Internationale dag van het geluk op 20 maart?

De Internationale dag van het geluk vieren we ieder jaar op 20 maart. Een mooie dag om geluk te vieren, zowel lokaal als internationaal. Er zijn diverse rapporten waar aandacht voor gevraagd wordt. Laat je inspireren hoe je dit vorm kan geven. Daarvoor is het handig om te weten waar de Internationale Dag van het Geluk vandaan komt, wat de bedoeling ervan is, welke rapportages er zijn over internationaal geluk en hoe je er zelf aan kan bijdragen.

Waarom is de Internationale Dag van het Geluk in het leven geroepen?

De Internationale Dag van het Geluk werd opgericht door de Verenigde Naties om het belang van geluk en welzijn als fundamentele menselijke doelen te benadrukken. In de wereld van vandaag, waar stress en onzekerheid vaak de boventoon voeren, is het essentieel om het bewustzijn te vergroten over het belang van het nastreven van geluk, niet alleen op individueel niveau, maar ook op wereldwijde schaal.

Wie heeft het bedacht?

Deze dag is het resultaat van een resolutie van de Verenigde Naties. Op 28 juni 2012 hebben alle 193 lidstaten van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met unanimiteit VN de resolutie 66/281 de Internationale Dag van het Geluk aangenomen. De resolutie werd voorgesteld door o.a. Bhutan, een land dat bekend staat om zijn nadruk op bruto nationaal geluk (BNG) in plaats van het bruto binnenlands product (BBP). Bhutan pleitte voor een holistische benadering van ontwikkeling, waarin welzijn en geluk centraal staan.

Bruto nationaal geluk

Het begrip bruto nationaal geluk, dat voor het eerst werd geïntroduceerd door koning Jigme Singye Wangchuck van Bhutan in de jaren 70, gaat verder dan puur economische groei en meet de kwaliteit van leven op basis van negen domeinen, waaronder psychologisch welzijn, gezondheid, onderwijs, cultuur, milieu en tijdgebruik. Dit concept vormde de inspiratie voor de oprichting van de Internationale Dag van het Geluk.

World Happiness Report

In maart wordt het World Happiness Report, gepresenteerd. Het World Happiness Report, is een jaarlijkse publicatie van de Verenigde Naties die gericht is op het meten van het geluks-niveau van mensen in verschillende landen over de hele wereld. Het rapport wordt samengesteld op basis van uitgebreid onderzoek en data-analyse en heeft tot doel inzicht te verschaffen in de factoren die bijdragen aan het welzijn en geluk van individuen in verschillende samenlevingen.

Het rapport wordt elk jaar gepubliceerd en biedt waardevolle gegevens en inzichten die kunnen helpen bij het vormgeven van beleid op het gebied van welzijn en geluk op nationaal en internationaal niveau. Tegenwoordig dringt het geluk ook door in de politiek. Trouw schreef bijvoorbeeld een artikel over de Wethouder van Geluk.

World Happiness Index

Naast het World Happiness Report is er de World Happiness Index. Waar het World Happiness Report een uitgebreid rapport is dat dieper ingaat op de factoren die geluk en welzijn beïnvloeden en beleidsaanbevelingen doet, is de World Happiness Index een samenvatting van de belangrijkste bevindingen van het rapport. Eigenlijk is de index een eenvoudige ranglijst die landen ordent op basis van hun geluks-score.

De geluks-score wordt gemeten op basis van verschillende factoren die het geluk van hun inwoners beïnvloeden. Deze factoren omvatten onder andere het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking, sociale ondersteuning, levensverwachting, vrijheid om keuzes te maken, vrijgevigheid en corruptie in de samenleving.

Geluksscore

De World Happiness Index is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld via enquêtes waarin mensen wordt gevraagd naar hun algemene tevredenheid met hun leven. Deze gegevens worden geanalyseerd en gecombineerd met andere factoren, zoals economische gegevens, om tot de ranglijst te komen. De index heeft tot doel beleidsmakers en regeringen inzicht te geven in de factoren die het welzijn van hun burgers beïnvloeden, en om discussies te stimuleren over hoe het welzijn van de bevolking kan worden verbeterd. Op de internationale dag van het geluk wordt extra aandacht gevraagd voor geluks-scores.

