Auteur Veronique Kilian neemt de lezer op prikkelende wijze mee in een thema met een hoog onderbuikgehalte. Werkgeluk is immers ‘een gevoel’, hangt van meerdere factoren af en is bovendien lastig te objectiveren.
De portie scepsis maakt echter snel plaats voor nieuwsgierigheid.
Op basis van wetenschappelijk onderzoek, praktijkcases (onder meer Seats2Meet) en eigen ervaringen wordt de betekenis en toepassing van werkgeluk uit de doeken gedaan. Om uiteindelijk te komen tot een competentiewoordenboek bestaande uit 25 ‘gelukscompetenties’.
Dat er lange tijd een soort taboe heerste op het thema ‘werkgeluk’ is best opvallend. Werk omvat immers een substantieel deel van ons leven. En wie doorvraagt komt ook nog eens tot de conclusie dat amper twee op de tien werkenden zich gelukkig voelt in de werkomgeving.
Dat werkgeluk als agenda-item op de organisatieradar verschijnt, lijkt dus niet meer dan een kwestie van tijd.
In het kader van bewustwording en het stapsgewijs opbouwen van gelukscompetenties kiest de auteur het ‘Feel-Fly–Flourish‘-model als vertrekpunt. Het beschrijft de route van het creëren van positieve, innerlijke emotie tot en met het cumuleren van werkgeluk op organisatieniveau.
Indirect wordt hiermee betoogd dat werkgeluk, net als vele andere competenties, iets is dat te leren c.q. te trainen valt. Een verrassend inzicht dat haar climax vindt in het competentiewoordenboek, een nieuw idioom waarin geldende competenties als resultaatgerichtheid, stressbestendigheid en creativiteit zijn vertaald naar gelukscompetenties (gesplitst in drie niveaus).
De gebruikte teksten geven stof tot nadenken
De gebruikte teksten geven stof tot nadenken. Mijn advies: nodig als facility professional de collega’s van HRM eens uit voor een kop koffie om samen te bespreken wat uw rol kan zijn in het realiseren van werkgeluk en hoe het als tool ingezet kan worden tijdens resultaat- en beoordelingsgesprekken.
Recensent: Jaap Kloos, teamleider opleiding Facility Management, Haagse Hogeschool.
Klik hier voor het artikel