Geluksplafond? Wat is dat en hoe breek je erdoor heen?

Geluksplafond? Wat is dat en hoe ga je erdoor heen?

Wat is een geluksplafond?

Een geluksplafond is als een onzichtbare barrière die ons beperkt in het ervaren van hogere niveaus van geluk en welzijn. Het kan voelen alsof je vastzit op een bepaald punt, waarbij je inspanningen om je geluk te vergroten niet langer lijken te leiden tot significante verbeteringen.

Het geluksplafond wordt vaak beïnvloed door gewoonten, overtuigingen en belemmerende patronen in onszelf die ons tegenhouden om verder te groeien in ons welzijn. Om dit plafond te doorbreken, is het belangrijk om te leren meer regie te krijgen over je eigen geluk. Bijvoorbeeld door de beperkende overtuigingen te transformeren naar patronen die je helpen te floreren.

Het doorbreken van het geluksplafond vereist moed en vastberadenheid om uit je comfortzone te treden, nieuwe perspectieven te verkennen en te streven naar groei op zowel persoonlijk als emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Als transformatiecoach heb ik veel coachees zien floreren doordat ze diepgewortelde belemmerende patronen in zichzelf hebben getransformeerd.

geluksplafond

Doorbreken van je geluksplafond

Tip om geluksvaardigheden te leren is door terug te denken aan mooie momenten. Bijvoorbeeld: Dinsdag 20 maart 2018 was een zeer gelukkige dag voor mij. Niet alleen de internationale dag van het geluk. Ook de dag dat ik een TED inspiratie talk mocht geven op het event Aan de slag met gelukscompetenties! met voor het Go4People netwerk. In de middag gaf ik een inspiratieworkshop over de opleiding tot werkgelukdeskundige.

Wat denk je dat een werkgelukdeskundige doet? vroeg ik aan de deelnemers aan de inspiratieworkshop.

Brainstorm: wat doet een werkgelukdeskundige?

Een inventarisatie onder de workshop deelnemers leverde prachtige antwoorden op:

Een werkgeluksdeskundige

 • kleurt de wereld een beetje mooier
 • onderzoekt waar de ander blij van wordt en hoe die persoon blij wordt
 • legt de focus op dingen die er wél zijn in plaats van wat er niet is
 • zorgt voor wisselwerking in blijheid
 • zet interventies in om mensen in hun kracht te zetten
 • doet aan geluksmanagement
 • helpt om te “zijn wie je bent” zodat dit bijdraagt aan persoonlijke groei
 • maakt persoonlijk profiel van iemand en maakt vervolgens een geluksplan met diegenen
 • helpt om de juiste persoon op de juiste plek te zetten, zodat de medewerker doet waar hij gelukkig van wordt
 • onderzoekt waar het interne vlammetje van gaat en blijft branden
 • is de ultieme carriere stap voor een HR adviseur
 • Vervolgens liet ik hen uiteen gaan in subgroepen, om te brainstormen over de vraag Wat zou jij doen als werkgeluksdeskundige op individueel niveau, op team niveau en organisatieniveau? En wat een geweldige nieuwe term werd geïntroduceerd: kan je door je geluksplafond heen? Is er eigenlijk een ‘limiet’ aan geluk? Leg je jezelf beperkingen op? Bestaat er zoiets als een geluksplafond? En kan je erdoor heen?

Je geluksplafond voorbij

Zou jij willen leren hoe geluk werkt? Hoe je geluksbeleving vermeerdert? Hoe je door jouw geluksplafond heen breekt? Doe dan mee aan de opleiding tot werkgelukdeskundige.

IN 6 DAGDELEN LEER DE BASIS OM AAN DE SLAG TE GAAN ALS WERKGELUKDESKUNDIGE. De eerste dag staat in het teken van jezelf en je werkomgeving. De tweede dag gaan we in op het vergroten van werkgeluk in teams. De derde dag gaan we door op werkgeluk in organisaties.

JIJZELF ALS GELUKSDESKUNDIGE. Dagdeel 1Een werkgeluk scan; Op vier niveaus analyseer je hoe werkplezier en werkgeluk al leeft. Wat is werkgeluk en hoe maak je het bespreekbaar en meetbaar? Dagdeel 2Hoe werkt geluk?; Hoe werkt geluk precies volgens de wetenschappelijke inzichten? Hoe vergroot je werkgeluk? Hoe kan je je eigen werkgeluk vergroten? Welke geluksvaardigheden, oefeningen en activiteiten zijn het meest van toepassing op jou?

WERKGELUK VERGROTEN IN TEAMS. Dagdeel 3Teams in flow; wat zijn kenmerken van teams in flow? Wat zijn cruciale interventies om teams in flow te faciliteren? Hoe breng je een team van idee naar realisatie van werkgeluk? Dagdeel 4Werkgeluk principes van Ricardo Semler voor teams; Hoe faciliteer je (zelfsturende) teams van goede idee naar het realiseren van eigen initiatieven? Hoe werkt eigenaarschap mee aan werkgeluk?

WERKGELUK VERMEERDEREN IN DE ORGANISATIE. Dagdeel 5Met werkgeluk naar een Great Place To Work; wat leren we van casussen uit de praktijk? Wat doet een Chief Happiness Officer? Hoe verbind je werkgeluk met Human Resources? Hoe passen we Semco Stijl principes toe op de organisatie? Dagdeel 6Aan de slag als werkgeluk deskundige; plan van aanpak om je verdere traject als werkgeluk deskundige succesvol te vervolgen.

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Theatercollege

"De kunst van het liefhebben"

00
dagen
00
uren
00
min.
00
sec.
Je hebt deze theaterlezing gemist, meld je aan voor mijn volgende theaterlezing volgend jaar en pak de vroegboekkorting!

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen