Zo versterk je jouw immuun systeem in het tijdperk van het coronavirus

“Afgelopen donderdag zou de internationale recruiter uit Londen eigenlijk met haar gezin komen op ons hoofdkantoor komen,” vertelde de HR Manager me. “En ze wilde er nog lang weekend Nederland van maken met haar gezin. Maar haar man en kind liet ze toch maar thuis, uit angst voor het coronavirus. Het werd een dagje alleen heen en weer vliegen naar Nederland. Donderdag bleek het coronavirus al in Nederland te zijn opgedoken. Sindsdien groeit het aantal besmettingen.

Naast de werkstress en de mentale c.q. emotionele belasting die dat vraagt, komt er nu ook nog de zorg voor ons fysieke welzijn erbij. In mijn blog De 7 geheimen van energiemanagement heb ik al 7 manieren gegeven hoe je jezelf kan vitaliseren. Deze 7 manieren zijn geïnspireerd op de taoistische principes uit de Chinese vitaliteitskunde. Meditaties die zijn ontleend aan de taoistische vechtkunst. Technieken om optimaal zorg te dragen voor je levenskracht, je chi.

 

Aanhoudende stress met een overactieve amygdala verzwakt het immuun systeem

Aanhoudende stress zorgt voor een overactieve amygdala in onze hersenen. Onze amygdala reguleert de onbewuste stress-reacties in het lichaam. Langdurige stress, zorg en angst verzwakt het immuunsysteem.

Als vitaliteitstrainer en werkgelukdeskundige wil ik graag 3 extra manieren met je delen die je immuun systeem versterken. Hieronder werk ik de gelukscompetentie Vitaliseren en Herstellingsvermogen uit. Als je er meer over wilt weten, kan je dat terugvinden in het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties!

Vitaliseren

Het uitgangspunt bij Vitaliseren is: “Acties ondernemen om lichaam en geest vitaal te houden, in topconditie te zijn en te blijven.”

Het gaat dus om 1) lichaam én 2) geest en 3) alles doen om in topconditie te zijn én te blijven.

Tip 1: Eet jezelf vitaal

Uit onderzoek blijkt dat voedsel een grote – en onderschatte – rol heeft bij vitaliteit. In mijn podcast Vitaal door werkgeluk interview ik directeur Frank Veldhof van Hutten hierover. Daarnaast lees je in de blog vitaliteit in de food business dat vitaliteit door voedsel een toegankelijke manier is om je vitaliteit te ondersteunen: eet jezelf in topconditie met de juiste voeding!

Tip 2: Bepaal je MED

Omdat iedereen het “druk” heeft, zoeken we naar een handeling die weinig tijd kost maar met optimaal effect. Hiervoor zoek je naar je MED. Het begrip MED staat voor Minimale Effectieve Dosis en is een metafoor die uit de medicijnwereld komt. Hoeveel heb je minstens van iets nodig om een positieve spiraal aan te zetten? Je MED bepaal je voor jezelf door te kijken naar:

  • Welke handeling je vitaal maakt
  • Hoe lang je het minimaal nodig hebt van deze handeling
  • Hoeveel in een bepaalde tijdsperiode doet

voor een blijvend vitaliseringseffect.

Bijvoorbeeld:

Handeling: sporten

Hoeveel: minimaal een uur

Tijdsperiode: 1 keer in de week

Dus een MED kan zijn: minimaal 1 keer in de week een uur sporten.

Als je dit voor jezelf invult, kies dan de handeling die bij je past: het kan van alles zijn: van het aantal pauzes op een dag en de lengte van die pauze tot het aantal uur dat je even vrij bent van je scherm (laptop, mobiele telefoon, iPad).

Toen ik begon met Vitaliseren, startte ik met een MED van 1 keer per week. Ik die vroeger als kind met geen stok naar buiten te krijgen was! Die het liefst op school de gymlessen spijbelde en geen enkele vreugde ontleende aan een rondje hardlopen.

Inmiddels is mijn vitaliteitsniveau omhoog gegaan. Nu kan ik met gemak 3 keer in de week bewegen. Van pilates tot body pump. Van Zumba tot Fitness Bootcamp.

Tip 3: Beoefen I-power (een oefening uit Herstellingsvermogen)

I-power heb ik genoemd onder de gelukscompetentie Herstellingsvermogen. I-power is de basis van alle taoistische meditaties. De i staat niet voor “ik” zoals in iPhone. Maar het is de verbinding tussen de drie energiecentra in je lichaam. De I is dus eigenlijk een verbindings-streep tussen deze drie centra. Je zou kunnen zeggen: hoofd, hart en buik.

De I-power meditaties zijn eigenlijk een soort Mindfulness Plus meditaties. De oefeningen lijken een beetje op mindfulness, vanwege de rust die ervan krijgt. Waar mindfulness je vraagt met aandacht getuige te zijn van wat zich in je afspeelt, gaan deze taoistische vechtkunst meditaties verder door je helpen actief uit te rusten en op te laden. Tijdens de meditatie transformeer je negatieve emoties. Over elkaar tollende gedachten stuur je naar een lagere versnelling. In je brein worden de hersengolven die verantwoordelijk zijn voor gemoedsrust geactiveerd. Na meditatie volgt een principe dat de yin-fase genoemd wordt. In die fase verwerk je een innerlijke verandering door niets te doen. Dit is wu-wei: het principe van iets doen door niets te doen. Ontspan. Laat een verandering zich voltrekken. Hang achterover en laat de oefening zijn werk doen. Misschien voel je dan hoe moe je bent. Dan kun je eindelijk echt gaan uitrusten.

Op het gebied van de Chinese vitaliteitskunde heb ik sinds 2009 regelmatig trainingen gevolgd bij tao-trainers zoals Reinoud Eleveld, Michael Winn, Luc Leyten, Inge Maassen, Birgit Haberkamp, Juan Li, Mantak Chia en Barry Spendlove. Deze opgedane kennis deel ik graag om je te helpen.

Iemand die herstellingsvermogen trainde was Rianne Hoekman. Chief Happiness Officer bij IKNL. In de hektiek van alle dag was dit een welkome oefening om vitaal te blijven.

 

Wil je alvast zelf aan de slag met werkgeluk en vitaliteit? Dat kan met de opleiding tot Werkgelukdeskundige (CHO) en Teamflow-coach bij Trainjegelukscompetenties.nl. Kijk op https://trainjegelukscompetenties.nl/opleiding-werkgelukdeskundige-in-semco-stijl

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reacties!

En wil je aub deze blog met jouw relaties hier op LinkedIn delen? Dat waardeer ik enorm en alvast enorm bedankt!

Ik hoop je gauw te ontmoeten, EN voeg me gerust toe aan jouw netwerk 🙂

Warme groet,

Veronique Kilian

============================================================

Gepassioneerde trainer, Teamcoach, Public Speaker. Facilitator om teams naar meer teamflow te begeleiden. Auteur van de bestseller Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! (top 3 managementboek gehaald) Bedenker van het Feel Fly Flourish stappenplan en 25 gelukscompetenties waarmee ik jou als professional help te floreren door flow te ervaren. Opleider voor Werkgelukdeskundigen en Chief Happiness Officers voor meer werkgeluk voor jezelf, je team en je organisatie.

Ik geloof erin dat iedereen die dat wil geluk kan trainen en dat we daarmee meer energie, meer intelligentie en meer creativiteit kunnen aanboren. Op weg naar Community, Business en gelukkig Samenwerken – Samenleven.

Train je gelukscompetenties.nl

K-T Dynamics.nl

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen