Bas Blekking’s Authentiek Leiderschap als weg naar geluk

Een klassieker is het inmiddels, het boek Authentiek Leiderschap. Maar pas dit jaar is het onderdeel van het curriculum voor de Masterclass Persoonlijk Leiderschap, dat ik geef aan de Business University. In de herziene versie van 2016 neemt de auteur Bas Blekkingh ons mee in een model dat hij heeft ontwikkeld. Een soort zeven-stappen plan die via Authentiek Leiderschap de weg opent naar geluk.

Welke wijsheden over geluk kunnen we leren uit dit boek? Blekking maakt keuzes inzichtelijk vanuit een basale tegenstelling: je handelt vanuit de angst-drijfveer, met als intentie negatieve consequenties te voorkomen of je handelt vanuit een creatiedrijfveer, waarbij je verlangt naar een positieve consequentie. Angst behoedt je tegen ongeluk – Creatie brengt je naar geluk. Overigens zonder oordeel over beide keuzes. Het is handig om je strategie te bepalen. En soms kan je doorschieten: verlangen naar positieve consequenties worden dan naïeve handelingen die uitlopen op teleurstellingen. Doorschieten in het voorkomen van negatieve consequenties scheppen een negatieve self-fulfilling prophecy.

 

Via zeven schillen naar je persoonlijke missie. 

Creatie, anders gezegd “scheppingskracht”  ziet de auteur als een bevestiging van je “zijn” op aarde. “Het geeft je een gelukkig gevoel als je bezig bent met jezelf te definiëren via een creatie.” (p.47) En daarmee maakt hij ‘het gelukkige gevoel’ een wegwijzer naar zelfrealisatie. En hoe ziet die zelfrealisatie eruit? Vind je persoonlijke missie. En hoe vind je jouw persoonlijke missie? Pel je zelf af als een uit, die bestaat uit zeven schillen.

Van buiten naar binnen gezien, bestaan de 7 schillen uit

 1. Omgeving
 2. Gedrag
 3. Vaardigheid
 4. Norm
 5. Ego
 6. Waarden
 7. Authenticiteit

Als je door de lagen heen gaat, stelt de auteur vragen en geeft hij tips zoals

 • Wat ga ik doen om weer gelukkig te zijn? (gedrag)
 • Hoe ga ik mijn omgeving beïnvloeden om me weer gelukkig te voelen? (vaardigheid)
 • Welke ego’s moet ik loslaten c.q. gebruiken om het probleem met mijn omgeving goed te kunnen oplossen zodat ik weer gelukkig kan worden? (ego)
 • Hoe ziet mijn gedrag naar mijn omgeving eruit als ik mijn waarden leidend laat zijn zodat ik weer gelukkig word? (waarden)
 • Gebruik de geluksvergelijker: Verwachting = Realiteit. Dit kan je helpen om een situatie te accepteren, aan te pakken of weg te gaan.
 • Beschrijf een doelgroep waarin je graag wilt investeren: welke geluksmomenten heb je met deze doelgroep meegemaakt? Van welke creatie bij de doelgroep werd jij gelukkig?

Wat ik me afvraag is of de verbinding naar geluk in deze herziene versie van het boek er in is “ingefietst”, of dat geluk altijd al onderdeel was van dit Authentiek Leiderschapsmodel. Desalniettemin is het gelukkige gevoel als wegwijzer zeker een belangrijke aanwijzing, zoals ook Geluk op werk? Train je gelukscompetenties! beschrijft bij o.a. de gelukscompetenties Alignment en bij Synchroniseren.

Eenmaal aangekomen in de Authenticiteitsschil, kom je dat gelukkige gevoel weer tegen. “Als je, zonder jezelf te kort te doen, anderen in je omgeving op een hoger plan zet omdat dat een onderdeel van je missie is, geeft dat een gelukkig gevoel.” (p.142). Authentiek is onvoorwaardelijk. Je hebt het ego overstegen. Daarom is de authenticiteitsschil een diepere laag dan de egoschil.

 

Ego’s alias overleving inzichtelijk maken

Waaraan herken je een ego? En wat is het verschil tussen ego en authenticiteit?

 • Een ego zet je in vanuit een angstdrijfveer. Het zijn goed werkende overlevingsstrategieën. Door het overlevingsgedrag kríjg je iets van je omgeving wat je alleen denkt te krijgen door jezelf aan te passen. Bijvoorbeeld erkenning, geruststelling of veiligheid. Vaak zet je het ego in op momenten dat je onveiligheid ervaart.
 • Je ego zet je in om  je op een specifieke manier te positioneren ten opzicht van je omgeving. In je positionering kom je in je zelfbeeld bijvoorbeeld hoger te staan dan de ander door die persoon (opdringerig) advies te geven. Of gebruikt slijmen waardoor de ander – en dus jij ook – in waarde stijgt.
 • Ligt bij het ego het geluk in de toekomst, in je authenticiteit ligt het geluk in het heden.
 • Bij authenticiteit ontstaat geluk al bij het doen van een activiteit; bij het ego komt geluk pas als de positionering gerealiseerd is.

Zo zijn er volgens de auteur acht overlevingsstrategieën alias ego’s of ego-types. Als enneagram-coach trek ik hier de vergelijking met Enneagrammen als overlevingsstrategieën. Alleen beschrijft het enneagram er negen in plaats van acht. Het verschil is dat je bij de ennegrammen doorgaans één type bent, en bij dit model kun je meerdere ego’s inzetten. Je kunt ze zelfs strategisch inzetten om jezelf en anderen een duwtje te geven richting authenticiteit. Dan spreken we van de gezonde varianten van het ego.

Het model toepassen is een klus, zo lijkt het. Voordat je alles hebt ingevuld en bij je jouw persoonlijke missie hebt ontdekt, ben je een hele reis verder. Voor mijn studenten heb ik daarom een schematisch overzicht gemaakt van dit Authentiek Leiderschapsmodel, dat je onderaan kunt downloaden.

Om bij je persoonlijke missie te komen, gebruik ik aanvullend:

 • het Bevlogenheidskompas om je “purpose” c.q. je persoonlijke missie te vinden. Het bevlogenheidskompas beschrijf ik bij de gelukscompetentie Alignment
 • de 7-jaren autobiografie, waar allerlei thema’s uit te herleiden zijn die richting je persoonlijke missie wijzen
 • allerlei aanvullende (persoonlijkheids)testen, die inzicht geven in je talenten, vaardigheden en waarden
 • oefeningen uit de NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) coaching tools

Als NLP-Master herken ik in dit model de Logische Niveaus van Dilts. Je kunt door de schillen heen en weer lopen, van beneden naar boven en vice versa. Met de juiste begeleiding en vragen, dring je door tot je persoonlijke missie en de keuzes die je hebt om je te begeven richting duurzaam geluk.

Je persoonlijke missie ontdekken en te leven! Klinkt als “There is no way to happiness – happiness is the way”. En toch denken we stiekem een weg gevonden te hebben.

 

Meer over Authentiek Leiderschap. Ontdek en leef je missie.

Schematische samenvatting en overzicht van het model; klik hier.

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen