Bob Hutten: de verbindende kracht van je geluksschilderij

Bob Hutten, directeur van Hutten, laat mij zijn geluksschilderij zien. Pentekeningen die zijn ambities en dromen weergeven, zowel op het werk als privé. Voor de komende vijf jaar staat op 1 A4tje in icoontjes en symbolen wat hij nog wil ontwikkelen en wat zijn doelstellingen zijn. Als inspirator van werkgeluk vindt hij het belangrijk om medewerkers in hun kracht te zetten. Zijn definitie van iemand in zijn kracht zetten: maximaal gelukkig in werk en privé.

Werkgeluk is niet alleen een nice to know maar inmiddels een need to know. Er zijn geen zekerheden meer en producten zijn onvoorspelbaar geworden. Het antwoord op een voortdurend veranderende marktvraag is volgens Bob: je talenten maximaal ontwikkelen en als werkgever waarde toe te voegen door de ander te begrijpen in zijn geluk en ambities.

Geluk rendeert. Hoe?

Dat geluk rendeert kan Bob omlijsten met voldoende ‘bewijslast’. De laatste vijf jaar is de omzet van Hutten verdubbeld. Van 40 naar 90 miljoen. Hutten behoort tot de top 5 van de cateringbranche als het gaat om grootte. Hoe is het mogelijk om op deze schaal leiding te geven aan geluk? Geen jaarlijkse functioneringsgesprekken, maar gesprekken over de vraag of en hoe het werk geluk brengt. Eenmaal per half jaar vraagt Hutten zijn “samenwerkers” – zoals de medewerkers genoemd worden – een geluksvragenlijst in te vullen. Maar nu is er naast de vragenlijst nog iets anders bij gekomen voor in het management team van Hutten: het geluksschilderij.

 

De best practice. Zo doe je het:

Deze best practice paste Bob toe bij zijn eigen management team:

  • Maak eerst je eigen geluksschilderij. Teken in icoontjes waar je gelukkig van wordt en blijft.
  • Nodig je teamleden uit hun geluksschilderij te maken. Voer met ieder teamlid een 1 op 1 gesprek over ieders  geluksschilderij
  • Er ontstaat een gezamenlijk beeld wat beiden gelukkig maakt en wat kan bijdragen aan geluk op het werk
  • Het beeld dat overeind blijft, geeft de directeur het legitimaat om het uit te voeren
  • Het beeld wordt omgezet in een document en naar alle stakeholders gestuurd, om commitment te krijgen en om eventuele bezwaren boven tafel te krijgen en te bespreken
  • Als een stakeholder het eens is met het beeld, stel je vragen zoals:
    • “Wat ga jij betekenen om bij te dragen aan dit beeld?” Dit stimuleert eigenaarschap en verbondenheid
    • “Wat kan jij doen om onze ambities te laten slagen?” Een leverancier kan bijvoorbeeld een korting geven op producten of op een andere manier bijdragen

 

Vier redenen om aan de slag te gaan met een geluksschilderij

Wat kunnen we leren van de bovenstaande best practice? Wat zijn de ervaringen van Bob?

  • Een geluksschilderij is een uitnodigende manier om anderen te begrijpen in geluk en ambities door het gesprek aan te gaan over zijn of haar geluksschilderij.
  • Het delen van elkaars geluksschilderij heeft een grote verbindende kracht. Je gaat met je eigen talenten bijdragen aan het geluk van jezelf én van alle anderen.
  • De positieve energie die vrij komt, werkt door in het “contracteren”. Het is een uitnodiging voor de ander om zich te verbinden met werkgeluk, om eigenaarschap te tonen en betekenis te geven aan een groter geheel.
  • Het beeld van je geluksschilderij werkt door in je onbewuste en blijft op je netvlies. Door geluk wordt je sterker en kan je teleurstellingen in het leven beter aan. Het helpt je om keuzes te maken die bijdragen aan duurzaam geluk.

 

Maar ik kan niet tekenen?

In de trainingen, opleidingen en Masterclasses over geluk nodig ik deelnemers vaak uit om hun geluk symbolisch te tekenen. Een veelgehoorde reactie is: “ik kan niet tekenen”. Maar dat hoeft ook niet. Juist niet! Geluk uitbeelden in symboolkracht door te tekenen is een uitstekende manier om gelukscompetenties Spelen, Out-of-the-box denken en Geluksbewustzijn te beoefenen. Het zet je creatieve brein aan. Het geeft energie. Het is ontwapenend. En bovendien, zelden is iemand een professionele tekenaar in de groep.

Een geluksschilderij is een van de manieren waarop je werkgeluk kunt uitrollen. Benieuwd naar andere manieren en best practices in organisaties? Boek een lezing, workshop of schrijf je in voor de opleiding tot werkgeluksdeskundige!

Meer informatie, klik hier.

Bron:

  • Interview Bob Hutten
  • Artikel Maak je eigen geluksschilderij (P+, 2019)

 

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen