Helemaal alleen

Drie keer werd zijn huis leeg gehaald. De eerste keer door een inbraak. De tweede keer weer door een inbraak. De derde keer door zijn vriendin. Meubels weg, geld weg, dochtertje weg.

Hoe moet je opnieuw beginnen? De Marokkaanse Cabaratier Youssef El Mousaoui weet van deze pijnlijke periode een bijzonder humoristische reframe te maken. In een uitverkochte theaterzaal vertelt hij het waargebeurde verhaal. Hoe hij diep in de put zat. Maar ook mochten we vernemen hoe hij eruit is gekomen. Welke gelukscompetenties hebben hem geholpen?

Herstellingsvermogen – Met geld van vrienden heeft hij een periode in Marokko doorgebracht om bij te komen en te ontstressen. Hoe herstel je van een scheiding, platzak zijn en een depressie? Betekenisgeving – In Marokko ontmoette hij een jongen die hij met zijn laatste geld heeft geholpen. Toen anderen hoorden van zijn inzet voor dit goede doel, kreeg hij hulp. Binnen een paar weken had hij vierduizend euro bij elkaar verzameld. Door met Verknopen en Overvloedsdenken kreeg zijn daad van altruïstische liefde verregaande gevolgen. Door zich in te zetten voor anderen – veelal jongeren in armoede zonder ouders – droeg hij bij aan het geluk van anderen (Verknopen). Vooral indrukwekkend dat hij dit deed met zijn laatste geld (Overvloedsdenken).

Dreambuilder Mary Morissey vertelde over Overvloedsdenken ook een bijzonder levensverhaal. Op wereldreis, met nog maar een paar dollar op zak, was ze de wanhoop nabij. Het zag er nogal hopeloos uit. Haar man had als glazenwasser geen opdrachten meer kunnen vinden. En op dat moment was hij nog steeds bezig om langs huizen te gaan om werk te vinden. Alleen in het gezelschap met haar dochter wandelde ze langs het strand en dacht ze na. Het geld was op. En wat doe je het liefst met een paar dollar? Eten kopen voor jezelf en je gezin! Maar ze nam de 10% regel in acht: ze gaf 10% aan een goed doel – in dit geval een donatie van nog geen dollar (10%) in een potje aan een kerk. Toen ze terugkeerde naar haar man, hoorde ze dat hij zojuist een grote opdracht had gekregen om de ramen te wassen van een groot huis. Het geld stroomde weer.

Aan de biografie van Youssef te lezen is het geven van cabaret shows in lijn met zijn Alignment waarbij er allerlei deuren opgaan die Synchroniseren met zijn talent. En dat doet hij ook weer met deze show. Door eerlijk en rauw, dwars door de schaamte, te benoemen wat een cabaretier kan: de eenzaamheid, de vooroordelen en de pijn te laten zien in de spotlight van een lach, helpt hij zichzelf en het publiek met Precensing (ermee kunnen zijn), Verbindend Communiceren (mee voelen) en Out-of-the-box Denken.

Bron: Theatershow Helemaal Alleen – Verkadefabriek; Youssef El Mousaoui 
foto: Sema Srinouljan

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen