Hoe ontstaat werkgeluk door Spelen bij Kabisa?
Werkgeluk bij Kabisa
Inmiddels is Vivian Say opgeleid tot Chief Happiness Officer bij Trainjegelukscompetenties. Vivian heeft al diverse blogs geschreven over werkgeluk bij Kabisa. Succes volgt na geluk, is het credo. En succes hebben ze: Kabisa heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept, zoals de eerste prijs voor Beste werkgever, de eerste prijs voor Aantrekkelijkste werkgever, eerste prijs Nationaal Talentontwikkeling en finalist voor Slimste bedrijf.
Kabisa is een maatwerk software consultancy bedrijf met de focus op web/mobiele applicaties en integraties met vestigingen in onder andere Weert, Amsterdam en Eindhoven. Mijn gesprekken met mede-oprichter en mede-eigenaar Ralph Deguelle vinden plaats op het kantoor in de Weert. Het kantoor heeft een “huiskamer” waar een comfortabele bank staat. De ruimte wordt gesierd door een opgaande zon op de wand. Aan de andere kant van de huiskamer staat een bar, met een voetbal tafel ertussen in.
Hoe is Ralph Deguelle begonnen met werkgeluk? Deguelle ontdekte dat door oprechte aandacht te geven in coachingsgesprekken persoonlijke groei gestimuleerd wordt. Dit leidt tot voldoening en dat leidt tot werkgeluk.
Wat doet Kabisa al en wat kunnen we van hen leren? Het resultaat van mijn ontdekkingstocht naar de gelukscompetenties bij Kabisa:
Positiviteitsvaardigheid, Betekenisgeving en Spelen
Positiviteitsvaardigheid en Betekenisgeving
- Als IT-er ben je vaak op zoek naar het corrigeren van fouten. Hoe kan de focus blijven leggen op positiviteit? De zogenaamde “kudo’s” zijn als het ware virtuele complimenten-punten die je aan elkaar als collega’s kan geven. Met deze complimenten laat je zien dat de ander van betekenis is voor jou. Als een artisaan kudo’s krijgt, is dit zichtbaar voor alle collega’s over alle vestingen heen. Vergelijk de vroegere piekenpijp, waar iedere meter zich zichtbaar opstapelt met munten.
- Stel van te voren een doel met je team, bijvoorbeeld op het gebied van klantomzet
- Als je een bepaald punten aantal hebt bereikt, ga je met z’n allen iets leuks doen, bijvoorbeeld een stoelmassage. De ideeën hiervoor komt van teamleden. Daardoor passen de ideeën bij de doelgroep.
- Belangrijk is dat er geen vaste regels zijn, zodat de punten ongedwongen gegeven kunnen worden. Het aantal kudo’s dat je aan een collega geeft, bepaalt een teamlid zelf. Als je ziet dat iemand een compliment of waardering heeft kregen met een aantal kudo’s, kan je een “like” geven. Voor iedere like komt er een kudo bij.
- Iedereen kan elkaar kudo’s geven en dit zorgt voor transparantie van succesmomenten en positieve aandacht. Dus het hele bedrijf ziet de gezamenlijke meter oplopen. Doelstellingen worden dan ook op bedrijfsniveau gesteld. Als een doel behaald is, bijvoorbeeld bij 5000 of 12.500 kudo’s, krijgen alle Artisanen van het hele bedrijf iets leuks, zoals een stoelmassage of een BBQ workshop.
- Zo verleid je elkaar verleiden om de positieve kant te benadrukken in plaats van “de fouten opsporen”. Bovendien creëert het meer gezamenlijkheid.
- Er is wel een suggestie lijstje hoeveel kudo’s waar het voor staat en wat in het verleden al eerder gegeven is. Enkele voorbeelden:
Kudo | Voor |
1 | Degenen die op tijd aan een vergadering begnnen |
20 | Wie een voorstel heeft geschreven om op een (internationale) conferentie iets te presenteren |
40 | De schrijver van een blogpost |
50 | Een lead aandragen waardoor een consultancy project gestart kan worden |
80 | Het ontvangen van een goede klant tevredenheid score of waardering |
100 | Een klant die op de website een referentie geeft over de samenwerking met Kabsisa |
Spelen
- Een tafelvoetbal, een aparte zaal met kettlebells, box handschoenen, stootkussens en boksbandages, jongleerballen en gekleurde stiften. Op diverse plekken binnen Kabisa zijn spullen te vinden waar sport en spel samen gaan. Artisanen tafelvoetballen of doen computerspelletjes op een vrijdagmiddag. “Ik noem het niet spelen, maar afleiding,” licht Deguelle toe. “Als je vakmanschap en creativiteit combineert – af en toe moet je even afschakelen. Het belangrijkste is dat het kán en dat het normaal wordt gevonden- daar zit de crux. Je doet het niet alleen maar met elkaar. Soms wordt er veel gespeeld en soms hele tijden niets. Belangrijk is dat medewerkers voelen dat er ruimte voor is en dat het niet meer gek wordt gevonden.”
- De Artisanen zelf komen met initiatieven als samen hardlopen tijdens de pauzes of na het werk. Meedoen bij hardloopwedstrijden kan daarbij . Ook samen mountainbiken na het werk of in het weekend behoort tot de mogelijkheden. Hobbyprojecten worden spelenderwijs samen georganiseerd om technische kennis te delen, waardoor pizza-sessies ontstaan en workshop-avonden.
- De gelukscompetentie Spelen geeft ruimte aan levensenergie en zorgt ervoor dat spelregels ondersteunend zijn aan het vrijkomen van spelplezier. Als medewerkers vragen Wat zijn hier de regels? Gaat het volgens Deguelle gaat het niet om de regels an sich maar om de vraag: Waarom doen we dingen? Wat is hier de bedoeling? Wanneer doe ik het goed? Achter de vraag naar regels zit een diepere behoefte. Wat is de werkelijke behoefte of drijfveer?
- Tijdens de pauzes zijn ideeën ontstaan zoals wat nu is uitgewerkt tot het eerder genoemde Kudo-systeem om spelenderwijs het wij-gevoel te stimuleren en de waardering te laten blijken.
Wil je meer weten over gelukscompetenties? Kijk dan in het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties!
Wil je er actief aan de slag met werkgeluk. volg dan de opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow-coach. En ontvang 2 boeken en een gratis coachingsgesprek.