Always change a winning team

Ik kijk terug op het event van Go4People waar ik ook een interactieve lezing heb gegeven over gelukkig werkende zelforganiserende teams…. De titel van het event was gebaseerd op het boek van Peter Robertson getiteld Always change a winning team. Robertson deed wetenschappelijk onderzoek naar de teamtalenten: hoe sluiten teamtalenten het beste op elkaar aan?

Hieronder geef ik 5 cruciale factoren van winnende teams, die op dit Go4People-event ook de revue passeerden. Wat zijn factoren die bijdragen aan een Winning team?

Je plek en je bijdrage een een veranderingsproces. 

De AEM-Cube en S-curve: afhankelijk van het doel van het team, kun je uitstekende talenten bijeen voegen en identificeren. Robertson ontwikkelde hiervoor de zogenaamde AEM-Cube en S-curve. Het geeft weer wat je natuurlijke talent is in een veranderingsproces. Beide modellen heb ik tot nu toe met succes toegepast bij diverse teamcoachingen.

Een gelukkig team is een winnend team. 

Wat is het verschil tussen falen en floreren bij (zelfsturende) teams? Wat zijn cruciale factoren hoe teams in de flow elkaar vinden? Hoe kan je geluk in teamverband stimuleren? In het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! vind je handvatten hiervoor: 25 geluksvaardigheden, het Feel-Fly-Flourish model en een implementatieplan om werkgeluk te vergroten.

Creative Change. 

Creativiteit is essentieel om in te spelen op een steeds veranderend tijdperk. Teams die hun collectieve intelligentie en creativiteit weten te bundelen voor aankomende vernieuwingen zijn ‘The winners of change’. Ik gebruik hiervoor de Authentieke Dialoog om deze collectieve intelligentie aan te boren.

Blijven winnen begint met vitaliteit. 

Een organisatie is zo gezond en vitaal als zijn medewerkers. Aandacht besteden aan de gezondheid van uw medewerkers betaald zich terug. En toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat slechts een derde van de beroepsorganisaties wereldwijd beleid heeft om vitaliteit bij de medewerkers te bevorderen. Steeds meer hoor je medewerkers roepen dat ze het druk hebben en dat ze moe zijn. Gelukscompetenties als Vitaliseren, Herstellingsvermogen en Spelen zijn essentieel om vitaal te blijven.

Eigenaarschap

Eigenaarschap is een veel gehoorde kreet in management land. “Als de mensen maar eigenaarschap zouden tonen, dan…” Maar is dat wel zo? En als het dan waar is, wat staat dat eigenaarschap in de weg? Welke rol heeft u daar in als leidinggevende? En hoe doe je dat dan in een “zelfsturend team”? Het is de paradox van de hiërarchie: er is altijd leiderschap nodig in een team – de kunst is hoe je ruimte geeft aan leiderschap in zelfsturende teams.

Bovenstaande onderwerpen zullen terugkomen in mijn derde boek over gelukkig werkende teams die floreren. – de eerste interviews voor dit derde boek zijn gepland. Ik neem je mee in deze ontdekkingstocht – je kunt de interviews binnenkort volgen via mijn podcast de Chief Happiness Officer.

Jij kunt ook leren hoe je dit kunt inzetten om teamflow te bereiken. In de opleiding tot Werkgelukdeskundige in Semco Stijl en Teamflow-coach leer je de fijne kneepjes van het faciliteren van teams met de Authentieke Dialoog.

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen