Wat is een corona culture shock. En welke tips heb je?
Herken je deze uitspraken bij jezelf of om je heen?
Mag het van jou nu wel afgelopen zijn of vind je het toch nog wel even lekker zo, de “rust”? Ben je al een beetje gewend aan deze lock down? Mag het snel voorbij zijn? Verlang je terug naar het oude? En wat wordt het nieuwe normaal?
“Het begint te vervelen.” “Er mag wel wat verandering in komen.” “Ik ben er wel klaar mee.” “De hele tijd bellen, online vergaderen en videobellen kost meer energie dan ik dacht.”
Wat je nu ook doet, je werk vraagt een ander ritme, een andere manier van samenwerken en een andere omgeving. De vertrouwde routines vallen weg en de nieuwe routines zijn wellicht tijdelijk. Maar hoe tijdelijk is de anderhalve samenleving met alle gevolgen van dien?
De Corona Culture Shock van Jitske Kramer
Het webinar over de Corona Culture Shock van Jitske Kramer inspireerde me om mijn perspectief te geven op deze lock down en de veranderingen in de maatschappij als gevolg van de corona crisis. Een verandering van deze omvang wordt ook wel Culture Shock genoemd.
Culture Shock is een begrip dat afkomstig is uit de studies naar Intercultureel Management. Als socioloog specialiseerde ik me in Intercultureel Management. Ik onderzocht de invloeden van culturele veranderingen op werken en welzijn. Daarna doceerde ik vakken zoals cross-culturele psychologie en trainingen aan managers die zouden worden uitgezonden naar het buitenland voor een aantal jaren. Ik bereidde hen voor hoe ze het beste kunnen omgaan met veranderingen in wonen en werken. Ook gaf ik acculturatie trainingen aan buitenlandse kenniswerkers die hier in Nederland een aantal jaren zouden wonen en werken. Beide groepen zouden Culture Shock gaan ervaren: een langere verandering van de gewoontes, manieren van omgaan met elkaar in een veranderde samenleving. Zelf deed ik mijn afstudeeronderzoek in Italië. Ik zou ook Culture Shock ervaren. Een waardevolle ervaring om anderen bij te staan hoe ze goed erdoor heen kunnen komen.
Culture Shock beïnvloedt namelijk niet alleen je gedrag, maar je hele systeem, je waardes en je gevoelens. Een team dat overgaat naar zelforganisatie heeft ook een cultuuromslag – alleen is die meestal niet zo plotseling als de omslag in deze coronacrisis. Zelforganisatie is het onderwerp van mijn derde boek, na Teamcoaching en Intervisie met de Authentieke Dialoog en Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties!
Ik wil je in de komende 5 blogs meenemen in manieren hoe je deze corona culture shock goed kan doorkomen met een aantal tips. Hieronder vind je alvast 3 tips.
Culture Shock in meerdere fases
Zoals je hieronder ziet bestaat de corona culture shock uit meerdere fases. In de eerste fase is alles nieuw. Het nieuwe zorgt voor enig ongemak. De mate van ongemak is afhankelijk van het contrast: is het heel anders, of een beetje anders? Er wordt een beroep gedaan op je aanpassingsvermogen. Maar als het langer duurt, is gaat het dieper je persoonlijke ervaring beïnvloeden. Dan is “tijdelijk” “oppervlakkig” aanpassingsvermogen niet meer genoeg.
Is de overgang plotseling en het contrast groot in het begin? Dan is daar al “culture shock”. Wordt de situatie minder tijdelijk dan je dacht en wordt er een veel fundamentelere aanpassing gevraagd van je? Dan komt de culture shock later binnen. Je kan niet meer varen op je automatische piloot. Daarmee wordt je zenuwstelsel en je incasseringsvermogen zwaarder belast. Met alle stress die het met zich mee brengt voor je fysieke, emotionele en mentale systeem.

De eerste fase
Laten we eens kijken naar de eerste fase. Nieuw, schokkend of prettig? In ieder geval anders. Sommige wetenschappers noemen het ook wel de ‘Honeymoon- fase’ voor degenen die gezond zijn en ineens genieten van meer rust, bezinning en kwaliteitstijd. Maar de aanpassing zorgt ook voor enige frustratie en gemis. Gemis aan gezelschap, het koffie-automaat praatje, structuur in je werk. Hoe ga je hiermee om in deze fase? Ik geef je 3 tips.
Corona Culture Shock Tip 1: Verander je perspectief
Een verandering van perspectief is bijvoorbeeld: Wat zijn de positieve aspecten van deze lock down? TNO deed er onderzoek naar en kwam met het volgende overzicht:

Corona Culture Shock Tip 2: Gun je zelf een prikkelvrije ruimte waar je tot rust komt, zodat je zenuwstelsel ook even kan bijkomen
Deze tip kwam steevast terug voor mensen die in een ander land gingen wonen en werken. Even iets vertrouwds waar je even niet zo hoeft na te denken of aan te passen. In het buitenland kan dat al een boek in je eigen taal zijn. In deze tijd gaat het om die wandeling in het park of een meditatie waar je even kan bijkomen, Iets waar je je aan kan vasthouden, in kan rusten of aan kan overgeven.
Corona Culture Shock Tip 3: Train regelmatig gelukscompetenties. Bouw een buffer waar je op kan terugvallen
Zeker als deze periode langer gaat duren, is het belangrijk dat je leert hoe je in het oog van de storm kan vertoeven als deze veranderingen om je heen woeden. Er zijn 25 gelukscompetenties die er erbij kunnen helpen.

Heb jij nog meer corona culture shock tips? Deel ze met me! En je ontvangt gratis het artikel Geluk is te trainen.
Tot slot, kijk hier hoe je corona culture shock kan omarmen met tips van neurowetenschapper Daniel Levitin, zodat je jouw hersenen en je zenuwstelsel een handje helpt om beter om te gaan met de stress van de corona culture shock.