Driessen werkgeluk in de culturele hoofdstad van Europa

Een terugblik op de training Van werkdruk naar werkgeluk bij Driessen.

Werkgeluk training in Leeuwarden staat op het programma. Hoe kan een bedrijf van 500 medewerkers aan community building doen? Er zijn weinig bedrijven van een dergelijke omvang die het lukt om een gevoel van samenhang en eenheid te ontwikkelen. Wat ik vandaag leer, is dat de kneep zit in de kleine dingen op lokaal niveau die verbinding brengen op globaal niveau.

Als ik bij deze Driessen vestiging binnenkom, wordt op een groot beeldscherm links van mij een jongeman afgebeeld,  omgeven door confetti, met zijn voornaam. Hij is jarig. Ik ben in de veronderstelling dat hij hier werkt, op deze vestiging in de culturele hoofdstad van Europa, maar dat is niet zo, Hij is één van de 500 medewerkers. Dit is een van de manieren waarop de slogan ‘goed bekend met elkaar’ wordt vormgegeven. Verjaardagen van collega’s worden in alle vestigingen bekend gemaakt via een scherm. En dus proeven ook klanten, leveranciers en bezoekers deze sfeer. Het verbaast me dat Arjen, een van mijn Driessen-gastheren van vandaag, hem kent. Het is een goed voorbeeld hoe Driessen de gelukscompetenties ‘commuitybuilding’ toepast.

Een ander voorbeeld van ‘goed bekend zijn met elkaar’, zo zou ik later leren, is dat een medewerker een heuse quiz opgepopt krijgt bij het opstarten van de computer. Een multiple-choice vraag met een foto. “Wie is deze collega?” met daaronder 4 namen. En ook als is je antwoord goed met ‘multiple-gok’, dan heb je er toch wat van geleerd.

Communitybuilding kun je creëren door “kwaliteitstijd”: samen tijd doorbrengen met aandacht. Op de muur achterin de vestiging staat ‘een goed gesprek’ een tekstballon geschilderd, als decor in de letterlijke huis-tuin-en-keuken-stijl van Driessen. In de lunchruimte voel je je op je gemak met “groen” en “buitenlicht”, alsof je met een thuis-gevoel aan de keukentafel zit. In deze sfeer worden ook de cursisten ontvangen die zich hebben ingeschreven voor de training Van werkdruk naar werkgeluk, die ik zal geven.

“Think Global, Act local” was het devies van Trompenaars, een bekende internationale Intercultureel Management-consultant. Dat zie je hier terug. Op de keukenkastjes staat symbolisch weergegeven hoe alle windrichtingen hier samen komen: van Goudse Kaas tot Bossche Bollen. Alleen “Fryske Bole” ontbreken hier, merkt een Friese cursist op. Die zal wel áchter het kastdeurtje liggen.

In de training Van werkdruk naar werkgeluk bouw ik voort op de vragen van deelnemers. Naast de gebruikelijke vragen als Hoe vergroot ik het geluk op mijn werk? en Hoe buig ik een negatieve spiraal om naar een positieve spiraal? hebben we vragen behandeld zoals:

  • Hoe ga ik om met mijn eigen ups- en downs door externe omstandigheden?
  • Hoe draag ik bij aan een goede spirit op de afdeling en houden we die vast?
  • Hoe kan ik geluk creëren bij eentonig werk?
  • Hoe kan ik positief blijven als ik met een lastige klus bezig ben?
  • Hoe verhoudt werkgeluk zich tot privé geluk?
  • Hoe is cultuur van invloed op geluksbeleving?

Interessant was de vraag hoe cultuur van invloed is op geluksbeleving. Toen ik mijn studie Sociale Wetenschappen afrondde met de specialisatie Intercultureel Management, mocht ik in Italië onderzoek doen naar de invloed van cultuur op zakendoen. Nog steeds geef ik naast teamcoaching ook interculturele trainingen, zoals acculturatie training aan expatriate managers, workshops over diversiteit en trainingen over het vak cross-culturele psychologie. En er zijn wel degelijk diverse culturele dimensies te onderscheiden waardoor werkgeluk in de ene cultuur een andere uitingsvorm dan in andere culturen.

Culturele waarden verschillen en daarmee ook de verwachting van werkgeluk. Management-auteurs als Trompenaars, Kluckhohn en Lewis zijn klassiekers die cultuurverschillen bespreekbaar maken. Maar een ding blijft hetzelfde: geluk is een beleving, een gevoel, en daarmee universeel.

De deelnemers gaan blij naar huis, en ik blijf nog even nagenieten in Leeuwarden. Als culturele hoofdstad van Europa heeft Leeuwarden kunst op straat laten schilderen. Optische illusies als een ode aan de Leeuwardenaar en kunstenaar Escher. Prachtige ‘street art’. Geluk ligt hier voor het oprapen ….

Wil je zelf werkgelukdeskundige worden? Klik hier.

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen