Erik Scherder en het brein. 5 oefeningen om meer geluk te beleven

Erik Scherder

Op NPO1  geeft Erik Scherder de Masterclass over Geluk. Hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universteit in Amsterdam. legt uit welke hersenfuncties geactiveerd worden als geluk wordt ervaren. Scherder is bekend van het boek Laat je hersenen niet zitten. Hij is ook bekend geworden omdat hij de relatie onderzoekt tussen muziek en het brein.

Als je iets ervaart wat je gelukkig maakt, dan worden allerlei processen geactiveerd die we in het brein terug kunnen zien. In de Masterlass Geluk gaat Scherder in op de hersenfuncties die geactiveerd worden, als geluk wordt ervaren. Dit doet hij onder andere door te beschrijven wat lachen doet in het brein.

Lachen

Nog tijdens de zwangerschap ontwikkelt zich de lach al. De glimlach blijft als laatste over bij ouderdom, zelfs bij dementie. Er zijn veel gebieden in de hersenen die geactiveerd worden bij een (glim)lach. Zoals het gebied in de hersenen dat betrokken is bij vitale functies, zoals de hart regulatie en de bloeddruk bepaling. Maar ook de insula, het gebied dat betrokken bij emoties. Lachen is een emotie die ertoe doet. Verder wordt ook het motorische gebied geactiveerd dat de lachspieren aanstuurt. Tot slot het hersengebied waar ons belonings-systeem en het verlangen (craving) huist. Lachen geeft dus een beloningsgevoel en we willen er meer van.

Healing Tao

Oefening 1: Lachen heeft belangrijke positieve effecten: het heeft een gunstig effect op de ademhaling, nierfuncties en bloed- en vaatstelsels. Het werkt meer pijnstillend omdat er endorfines worden aangemaakt. Het vermindert de stress bij verdriet. Als werkgelukdeskundige begeleid ik oefeningen om de gelukscompetentie Vitaliseren te trainen. Een daarvan is de “Innerlijke Glimlach”. Deze oefening is afkomstig uit de Chinese vitaliteitskunde Healing Tao. Deze meditatie van vijf minuten vermindert stress en heeft grote impact op de onbewuste functies.

Betekenis van Optimisme

Oefening 2: Madolon Peters is hoogleraar Optimisme bij de Universiteit Maastricht. Door optimisme reageert je lichaam. Ze deelt een oefening die ik de gelukscompetentie Dreambuilding heb genoemd. Je beschrijft je een toekomstige zelf op een positieve manier en daarna visualiseer je jezelf zo levendig mogelijk. Uit haar onderzoek blijkt dat je stressvolle situaties door optimisme beter aankan.

Gelukscompetenties

Tegenwoordig is het hip om bij een kadootje een gelukswens of een gelukspoppetje te plakken. Maar wat maakt nu echt gelukkig? Geluksprofessor Meike Bartels geeft 3 oefeningen om je geluksbeleving te verbeteren. Ik zet de gelukscompetentie bij die je traint volgens Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties erbij

  1. Geluksbewustzijn: Maak een lijstje van de dingen waar je gelukkig van wordt. Hoe vaak je dit nodig hebt om te doen, is karakterafhankelijk.
  2. Betekenisgeving: Doe iets voor een ander zonder dat je er meteen zelf wat aan hebt
  3. Positiviteitsvaardigheid: hoe zie je de werkelijkheid? Herschrijf je verhaal: hoe kijk je vanuit een optimistische blik naar het leven? Welke kansen zie je?

Geluk beleven

Wil je meer weten hoe je meer geluk kan beleven? Meer informatie vind je op https://trainjegelukscompetenties.nl./ Hier vind je tips, praktijkvoorbeelden en blogs, Ben je heel enthousiast over werkgeluk? Volg dan de opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow-coach. https://trainjegelukscompetenties.nl/opleiding-werkgelukdeskundige-in-semco-stijl/

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen