Het geheim van een gelukkige geest in een gezond lichaam

Een gelukkige geest in een gezond lichaam? Hoe werkt dat in de praktijk?

In mei bezocht ik Ierland om twee lezingen te geven op het SIETAR Europa congres. Voorafgaand aan dit congres kwam ik langs de Happy Pear – een goede tip van mijn travel counsellor. Wat was ik positief verrast over de Happy Pear: een tweeling die vanuit hun gelukscompetentie Alignment een gecombineerde coffeeshop-ekoplaza-lifstylewinkel hadden geopend. Ze willen bijdragen aan een gelukkige geest in een gezond lichaam. En ze floreren. Weer een levend bewijs van het Feel-Fly-Flourish model dat ik in mijn boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! uitleg.

Gelukkig voelen leidt tot geluksstemming leidt tot floreren. De Happy Pears wonnen een award. Ze geven regelmatig lezingen. Nu raken ze internationaal bekend. Een positieve sfeer die voelbaar was zodra ik hun zaak binnen stapte. De “innerlijke glimlach” van het personeel was voelbaar.

Tijdens de conferentie gaf ik de lezing How a smile can change your life. De glimlach´ wordt in het boek Op naar geluk van professor Ab Dijksterhuis genoemd als basis van geluk. Hij verwijst naar het verhaal van een jongeling die aan Boeddha vraagt: wat is geluk? Boeddha zegt niets, maar zijn gezicht verried een “innerlijke glimlach”.

The Happy Pear & Louise Hay

The Happy Pear zijn niet de enigen die bijdragen aan een gelukkige geest in een gezond lichaam. Ook Louise Hay is hier een prominent voorbeeld van. In mijn onderzoek naar Hay ontdek ik dat ze niet te koop loopt met haar moeilijke jeugd. Het valt me op dat ze ook in andere media zoals op YouTube er wel even naar refereert, maar niet benoemt wat er precies gebeurd is. Gelukkig heeft het maandblad Happinez (januari 2016) een artikel aan haar gewijd zodat ik niet hoef te graven naar haar verleden.

Uit Louise-Hay-in-vogelvlucht blijkt Louise afkomstig te zijn uit een arm gezin waar liefdeloosheid regeerde. Na een periode van fysiek en seksueel geweld vlucht Louise op haar vijftiende naar New York waar ze een baan vindt als serveerster. Ondanks dat ze als model wordt ontdekt en een welvarende man trouwt, is ze niet gelukkig door een gebrek aan zelfliefde en eigenwaarde. Na haar scheiding begint eigenlijk pas haar ommekeer.

Hays werd beïnvloed door Esther en Jerry Hicks. Haar leven werd één grote stroom van Positieve Affirmaties. De Hicks hebben mede door toedoen van Hays een wereldpubliek hebben gekregen. Nu introduceert ze twee andere professionals waar ze mee gewerkt heeft: Ahlea Khadro en Heather Dane. Samen hebben ze het boek Een gelukkige geest in een gezond lichaam geschreven. Of liever gezegd: eigenlijk is het geschreven door Khadro en Dane en heeft Hays haar naam aan het boek verleend in het voorwoord.

Khadro en Dane refereren op hun beurt vaak aan citaten van Hays terwijl ze hun bevindingen op basis van wetenschappelijk literatuuronderzoek beschrijven. Voor een gelukkige geest in een gezond lichaam is gezond voedsel nodig. Khadro en Dane behandelen voedsel zowel mentaal (gedachten) als fysiek (eten).

Mentaal voedsel

Hays moedigt je aan om positieve affirmaties hard op uit te spreken als je jezelf in de spiegel ziet. Je kunt er de tijd voor nemen, maar je kunt het ook tussen je activiteiten door doen. Als je wilt, zijn er talloze momenten: of het nu ’s ochtends bij het tandenpoetsen is of ’s avonds voor het naar bed gaan, of je jezelf ziet in de spiegels in de sportschool of in de hal van de toiletten, overal kun je een affirmatie uitspreken of denken. Hays noemt dit Spiegelwerk. Ieder hoofdstuk bevat dan ook positieve affirmaties om zelf toe te passen.

Voorbeelden van affirmaties zijn:

–       Ik straal gezondheid, geluk, welbehagen en gemoedsrust uit. Mijn handen en armen omhelzen het leven met vreugde.

–       Ik ben goed zoals ik ben. Ik houd van mijzelf. Het is heerlijk de liefde in mijn hart te voelen. Ik kom voor mezelf op. Ik vraag wat ik wil. Ik eis mijn macht op.

–       Mijn lichaam is mijn beste vriend. Ik houd van mijn prachtige lichaam en waardeer het precies zoals het is. Ik erken de wijsheid van mijn lichaam

–       De mensen in mijn leven zijn in feite spiegels van mezelf. Dat geeft me de vrijheid te groeien en te veranderen.

