Leiding te geven aan geluk: 7 tips van de Gemeente Rotterdam

Leiding geven aan geluk? Hoe doe je dat? Lees hieronder het voorbeeld uit de gemeente Rotterdam.

“Onze manager voert geluksgesprekken met zijn medewerkers!” Zo werd Ramon Dölle aan mij geïntroduceerd. Wie doet dat en heeft daar tegenwoordig tijd voor onder de aanhoudende werkdruk? Dan moet werkgeluk wel je prioriteit zijn. Ook ontdekte ik dat de afdeling bijzondere resultaten had geboekt. Het aantal mensen dat vanuit een penibele situatie met een uitkering doorstroomde naar een baan steeg boven verwachting ! Moet je je voorstellen: waarom zou je werken als je geen toekomstvisie hebt en een uitkering, weinig steun hebt van directe familie en vrienden (die zitten ook in een uitkering of zijn in aanraking geweest met justitie) en geen kansen ziet om een leuke baan te bemachtigen? Van deze groep waren maar liefst twaalf mensen doorgestroomd naar een reguliere baan. Hoe doet Ramon dat met zijn team?

TIP 1: Zet geluk in de Why van je afdeling. 

Als ik binnen kom, zie ik het al meteen hangen aan de muur. De Why:

“Samen zorgen wij voor zinvolle, passende arbeid en geluk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met ruimte om te groeien”

En als dat in de Why staat, dan is het belangrijk dat medewerkers zelf ook gelukkig zijn, toch? Maar waar worden medewerkers gelukkig van?

TIP 2: Voer met iedere medewerker een gesprek over werkgeluk.

We weten uit de literatuur dat 70% van het werkplezier gerelateerd is aan de relatie met de leidinggevende. Het heeft dus grote impact als de manager in een persoonlijk gesprek de verbinding zoekt om te ontdekken waar medewerkers gelukkig van worden. Deze gesprekken droegen niet alleen bij aan het geluksbewustzijn van medewerkers, het had ook een positieve invloed op zijn eigen werkgeluk.

 

Tip 3: Onder zoek de gelukscompetenties die je al toepast 

Samen met Veronique Kilian en geïnspireerd door het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! bekeek Ramon welke gelukscompetenties al werden toegepast op basis van de uitspraken die uit de geluksgesprekken kwamen. Een greep uit de verschillende gelukscompetenties:

Betekenisgeving:

“Het gevoel dat ik echt iets voor mensen beteken”

“De waardering die ik krijg van mijn leidinggevende over mijn werk”

“Verbinden, samenwerken over afdelingen heen”

“Kruisbestuiving in de organisatie van motivatie en ontwikkeling!”

 

Alignment en Spelen

“Mensen op passende plek zetten”

“De kansen om mezelf te ontwikkelen en te verkennen wat ik leuk vind”

“De mens centraal stellen”

 

Out-of-the-box Denken

“Experimenteren, buiten gebaande paden treden”

“Er is veel meer mogelijk dan we denken”

 

TIP 4: Begin met Positiviteitsvaardigheid om te groeien in je gelukscompetentie

Wat leerde Ramon er zelf van? Ondanks dat we in Nederland geen “complimenten cultuur” hebben, begon Ramon bewuster iedere dag waardering uit te spreken – hetzij in een gesprek, hetzij via een mail. Dit heeft niet alleen impact op hemzelf gehad, maar er ontstond ook meer positieve feedback wederzijds. Dit wordt in de literatuur “positiviteitsresonantie” genoemd en beïnvloedt de geluksbeleving van beide gesprekspartners.

 

TIP 5: Koppel de uitkomsten van  geluksgesprekken op een ludieke manier terug aan je afdeling.

Hoe vaak hoor je in een organisatie: “er is wel een onderzoek gedaan, maar je hoort er niets meer van?” Op deze afdeling ging het anders. Veronique en Ramon ontwierpen een Masterclass Geluk waarin we alle medewerkers de persoonlijke terugkoppeling ontvingen van hun leidinggevende en ook zelf leerden hoe zij invloed kunnen uitoefen op hun eigen werkgeluk en op die van hun omgeving. Wil je meegenieten? Proef hier de sfeer:

 

TIP 6: Maak werkgeluk zichtbaar in het bewustzijn

Na de Masterclass hebben we alle uitkomsten van de workshops in de gang gehangen, als een levende herinnering aan het werkgeluk dat deze afdeling met elkaar hoog houdt!

 

TIP 7: Geef erkenning

Geluk trainen is pas echt als je ook geluk traint in de weerbarstige praktijk van alledag. De waan van de dag geeft genoeg aanleiding om in het werk te verzanden, lange dagen te maken en “geen tijd” te hebben voor werkgeluk. De authentieke manier waarop Ramon Dölle als ‘geluksmanager’ laat zien wat de eigen worsteling en overwinningen zijn in de leercurve is prachtig voorbeeld gedrag van persoonlijke gelukstraining. Het brengt bij de medewerkers bewustwording door de geluksgesprekken. Het faciliteren van werkgeluk op deze wijze verdient een AWARD als Geluksmanager van het jaar.

Wil jij ook leiding geven aan geluk? Ontvang tips, tools en inspiratie om te floreren met werkgeluk! Neem contact op met Veronique Kilian via trainjegelukscompetenties.nl