wereldkaart happy planet index

Code Rood: Internationale dag van het geluk op 20 maart?

Op 20 maart vieren we de internationale dag van het geluk. Tegenwoordig dringt het geluk ook door in de politiek. Onlangs schreef Trouw een artikel over de Wethouder van Geluk.

Hoeveel mensen voelen zich gelukkig? Tegenwoordig hebben we de Planet Happiness Index waar landen gemeten worden. Heeft het zin om ons bezig te houden met geluk in een wereld van klimaatverandering waardoor mede door toedoen van de mens de oceanen opwarmen en onze koraalriffen verdorren met alle gevolgen voor het ecosysteem en onze gezondheid, zoals de documentaire Chasing Coral laat zien? (gratis zien? klik hier). En de consequenties van smeltend ijs, zoals te zien in de film die een Emmy Award won: Chasing Ice?

De vijfde editie van de World Happiness Report is uitgekomen, die 155 landen meet op 6 gelukscriteria: freedom, generosity, health, social support, income en trustworthy governance.

 

Finland stond een aantal jaren geleden hoog in de ranking. Ik organiseerde samen met Young Sietar het jaarlijkse congres over geluk in Finland. Ondanks de hoge happiness ranking bleek dat er sprake was van een hoog percentage zelfmoorden. Hoe kan dat? Niet alleen omdat alleen de helft van het jaar de zon schijnt en de donkere wintermaanden deprimerend werken. Ook omdat, zo vertelde een Finse collega Intercultureel Consultant, de waarde respect voor privacy gepaard ging met de norm: geen hulp vragen en ‘zelf doen’. Met andere woorden: ik vraag er niet naar als je het moeilijk hebt, en jij vraagt geen hulp aan mij.

Gelukshormonen in het lichaam helpen ons om vitaal, creatief en productief te zijn. Het gaat er niet alleen om dat we gelukkig zijn als de omstandigheden goed zijn. Het gaat er ook om dat we gelukkig blijven als we voor uitdagingen staan. Dan komt het echt aan op het trainen van gelukscompetenties.

Binnenkort is mijn tweede druk van Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! te verkrijgen. Deze komt uit op 20 maart, de Internationale Dag van het Geluk. Samen met mijn collega’s van Go4People pakken we uit met gelukscompetenties. Een event vol workshops, lezingen waar je je hart kan ophalen en inspiratie kan opdoen.

In de opmaat naar 20 maart zal ik iedere week een gelukscompetentie uitlichten met iemand die deze competentie (be)oefent.

Wees erbij op 20 maart in Seats2Meet Utrecht, vanaf 13.00 uur.