Planet Happiness Index

Om het nog uitgebreider te maken: er bestaat ook nog zoiets als de Planet Happiness Index. waar landen gemeten worden. De Planet Happiness Index richt zich op het meten van de milieuvriendelijkheid en duurzaamheid van landen en hoe dit van invloed is op het geluk en welzijn van hun inwoners. Deze index beoordeelt landen op basis van factoren zoals milieubewustzijn, toegang tot groene ruimten, ecologische voetafdruk en andere milieu gerelateerde indicatoren. Dit onderzoek combineert gegevens over welzijn met milieu-gegevens om een holistisch beeld te krijgen van de relatie tussen milieu en geluk. De Planet Happiness Index wordt vaak samengesteld en gepubliceerd door organisaties en onderzoeksinstituten die zich richten op milieu en duurzaamheid.

Kortom, de World Happiness Index is een afgeleide van het World Happiness Report en de Planet Happiness Index is concentreert zich specifiek op de relatie tussen milieu-gerelateerde factoren en het welzijn van mensen. Beide indexen dragen bij aan een breder begrip van de factoren die ons geluk en welzijn beïnvloeden, zij het vanuit verschillende perspectieven.

De Planet Happiness Index lijkt mij hard nodig in een wereld van klimaatverandering waardoor mede door toedoen van de mens de oceanen opwarmen en onze koraalriffen verdorren met alle gevolgen voor het ecosysteem en onze gezondheid, zoals de documentaire Chasing Coral laat zien? En de consequenties van smeltend ijs, zoals te zien in de film Chasing Ice, die een Emmy Award won.

Kantekening gelukkigste landen

Finland stond een aantal jaren geleden hoog in de ranking. Ik organiseerde samen met Young Sietar het jaarlijkse congres over geluk in Finland. Ondanks de hoge happiness ranking bleek dat er sprake was van een hoog percentage zelfmoorden. Hoe kan dat? Niet alleen omdat alleen de helft van het jaar de zon schijnt en de donkere wintermaanden deprimerend werken.

Ook omdat, zo vertelde een Finse collega Intercultureel Consultant, de waarde respect voor privacy gepaard ging met de norm: geen hulp vragen en ‘zelf doen’. Met andere woorden: ik vraag er niet naar als je het moeilijk hebt, en jij vraagt geen hulp aan mij. Kennelijk komen deze uitkomsten niet naar boven in de rapportages, en vullen de deelnemers vooral in dat ze tevreden zijn over de economische faciliteiten zoals ziekenhuis, openbaar vervoer en uitkeringen.

internationale dag van het geluk
Ons congres team in Finland op het congres over internationaal geluk

3 Voorbeelden om de internationale dag van het geluk te vieren

Presentatie Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! 2e druk

Mijn tweede druk van Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! is in 2018 verschenen op de internationale dag van het geluk. Ik presenteerde het op een event vol workshops en gaf een TED Talk Presentatie over geluk.

internationale dag van het geluk

Vieren van de internationale dag van het geluk met geluksambassadeurs

Bij de kraamzorg instelling die ik mocht begeleiden om werkgeluk te implementeren in de hele organisatie, hebben we 20 maart geprikt als een dag om stil te staan bij werkgeluk voor alle medewerkers. In de eerste twee sessies faciliteerde ik de groep om de thema’s te benoemen die werkgeluk representeren. Het management was enthousiast over zoveel inspiratie. In de tweede sessie gaf hen een format waarmee ze per tweetal een van de thema’s mochten uitwerken voor een thema tafel. De derde sessie was een bijeenkomst voor de hele organisatie. De bereidheid om ernaar toe te gaan was groot: sommige medewerkers reden anderhalf uur naar de locatie om mee te doen aan deze actieve dag.

internationale dag van het geluk

De Global Dyad

Op de internationale dag van het geluk faciliteerde ik een online Intercultural Global Dyad Meditation. Eerder gaf ik hier een webinar over voor Sietar Nederland waarin ik uitleg wat een global dyad is, hoe het bijdraagt aan geluksbeleving en hoe je dit kan toepassen:

De global dyad is een uitstekende manier om de gelukscompetentie Presencing te beoefenen. Het geeft rust en ruimte in je hoofd. Als je er meer over wilt weten, download dan de weggever Presencing: mindfulness voor gevorderden.

Wil je ook de Internationale dag van het geluk vieren en zoek je een passende vorm voor je team of organisatie? Kijk hier wat ik voor je kan betekenen: https://trainjegelukscompetenties.nl/aanbod

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Theatercollege

"De kunst van het liefhebben"

00
dagen
00
uren
00
min.
00
sec.
Je hebt deze theaterlezing gemist, meld je aan voor mijn volgende theaterlezing volgend jaar en pak de vroegboekkorting!

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen