Humor: 3 tips om je presentatie beter te laten werken

Humor. Is dat iets dat je gewoon hebt? Hoe integreer je humor in je lezingen? Wanneer werkt een grap en wanneer niet? In een serie blogs over humor deel ik met je  tips voor meer humor op je werk. Voor andere blogs kijk op http://trainjegelukscompetenties.nl/humor.

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd? Wist je dat kinderen gemiddeld 300-400 keer per dag lachen en volwassenen 10 – 20 keer? Lachen is gezond. Met lachen maken we het seretonine aan.

Mondkapje

Het zijn bizarre tijden. Laatst reisde ik met de trein. Mijn mondkapje nodigde me spontaan uit tot een kriebel-hoest en een nies-neus. Maar gelukkig had ik mijn kuch-elleboog bij de hand. Het mondkapje is een uitstekend item om een cabaret-item over te maken. Laten we vooral ook kunnen lachen zodat we met relativering en herkenning onszelf een spiegel voor houden. Waar zijn we eigenlijk mee bezig?

 

Niet iedereen lacht om hetzelfde. Humor is een vak, ontdekt ik al jaren geleden bij de training Kleinkunst (voor on-professionals). Wanneer weet je of het grappig is? Bij humor in je lezingen is een goede voorbereiding het halve werk. Voor lezingen over werkgeluk is het heerlijk om als spreker humor als vak te integreren.

Scheppen, zwoegen en zweten om je presentatie te laten werken, en het nog leuk vinden ook? Ik deel hieronder drie tips die ik leerde op de cabaret opleiding:

3 tips om je presentatie te laten werken met humor

Waar werk je en schaaf je aan bij het maken van een lezing of ondernemerstheater?

  1. Je presentatie heeft een duidelijke premisse; het is helder waar het over gaat
  2. Je presentatie heeft een Jo-Ha-Kyu: een stijgende lijn in je opbouw
  3. Verwerk de 5 P’s met een strik van humor erin: plezier, passie, pijn en poëzie. En het mag een beetje pervers zijn.

Coronaproof Cabaret

Afgelopen seizoen heb ik een jaar de cabaretopleiding mogen volgen bij het Koningstheater Academie in Den Bosch. Om deze opleiding te doen, werd mij gevraagd om auditie te doen. Met mijn Shaolin KungFu speelgoed zwaard in de ene hand en een  Sarah-opblaaspop in de andere hand gaf ik een mini-voorstelling van 10 minuten. Heb jij nog iemand in je omgeving die 50 wordt? Geef even een seintje als je deze mini-voorstelling wilt bestellen.

 

Tijdens de opleiding werkten we toe naar twee presentaties. Mijn vorige mini-voorstelling ‘Het is nooit goed genoeg’ was vorig jaar te zien. De voorstelling Online Verbindind tijdens de lock down werd op 3 juli uitgezonden. En samen met mij hebben 5 anderen een presentatie – coronaproof – gemaakt. Je kan het hieronder bekijken.

De online presentaties werden ‘live’ in de uitzending aan elkaar gepraat en uitgezonden op het Twitch kanaal van cabaratier en medecursist Arnolf.

 

Geschreven juli 2020, gereviseerd januari 2023