De gelukscompetenties van Seats2Meet

Geschreven in 2018; Update 2020

Seats2Meet Happiness

Seats2meet biedt vergaderlocaties en open werkplekken op ongeveer 100 locaties door heel Nederland. Een open werkplek is een plek in een soort grote kantoortuin waar je met je eigen laptop kunt werken met gratis wifi, gratis koffie/ thee vaak zelfs een gratis lunch. Je betaalt hiervoor met ‘sociaal kapitaal’ (zie de competenties hieronder), terwijl je voor een besloten vergaderruimte betaalt met euro’s. De prijs van een vergaderruimte wordt bepaald op basis van vraag en aanbod en per persoon berekend. De aankleding van de zalen is gericht op brainstormen, co-creatie en veel bewegingsruimte om elkaar te ontmoeten. De kantoortuin wordt open lounge genoemd en als je daar werkt, ben je een flexwerker.

Als je een werkplek reserveert, gebruikt Seats2meet.com in de bevestiging enkele Engelse termen. Dat kan een beetje verwarrend zijn voor klanten. Even ter verduidelijking: een betaalde werkplek in een vergaderruimte wordt meetingspace genoemd, een werkplek in de open lounge workspace. Als je een workspace reserveert, lees je in de bevestiging onder aan de streep ‘0,00 euro’ met de toelichting ‘Omdat je niet in euro’s betaalt voor deze werkplek verwachten wij dat je betaalt in sociaal kapitaal. Dit betekent dat je open staat voor onverwacht relevante ontmoetingen en het delen van je kennis en talenten!’

Seat2Meet Sociaal Kapitaal

Iedere locatie van Seats2meet (S2M) is een autonome onderneming waarvan de eigenaren zich aansluiten bij de algemene visie. Daarin wordt zakendoen gecombineerd met sustainable business (https://www.seats2meet.com/nl/about, 2016). Bij sustainable business zijn de begrippen ‘sharing economy’ en ‘serendipity’ de pijlers onder de S2M-filosofie. Sharing economy betekent delen van kennis, netwerkcontacten en producten. Bij serendipity gaat het om waardevolle ontmoetingen die zich uitbetalen. Als ik bij S2M Den Bosch een gratis werkplek boek, krijg ik de volgende voorwaarde te lezen: ‘Omdat je niet in euro’s betaalt voor deze werkplek, verwachten wij dat je betaalt in sociaal kapitaal. Dit betekent dat je open staat voor onverwacht relevante ontmoetingen en het delen van je kennis en talenten!’ De business gaat goed. Op basis van meer dan 25.000 klantreviews wordt S2M beoordeeld met een gemiddeld rapportcijfer van maar liefst 9,2.

Roger van den Berg, Luc van der Keilen en Marcel Nicolaas zijn de oprichters de locatie S2M Eindhoven Strijp-S in 2010 . Onder hun handen groeide het bedrijf uit tot een rendabele commerciële organisatie. Later hebben ze S2M ’s-Hertogenbosch Centraal Station (hierna afgekort als S2M Den Bosch, met 11 vergaderzalen) overgenomen. Inmiddels is Seats2Meet Tilburg daaraan toegevoegd.

 

Kijk hier wat Roger van den Berg zegt op een congres van Seat2Meet over gelukscompetenties:

 

Wat kunnen we leren van de gelukscompetenties bij Seats2Meet Den Bosch?

 

Synchroniseren

  • Stimuleer toevallige waardevolle ontmoetingen door professionals zoveel mogelijk in een gezamenlijke ruimte te laten werken waar ‘open staan voor een toevallige ontmoeting’ een voorwaarde is.
  • Biedt een digitaal platform waarop inzichtelijk is voor alle bezoekers op welke expertises je een beroep kan doen, gewoonweg door naar iemand toe te lopen die in de ruimte zit.
  • Stimuleer serendipiteit: waardevolle ontmoetingen die zich uitbetalen in sociaal kapitaal of in een opdracht die financieel beloond wordt. Van den Berg: “Het faciliteren én verbinden van mensen geeft ons energie. Optimaal samenwerken in een omgeving waar je razendsnel de juiste mensen ontmoet.”

