Humor op de werkvloer? Gebruik deze 5 tips.

Humor. Dat  kan je leren. Toen ik de jaaropleiding tot cabaretier volgde, leerde ik allerlei manieren hoe je humor kan toepassen, zodat ik het kon verwerken in mijn lezingen. Zo gaf ik een presentatie bij de Koningstheater Academie tijdens de lock down over Online Verbinden.

Humor hoort bij de gelukscompetentie Spelen, waar we onze levensenergie vrijuit laten stromen.

Een van mijn deelnemers van de opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow-coach, vond zichzelf zo serieus. Zij wilde graag wat ‘relaxter’ in haar werk staan, en meer leren spelen. Zodoende verdiepte ik me nog meer in manieren hoe je de gelukscompetentie Spelen kan beoefenen.

Spelen

Spelen op het werk. Hoe doe je dat? Sommige organisaties hebben tafelvoetbal, gaming, ping pong tafels en circus ballen. Omdat humor een element van playfulness (Myrray 205, Guliker, 2022) in zich heeft, helpt het heel goed om te leren Spelen. In plaats van je op een verantwoordelijke manier te gedragen en te uiten, wil je juist spelen met datgene wat jou irriteert, verontrust of vermoeit. Door daarmee te spelen wordt het juist grappig.

Humor op de werkvloer

Een potje tafelvoetbal doen is een vorm van spelen. Maar er zijn ook andere manieren om je levensenergie de vrije loop te laten. Door humor op het werk. Dat hoeft niet alleen af te hangen van een toevallige, spontane ingeving. Humor is ook een kwestie van voorbereiding. Aanvullend aan enkele tips die ik kreeg op de cabaret opleiding, liet ik me ook inspireren door het boek ‘Zo word je grappig’ waar auteur Gulikers een aantal handvatten geeft. Hoewel Gulikers zijn best doet door een grondige literatuurstudie om de humor-trucjes goed uit te leggen, blijkt het minder eenvoudig te zijn dan op het eerste gezicht om een goede grap te maken. Ik heb daarom 5 eenvoudige tips voor je die ik combineer met eigen tips:

Tip 1: Zorg voor een set up en een punchline

Een punchline geeft de grap weer. Het zorgt voor de lach door een ontknoping die verrast. Daardoor is de setup heel belangrijk.

Een set-up

    • Introduceert het onderwerp en creëert een verwachting
    • is de aanloop naar een grap
    • mag geen “niet-essentiële informatie” bevatten
    • heeft de belofte van een punchline in zich

Een voorbeeld:

“Mijn partner en ik hadden twintig goede jaren… tot dat we elkaar ontmoeten.”

(vrij naar Guliker (2022; p, 27).

 

Tip 2: Zorg voor herkenbaarheid van een pijnlijke waarheid

Cabaret gaat over zaken die we dagelijks meemaken, leerde ik op de opleiding. Onderwerpen die voor je collega´s (of andere toehoorders) herkenbaar zijn. Iets wat pijnlijk is, maar daardoor ook grappig. Het kan heel simpel zijn. Bijvoorbeeld:

“Iedereen heeft het zo druk We leven allemaal langs elkaar heen. Je kent ook je eigen buren niet en je ziet ze zelden, alleen als je bij elkaar pakjes afhaalt die door de post bij hen bezorgd zijn omdat jij niet thuis bent. Dus we zijn maar als postadres van de afzender het adres van de buren gaan doorgeven.”

Tip 3: Verander de context

Handige manieren om eenvoudig een grap te maken, is de “is-een-ander-woord-voor”-formule (Guliker, 2022):

“Vegetariër is in het Indiaas een ander woord voor: waardeloze jager.”

Tip 4: Overdrijf!

“Weet je hoeveel anorexia patiënten we wel niet hebben in Nederland? Dat zijn zeker drie stadions vol! Nou als ze echt anorexia hadden, dan hadden ze ook wel in één stadion gepast.” Cindy Pieterse.

(Gullikers 2022; p. 98)

Tip 5: Try-out en behoud wat werkt.

Zoals de grappen van sommige cabaretiers op je lachspieren werken, zullen er ook grappen zijn waar je de humor niet van in ziet. Dus probeer uit het op divers publiek. Dat is wat ik ook deed bij theaterlezingen: de anekdotes die werkten bij meerdere toehoorders, behield ik in mijn lezing en de rest schrapte ik.

De anekdotes in het boek Zo wordt je grappig dienen vooral ter illustratie van humor-technieken, maar gaven bij mij niet altijd een lach-effect. Wel worden de grappen keurig voorzien van herkomst door namen en auteurs.

Een leukigheidje is dat er een grap wordt genoemd in het boek, waarachter staat dat het onbekend is wie dat zegt. Maar ik heb het eerder gehoord 😊. CEO Ralph Deguelle van Kabisa investeert 2 uur per twee maanden aan een ontwikkelgesprek met een afdeling van zo’n twintig medewerkers. Zijn collega doet dat op zijn beurt met een afdeling. Bovendien is er geen limiet aan opleidingen. Iedere medewerker mag een opleiding doen of boeken bestellen. Hij krijgt vaak de vraag: “Wat als je zoveel investeert in je mensen en ze gaan weg?”. Dan antwoordt hij: “Maar wat als je niet investeert en ze blijven?”

Wil jij ook meer leren over Humor op het werk? Volg de opleiding tot werkgelukdeskundige en teamflow-coach om meer Spelen toe te voegen! Klik op onderstaande link:

Ja ik wil meer leren over humor op het werk!

Een voorproefje van een interactieve lezing waarin je publiek lekker kan lachen:

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen