe werkt Authentiek Leiderschap om psychologische veiligheid te verhogen?
- De kapitale kracht van het geluk: Werkgeluk in semco stijl; Ondernemer Ricardo Semler zag werkgeluk als hoeksteen. Hij gaf een opmaat naar zelforganiserende teams waar werkgeluk en resultaat samengaan. Wat leren van de Semco Stijl principes? Hoe faciliteer je (zelfsturende) teams van goede idee naar het realiseren van eigen initiatieven? Hoe werkt eigenaarschap mee aan werkgeluk?
Uitzending gemist van de Kapitale Kracht van het geluk?
In mijn gesprekken met bedrijven kwam ik meerdere managers tegen die de uitzending van De Kapitale kracht van het geluk hebben bekeken en geïnspireerd werden hierdoor. Zo ook Paul Baan van Incentro, waar ik gelukstrainingen voor heb mogen verzorgen. Wil je de uitzending ook nog een keer bekijken? Klik dan op deze link: De kapitale kracht van het geluk – uitzending gemist.