 

Overvloedsdenken

  • Definieer wat je overvloed is. Aangezien de bezetting lang niet altijd 100% is, beschouwt Van den Berg de beschikbaarheid van vierkante meters als overvloed die gedeeld kan worden tussen flexwerkers en gebruikers van de vergaderruimtes. De stoelen, de wifi en de koffie/thee zijn minimale kosten.
  • Denk in andere vormen van betaling dan geld, zoals sociaal kapitaal. Van den Berg: “Sociaal kapitaal zit in het bieden van werkplekken aan de zogeheten flexwerkers en het sponsoren van vergaderruimte voor financieel minder draagkrachtige instellingen. Als flexwerker betaal je in sociaal kapitaal door het doorverwijzen van een andere flexwerker naar een waardevol contact uit je eigen netwerk, het bieden van feedback op ondernemersideeën of gewoonweg door elkaar inspiratie te bieden. Door de locatie aan te bevelen bij anderen, maak je deze relevant voor iedereen.”
  • Maak een ‘social deal’ met partijen waarmee je graag samenwerkt en die aansluiten bij je visie. S2M Den Bosch biedt soms kosteloos een meeting space aan. Sommige netwerk- en non-profitclubs sluiten aan bij de visie van S2M. Deze clubs organiseren hun evenementen bij S2M Den Bosch. Voorwaarde voor het gratis hosten is dat het evenement openbaar is: iedereen moet er iets aan kunnen hebben. Het bieden van een kosteloze ruimte bij S2M Den Bosch gebeurt nu één à twee keer per week. Een van de netwerken waarmee een social deal is gesloten, is Oneworldcitizens, een wereldwijd netwerk van actieve sociaal ondernemers.

 

Passend geven en ontvangen

  • Bepaal het maximale aantal producten of diensten dat je deelt. S2M biedt dagelijks een maximaal aantal gratis werkplekken aan in de open lounge die van tevoren gereserveerd dienen te worden. Als het maximum bereikt is, kan er niet meer geboekt worden. Van den Berg: “Op basis van de inkomstencijfers bepalen wij als eigenaren hoeveel we kunnen delen. Op dit moment hebben we bepaald dat we per dag 35 professionals een workspace in de open lounge kunnen bieden. Hiervoor is reserveren noodzakelijk, zodat je zichtbaar bent op het virtuele platform en de bezetting gemonitord kan worden. Als onze zalen vol zitten met diverse betalende klanten, gaat het aantal beschikbare werkplekken omlaag.” Ook met de lunch wordt deze afweging gemaakt: “Zolang als wij het ons kunnen permitteren, zullen we lunches aanbieden. Als de inkomsten dalen doordat we minder meetingspaces te verhuren, stoppen we met het aanbieden van de lunch.
  • Stimuleer wederkerigheid in een netwerk. Van den Berg: “Als je reserveert, is de voorwaarde dat je open staat voor het delen van je kennis. Door de kennisdeling wordt onze locatie interessanter om te komen. Het voegt waarde toe door betekenisvol te zijn voor elkaar. Uiteindelijk is de bedoeling dat mensen uit het netwerk vergaderruimtes gaan boeken of evenementen gaan organiseren zonder traditionele reclame. Bezoekers gaan je aanbevelen, of betalen met een wederdienst.Dit is een asynchrone wederkerigheid, aangezien we niet weten wanneer, noch in welke vorm dit zal plaatsvinden. Iedereen kan overal flexwerken: bij de bibliotheek, bij Starbucks en in hotellobby’s, maar niet overal is de wederkerigheid in sociaal kapitaal ingevoerd.”
  • Stuur op geven en nemen. Betalende klanten gaan vóór, maar S2M Den Bosch zal een goede ruimte vinden als er gratis een groep wordt gehuisvest die ruimschoots van tevoren een evenement heeft aangekondigd, ook al komt er onverwacht een betalende klant die dezelfde zaal wil boeken. Als er op het gratis evenement minder mensen komen dan verwacht, willen S2M dat graag van tevoren weten om indien nodig een andere ruimte te kunnen reserveren. Het is een kwestie van vertrouwen creëren in de samenwerking.

 

Meer cases lezen? Lees het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties!

Geschreven door teamcoach, spreker en auteur Veronique Kilian