Geluk op recept?

Boekrecensie: Geluk op recept.

Dit kleine maar handzame boekje is met aandacht geschreven. Het heeft wat weg van een meditatieve lezing. Geheel in de geest van wat de arts François Geelen voorstaat. De auteur heeft zich verdiept in oosterse filosofie en meditatie, als aanvulling op zijn medische kennis. Hoewel hij propageert dat de methode niet gebonden is aan een bepaalde stroming, is de adem van mindfulness te herkennen in dit werk. Hij stelt dat als je jouw geest coacht, je ook beter gaat functioneren en je gelukkig gaat voelen. In dit boekje vind je dan ook een aantal oefeningen voor ‘mindcoaching’ terug.

Leuk is dat de auteur begrippen introduceert zoals ‘wijsheidsgeest’, ‘neuroplasticiteit’ en ‘hersengedrag’. Grappige benamingen voor iets dat je in de verte wel al kent. Wijsheidsgeest bijvoorbeeld, is het kompas in je hart waar je voelt dat je geluk ervaart of juist dat er iets niet klopt. Voor de meesten is dit gevoel herkenbaar. Zoals de auteur het zegt: ‘Wijsheidsgeest is … het gebied in je borst dat je voelt als je overloopt van geluk en waar je een onbestemd gevoel krijgt als er iets niet in orde is.’

Fundamenteel geluk is aangeboren en een staat van zijn. Dit bereik je o.a. door te oefenen met wijsheidsgeest en vriendelijkheid. Met deze oefeningen zet je je brein aan het werk. In de hersenen vormen zich netwerken die kunnen worden geactiveerd door beoefening van de geest. Als je je denken, spreken en handelen positief verandert, train je als het ware je hersenen (neuroplasticiteit). En niet-effectieve, negatief geladen hersenpaden verdwijnen als je ze steeds minder gebruikt (hersengedrag).

De auteur haalt inspiratie uit de natuurwetenschapper en filosoof Matthieu Ricard. Geluk is niet hetzelfde als oppervlakkig plezier, stelt Ricard. Plezier is afhankelijk van tijd, plaats en object. Je kan in een paradijs zijn, en je toch ongelukkig voelen. Fundamenteel geluk daarentegen bevindt zich in de geest. Iedereen heeft een verlangen naar geluk en wil inherent een einde maken aan lijden.

Ricard definieert geluk als ‘een zijnstoestand, niet zomaar een voorbijgaande emotie of sensatie, zoals een golf’. Emotie wordt hier synoniem gebruikt met ‘een gemoedstoestand’. Een gemoedstoestand kan het geluk van jezelf en anderen vermeerderen of juist verminderen. Denk aan een gemoedstoestand als jaloezie, inhaligheid of arrogantie. Het goede nieuws is dat er een natuurlijk tegengif is door een tegenovergestelde emotie: vreugde als tegengif voor jaloezie, innerlijke vrijheid als tegengif voor inhaligheid. Je kunt je gemoedstoestand veranderen door training van de geest.

Een oefening doen om je geest te ordenen en leeg te maken, heeft bij mij al voor meer rust gezorgd. Voor wie meer wil, zijn er (online) oefeningen om je geest te trainen geluk te ervaren.

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen