De Driessen Groep

Op 4 april werd ik uitgenodigd om Festival Groei bij te wonen, het werkgelukfeestje voor professionals die werken bij “de Driessen Groep”, zoals ze tegenwoordig heten. Het is de dag dat zij hun nieuwe leus lanceren: “de Driessen Groep maakt werkgeluk mogelijk”. Een dag vol tips, ervaringen en praktijkvoorbeelden van geluksvaardigheden. Ik neem je mee langs de gelukscompetenties.

Gastheerschap; Dat het een beetje miezert die dag, mag de pret niet drukken. Verwelkomd door een circusachtig geklede heuse ‘festivaldirecteur’ staan we in de rij voor de registratie, terwijl hij met iedereen een lolletje maakt. Een gastvrouw loopt daarna met mij mee naar de entree. Bij de ingang van het festival staat CEO Jeroen Driessen zijn gasten al persoonlijk op te wachten om hen te begroeten.

Bij de plenaire aftrap van deze dag verwelkomt Jeroen een volle zaal vanaf het podium. Deze verhalenverteller, muziekliefhebber en fan van Chinees eten houdt ook van festivals. Op een festival komt iedereen samen om van leuke dingen te genieten. Dat we maar een leuke dag mogen hebben.

De workshops deze dag worden gesponsord door afdelingen, kom ik later achter. Zo zetten medewerkers van de ene afdeling zich in voor rondleidingen, en anderen zijn gastheer bij de lachworkshop. De hele sfeer van het festival is gedragen door de medewerkers.

Schoonheidscreatie; Op de versierde decorwanden wordt een palet van lichtmozaïek geprojecteerd die de sfeer letterlijk en figuurlijk verlicht. Ook op podium licht een hart op met het logo van Festival groei, 25 jaar mens en werk. Maar al zouden deze festivaltenten er niet zijn, de inrichting van de gebouwen zelf zijn al de moeite waard van een rondleiding. Want schoonheidscreatie is gecombineerd met Communitybuilding. Alles is ingericht op ‘ontmoeten’ met grote en kleine zitjes, grote ruimtes met veel licht en toch een gevoel van thuis terwijl je op je werk bent, met een terras in de binnentuin. Iedere medewerker krijgt een mok met zijn of haar naam erop. Als je koffie drinkt en je kijkt naar de naam op de mok, wordt je even herinnerd aan je collega. Volgens de wet van Dubar kun je met maximaal 150 mensen een actieve sociale relatie onderhouden. In plaats van ‘één familiebedrijf’ is Driessen HRM nu ‘een familie van bedrijven’ geworden, zodat je in ieder bedrijf nog gemeenschapsgevoel behoudt, zo werd mij verteld.

Duurzaam ondernemen; Hoe komt het dat Darwin, die geen enkele studie heeft afgemaakt, een geniale wetenschapper is geworden? vraagt spreker Patrick van Veen. Darwin had “ondernemerspassie”, zoals ik dat noem. (Ondernemerspasie is een van de fundamenten van duurzaam ondernemerschap; Professor Melissa Cardon omschrijft het als ‘een positief, intens gevoel dat je hebt van iets wat van diepe betekenis is voor jou als individu’. Ondernemerspassie zorgt ervoor dat jeverbonden bent met iets dat betekenisvol is en jouw identiteit kenmerkt.) Ondanks dat Darwin nooit een wetenschappelijk artikel publiceerde, kreeg hij wel een ere-doctoraat. Wel was Darwin een blogger in zijn tijd: hij deelde genereus zijn ontdekkingen en bevindingen en was daarom al beroemd voordat hij naar Engeland terugkeerde van zijn reis. “Volg je passie”, drukt Patrick ons op het hart.

Ontspannen; “Waar slaat de stress zich op in het lichaam?” vraagt workshopleider Jimmy Jap-Ngie aan het publiek. De kaken, het middenrif, de nek en de onderrug zijn favoriete plekken. Als je het gevoel hebt dat je te veel onder druk staat, is Freeze een bekende stress-reactie.  Hoe ontspan in een dergelijke situatie? Tips: “1. ‘Spanning op spanning geeft ontspanning’: span bijvoorbeeld je kaken extra aan en laat los, ontspan ze bewust. 2. Adem bewust en lang uit, dan komt er meer zuurstof naar de (achterkant van) je hersenen. 3. Bewust een pauze inlassen, midden in een zin die je uitspreekt 4. Ga langzamer praten 5. Maak letterlijk een kleine beweging om jezelf figuurlijk weer in beweging te brengen.”  Dank je wel Jimmy!

Spelen; Wist je dat het lichaam het verschil niet weet tussen echt lachen en neplachen? vraagt onze lachworkshop-leidster. Kinderen lachen gemiddeld 300 keer per dag. Volwassen nog maar 15 keer. Lachen mnaakt endorfines aan, is goed voor het geheugen en brengt de bloeddruk omlaag. We worden uitgenodigd om vrij te spelen en te lachen. Wat zou je zijn als je een vervoermiddel was? Wissel uit in tweetallen met zoveel mogelijk mensen. ‘Een scooter, een dolfijn, een straaljager’ klinkt het door de volle zaal. Buig naar elkaar in tweetallen met een schaterende neplach. Lachen is meer uitademen dan inademen. Je traint je middenrif met lachen. Uiteraard geeft het wel wat ongemak. Met kinderspelletjes sluiten we af. Ik moet toegeven dat het wel vermakelijk is.

Betekenisgeving en Excelleren met gemak; Afsluiter van de dag is een interview met Floortje Dessing met Jeroen als talkshow-host. Floortje is naast presentatrice ook campinghouder, beheerder van winkels, uitgever en verkoper van duurzame kleding. Single, geen kinderen, veel reizen en daardoor geen ‘stabiel thuis-leven’. ‘Uit onderzoek blijkt dat als je iets doet ‘wat er toe doet’ én je vindt dat leuk én je kunt er beter in worden, er grote kans is op werkgeluk,’ legt Jeroen voor aan Floortje. Hoe zit dat bij haar? Wat grote indruk maakte op Floortje was een interview met een 32-jarige vrouw in Jemen die met de gevangenisdirecteur onderhandelt om op te komen voor rechtvaardigheid. En dat in een land waar een burgeroorlog woedt. Nieuwe dingen blijven leren waardoor je blijft leren en alles uit het leven halen. Daarvoor is ze bereid om tot het uiterste te gaan.

Als ik eind van de avond op weg ben om naar huis te gaan, word ik onderweg verrast door een rondleiding die net begint. Nu nog, zo laat? Een ‘afterparty’ die gracieus en zonder ‘het is me teveel op deze late avond’ wordt afgrond. Dit is letterlijk dat ‘extra stapje meer’. Bedankt aan iedereen die dit festival heeft mogelijk gemaakt!

Ik heb het geluk dat ik diverse werkgeluk trainingen heb mogen geven bij Driessen. Bedankt voor de inspiratie!

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen