Bob Hutten schreef het voorwoord van Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties!
Elke keer als ik met Bob sprak, kwam ik geïnspireerd en met nieuwe energie er vandaan. Graag draag ik daarom bij aan het werkgeluk dat we verspreiden. In 2017 gaf ik samen met hem de boekpresentatie over over werkgeluk in de Verspillingsfabriek.

In 2020 overhandigde ik hem de Award voor Geluksmanager van het jaar.

Regelmatig heeft hij bijgedragen aan de Opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow coach die ik drie keer per jaar geef.
Het is dus met veel genoegen dat ik hier het voorwoord van Bob nog in deze blog publiceer:
Werkgeluk bij Hutten

Wauw, wat een prachtig boekje is het geworden! Ik wenste dat ik bij het begin van mijn ondernemerschap deze handvatten had meegekregen. Het zou me eerder gebracht hebben waar ik nu ben.
In mijn bedrijf ben ik in 2006 begonnen om geluk in te voeren. Oef, dat was een grote stap. Na twee jaar zei mijn toenmalige HR-manager:
“Bob, dat geluk is echt een ding van jou. Daar moet je mee ophouden.”
Geluk bleek als begrip te abstract. Het werd geassocieerd met geitenwollensokken en hippies.
Toch heb ik doorgezet.
Samenwerkers in geluk
Ik ben een onderzoekje gestart en heb aan medewerkers gevraagd hoe geluk op het werk eruitziet. In 2008 hebben wij een training over geluk gegeven voor alle vaste medewerkers. Onze samenwerkers – zo noemen wij onze medewerkers – kregen in de gaten dat geluk wel eens kon gaan werken.
In 2010 hebben we geluk opgenomen in onze functionerings- en beoordelingsgesprekken onder de naam Vitaliteit Ideaalpositie Plan (VIP). Nu kan het bedrijf onder geen enkele voorwaarden zonder geluk: 600 sollicitanten per week, 25% minder ziekteverzuim, te verwaarlozen ongewenst verloop, 70% meer innovatie, 10% groei per jaar. Het bruist van de daadkracht, energie en ruimte om te leren en fouten te maken. En … het is een heel leuk bedrijf om iedere dag te werken.
Geluk & ondernemerschap
Geluk als uitgangspunt voor ondernemerschap heeft mij ontzettend veel gebracht. Geluk speelt absoluut de beste talenten vrij van je mensen. Het maakt een bedrijf vrij, het maakt zijn medewerkers vrij.
In ons bedrijf verbeelden wij geluk op de werkvloer alsof we een geluksschilderij maken. Zie het als een geluksfilm waarin we definiëren hoe geluk er concreet uitziet als Hutten bijdraagt aan samenwerkers, opdrachtgevers, cliënten, de natuur en de cultuur. Iedere dag leveren we bewijslast op deze film; soms heel klein, soms heel groot. We inspireren onze mensen met voorbeelden in de hoop dat ook zij zich kunnen identificeren met de thema’s, om vervolgens vanuit interesse een relatie aan te gaan met andere mensen, de natuur en de cultuur. Dit leidt ertoe dat we uiteindelijk bijdragen aan de wensen en idealen van de ander. De erkenning en waardering van de ander leveren de bevestiging op van de inzet van jouw talenten. Het is een erkenning van jouw ZIJN. Dit noem ik geluk.
Geluk is het grootste dat we kunnen bereiken in het leven. In mijn ogen zijn wij op de wereld gekomen om bij te dragen, om de wereld op een verstandige manier door te geven.
Gelukscompetenties geven ruimte
De laatste dertig jaar zijn we vergeten dat werk bijdraagt aan onze bestaanspermissie, het nut van waarom wij hier op aarde zijn. We zijn gaan geloven dat het bij bedrijven gaat over geld verdienen. Met stress, weinig innovatie, machtsspelletjes, ziekteverzuim, verkramping door processen en procedures tot gevolg. Versta me niet verkeerd: ik geloof ook in systemen, maar ze mogen niet beknellen.
Vroeger leken competenties iets waaraan je moest voldoen. Maar als iemand jou iets wil opleggen, ontstaat er een beknelling. Geluk is het tegengestelde van ‘moeten doen wat de ander zegt, processen en procedures moeten volgen die niet die van jou zijn’. Toen Veronique het onderwerp ‘gelukscompetenties’ aandroeg, was mijn eerste gedachte dat competenties in een organisatie beklemmend werken. Maar toen ik haar boek begon te lezen, kwam ik tot de conclusie dat deze gelukscompetenties juist heel veel ruimte geven aan het functioneren.
Neem bijvoorbeeld de gelukscompetentie Herstellingsvermogen in vergelijking met de klassieke competentie stressbestendigheid. De laatste klinkt als ‘gehard moeten worden om met verhoogde werkdruk te kunnen omgaan’, terwijl Herstellingvermogen een beroep doet op je kracht en je vrije wil om je levenslust te ontwikkelen.
Met deze gelukscompetenties introduceert zij een nieuwe taal in het bedrijfsleven. U raakt gebieden die normaal niet ter sprake komen. Het sluit aan bij het nieuwe credo van jonge talenten die oude waarheden niet meer accepteren, die niet meer louter willen volgen en aangestuurd worden, maar zelf talenten willen ontdekken, ontplooien en ondernemen. De nieuwe, hard groeiende organisaties hebben allemaal ingezien dat geluk centraal staat om het beste uit talent te halen.
Durf te trainen
Het voelt voor u misschien een beetje vreemd, we zijn het niet gewend, maar durf eens een aantal gelukscompetenties van Veronique te trainen. Het geeft ruimte, het geeft een gevoel contact te ervaren van mens tot mens met heel veel intimiteit en kwetsbaarheid. Sterker nog, het geeft een gevoel contact te hebben met de ziel van een mens, het raakt.
Wij hebben binnen ons bedrijf gemerkt dat in onze VIP-gesprekken, waarin geluk een hoofdrol speelt, de gesprekken raken, de diepste gevoelens boven water komen en er een echte verbinding ontstaat tussen manager en samenwerker. Dit is een uitdrukking van de gelukscompetenties verbindend communiceren en alignment.
Begrijp me goed, wij willen niet dat de manager probeert om iemand gelukkig te maken, dat moet de samenwerker zelf doen, maar we willen wel alles doen om bij te dragen aan zijn of haar geluk. Dat kan zelfs betekenen dat je tot de conclusie komt dat je afscheid van elkaar neemt omdat de ander niet gelukkig kan zijn, worden of blijven.
Een nieuw denkperspectief
Dit boek heeft waarde omdat het inspireert. Het geeft een nieuw denkperspectief. Vele competenties die Veronique benoemt, zijn veel beter opgeschreven dan ik kan bedenken en zoveel mogelijk onderbouwd met wetenschappelijke geluksliteratuur. Toch kan ik u verzekeren dat de energie die u losmaakt als u deze weg inzet nog meer resultaten gaat opleveren dan dat wetenschappers hebben opgetekend.
Het is daarom ook dat ik met ontzettend veel plezier en respect dit voorwoord schrijf. Ik wens u heel veel plezier en succes met dit boek. Mocht u twijfelen over het succes van geluk in uw organisatie, neemt u dan alstublieft contact op met haar. Ik gun het u van harte.
Bob Hutten, directeur Hutten
Benieuwd naar het boek? Bestel het hier: Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties!
Of ga zelf aan de slag in de opleiding. Klik hier voor de Opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow coach en ontvang alle drie managementboeken erbij!

Leidinggeven aan werkgeluk
In 2021 kwam mijn derde managementboek uit over Leidinggeven aan zelforganisatie. Hoe krijg je zelforganiserend werkgeluk voor elkaar? De visie van Bob heeft veel overeenkomsten met de ontdekkingen die ik beschreef in dat boek. Dus tjid voor een nieuwe aflevering van de Chief Happiness Officer Podcast!