–       Ik sta open voor verandering. Ik begroet het nieuwe met open armen. Ik ben bereid elke dag nieuwe dingen te leren.

De affirmaties doen een beetje ‘weeïg’ aan. Amerikaans, bijna over de top. Algemeen bekend is wel dat positieve affirmaties een positieve uitwerking hebben, welke positieve affirmaties je ook gebruikt. Inmiddels is Hays het levende voorbeeld van haar eigen medicijn. Nadat Hays was gediagnosticeerd met kanker beoefende ze haar heilige geloof in de kracht van positieve gedachten en gezonde voeding om zichzelf te genezen. Sterker nog, ze genas zonder tussenkomst van de reguliere geneeskunde. (NB Dit is geen pleidooi voor iedereen om de reguliere geneeskunde de rug toe te keren).

De recepten die ze nog steeds gebruikt, worden gedeeld aan het einde van het boek. Ook de ‘Happy Pear’ dragen hun levensstijl uit. Zo ontdekte ik dat ze, voordat de winkel open gaat, yoga doen met een groep mensen – een community die zich rondom hen heeft verzamelt. En dat deze community zelfs een morning swim doen bij zonsopgang. Foto’s hiervan zijn te vinden op hun facebook.

Je buikhersenen voor een gelukkige geest in een gezond lichaam

Positieve affirmaties alleen helpen niet. Wat je eet als ontbijt, lunch of diner telt net zo hard mee volgens een gelukkige geest in een gezond lichaam. In dit boek wordt redelijk uit de doeken gedaan hoe de biochemische fabriek van ons lichaam werkt. Maar er staan ook lange lijsten in van ‘te vermijden ingrediënten’. Als je dat leest, denk je: wat dan wél?

Eigenlijk gaan de auteurs terug naar het ‘natuurlijke, biologische voedsel’. Het heeft wortels in een natuurgeneeskundig perspectief. Magnesium, Vitamine B12, Sint Janskruid, alles komt aan bod. Je vindt recepten voor gezond troostvoedsel als je een namiddag dip hebt of moe thuis komt van je werk. Liefde gaat door de maag is hier het credo.

gelukkige geest in een gezond lichaam

Ik zou willen zeggen: liefde gaat door de buik. In de Chinese vitaliteitskunde wordt de buik ook wel je tweede hersenen genoemd: je buikhersenen. In  een gelukkige geest in een gezond lichaam wordt het bewijs geleverd. Ook Michael Gershon, hoogleraar pathologie en celbiologie en auteur van de bestseller The Second Brain, refereert aan de buik als de ‘darmhersenen’. De medische benaming voor je darmhersenen is het ‘enterische zenuwstelsel’. Wist je dat:

–       dit zenuwstelsel vol zit van dezelfde neurotransmitters als in je hersenen?

–       ongeveer 70 tot 80% van je immuunsysteem in je darmen zit?

–       serotonine een neurotransmitter is die je stemming, slaap en leerprocessen regelt en je geluk en eigenwaarde kan bepalen?

–       ongeveer 90% van het gelukshormoon serotonine in je darmen zit?

–       je darmen signalen naar je hersenen stuurt die je gevoelens, geheugen en beslisvaardigheid beïnvloeden?

–       gevoelens van angst, verdriet of blijdschap fysieke symptomen in je darmen veroorzaken?

Geen wonder dat in de Taoïstische meditaties er diverse fysieke oefeningen zijn om via je buik onprettige gevoelens als boosheid, angst of teleurstelling op te ruimen en te transformeren. Dit is echter kennis waar weinig mensen weet van hebben. Weinigen weten hoe ze de buikhersenen kunnen activeren.

In de blog De geheimen van energiemanagement vertel ik er meer over. Kom gerust langs voor een training Taofulness om een gelukkige geest in een gezond lichaam te trainen. Of volg de opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow coach waar je leert hoe je op het werk een gelukkige geest in een gezond lichaam praktisch werkbaar maakt.

Theaterlezing

Regelmatig geef ik lezingen over bovenstaande thema’s. Hierin verwerk ik ook de lessen die ik leerde over de Traditionele Chinese Tai Chi Zwaardvecht Vorm die ik leerde. Een geweldige manier om een gelukkige geest in een gezond lichaam te trainen! Meer voorbeelden van lezingen vind je op mijn Youtube Kanaal. Wil je een lezing boeken? Kijk dan op https://veroniquekilian.nl/events/inspiratielezing.

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Theatercollege

"De kunst van het liefhebben"

00
dagen
00
uren
00
min.
00
sec.
Je hebt deze theaterlezing gemist, meld je aan voor mijn volgende theaterlezing volgend jaar en pak de vroegboekkorting!

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen