De gelukschecklist van Albert Sonnevelt

Als er iemand zich met geluk heeft bezig gehouden is het Albert Sonnevelt. Als auteur van diverse boeken heeft hij zich verdiept in geluk. Het boek Gelukt! was inspiratie voor mijn boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! Hier wil ik een ander aspect van een van zijn boeken uitlichten: de gelukschecklist van Albert in zijn boek Ontdek je passie. Ik neem de dichterlijke vrijheid om er een test van te maken….

Wil je de gelukschecklist voor jezelf doen? Scoor jezelf op een schaal van 1-10 op de volgende checklist:

  1. Ik leid een actief leven; ik participeer in de maatschappij
  2. Ik investeer in mijn sociale netwerk
  3. Ik denk oplossingsgericht; ik focus op oplossingen in plaats van problemen
  4. Ik leef in het heden; ik kan het verleden gemakkelijk los laten en gelukkige momenten creëren, nu en in de toekomst
  5. Ik denk positief
  6. Ik lach vaak en kan moeilijke situaties met humor verlichten
  7. Ik stel realistische doelen die mijn zelfvertrouwen versterken

Het klinkt heel eenvoudig, maar hoe ga je ermee om als je in een lastig parket zit? Neem het eerste punt: actief participeren. Een aantal jaren geleden leidde ik een coachingstraject dat gesubsidieerd werd door het ministerie van Sociale Zaken. Dit traject was gericht op vrouwen met een achterstand positie in de maatschappij. Ze maakten dankbaar gebruik van het coachingstraject omdat ze graag zichzelf zouden willen ontwikkelen, maar niet wisten hoe. Actief participeren in de maatschappij was niet vanzelfsprekend. Door het coachingstraject groeide het zelfvertrouwen van deze vrouwen. Kleine stappen zetten die succes hebben, trauma’s verwerken uit het verleden en positieve toekomstbeelden visualiseren waren belangrijke factoren in het coachingstraject die hen hielpen om zichzelf zichtbaar te maken en actief in de maatschappij te ondernemen.

Humor gebruiken is een uitstekende tip. Én humor is een vak, ontdekte ik bij de diverse workshops Kleinkunst die ik volgde. Er zijn prachtige manieren hoe je humor kunt inzetten. Maar dan is het wel handig dat je deze manieren weet. Wanneer werkt een grap (niet)? Welke volgorde in het verhaal zorgt er voor dat iets grappigs wordt? Ik leer van cabaretiers als Guido Weijers met zijn Masterclass Geluk, of Lennette van Dongen die tegenwoordig prachtige inspiratievlogs plaatst op Facebook.

Interessant is de vraag wat je uit de checklist zou kunnen gebruiken voor werkgeluk? Wat opvalt is dat bij de bedrijven die ik interview over werkgeluk, er altijd sprake is van ‘investeren in het sociale netwerk van collega’s’. Ze maken gebruik van de gelukscompetentie die ik Communitybuilding genoemd heb. Het gevoel thuis te komen op het werk. Zo ben ik bij een van mijn klanten aan de slag met het project Bevlogen aan de slag. We ondersteunen de deelnemers om eigenaarschap te nemen door kleine concrete initiatieven te ontwikkelen die hen helpen om, na een reorganisatie, het werkplezier te verhogen. Deze initiatieven blijken vooral gericht te zijn op verbinding. Lunches waar teamleden uitwisselen over expertises, een smoelenboek dat ter plekke wordt gemaakt met een polaroid fototoestel, een ‘wall of fame’ waar teamleden meer over elkaar te weten kunnen komen.

De vertaling van Ontdek je passie naar werkgeluk betekent onder andere het vinden van ondernemerspassie. Dit wordt omschreven als de gelukscompetentie Duurzaam Ondernemerschap in Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! Om ondernemerspassie te ervaren, hoef je geen zelfstandig ondernemer te zijn. Ook als werknemer kun je voldoende ondernemerspassie ervaren. Professor Melissa Cardon ontdekte dat ondernemerspassie een belangrijke succesfactor is. Zij omschrijft het als een katalysator voor emotionele ervaringen. Het brengt enthousiasme in je naar boven. Het versterkt je toewijding aan je doel. Het leidt tot positieve reacties in de hersenen en in het lichaam. Kortom, ondernemerspassie is een optimale positieve emotie. Cardons definitie van ondernemerspassie is dan ook ‘een positief, intens gevoel dat je hebt van iets wat van diepe betekenis is voor jou als individu’ (Gallo, 2015, p. 33). Ondernemerspassie zorgt ervoor dat je verbonden bent met iets dat betekenisvol is en jouw identiteit kenmerkt.

Waar ben jij gepassioneerd over?

Meer weten over werkgeluk? Volg de Masterclass Geluk trainen en coachen doe je zo! op 11 december door Albert Sonnevelt en Veronique Kilian.

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Theatercollege

"De kunst van het liefhebben"

00
dagen
00
uren
00
min.
00
sec.
Je hebt deze theaterlezing gemist, meld je aan voor mijn volgende theaterlezing volgend jaar en pak de vroegboekkorting!

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen