Award voor geluksbestuurder van het jaar 2022 is gegaan naar bestuurder Janine van Kliphuis. Zij kiest voor werkgeluk in de kraamzorg? Juist in deze tijden? Hoe dan? Temidden van een zorginfarct?

Bestuurder Janine Kliphuis van De Provinciale Kraamzorg en Lunavi Kraamzorg nam het besluit om deze kraamzorg organisatie vooruitstrevend te leiden. Als werkgelukdeskundige en facilitator om werkgeluk uit te rollen heb ik vanaf vorig zomer 2022 Janine mogen interviewen. We hebben een mooie ontwikkeling kunnen volgen hoe het werkgeluk kan worden verankerd in een organisatie. De Award is zeer verdiend.
Award
Een Awards voor geluksbestuurder of -manager van het jaar wordt uitgereikt aan leiders die geluksgesprekken voerden, gelukscompetenties laten zien en een cruciale rol hebben in het werkgeluk van medewerkers. De De inspiratiekracht van een leider is essentieel om een organisatie door bloeiende en lastige tijden te leiden en de creatieve kracht naar boven te halen uit teams, zo blijkt ook uit Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?
.Janine was echt volhardend in werkgeluk. Ze voerde geluksgesprekken met managers, Managers werden geluksambassadeurs. We gingen de bijeenkomst organiseren op de internationale dag van het geluk op 20 maart.
Hieronder vind je de verschillende interviews terug. We volgden haar op de voet.
#1 Waarom werkgeluk
- 1e interview zomer: (juli 22) Bestuurder van DPK Lunavi; waarom heb je gekozen voor werkgeluk? Wil graag dat de medewerkers geluk uitstralen. Geven veel Aandacht en waardering. Onderzoeken: Onderzoeken wat de elementen zijn om werkgeluk. Wat bepaalt dat medewerkers werkgeluk ervaren? Hoe zorgen we ervoor dat ze daar meer eigen regie? Kraamzorg is onvoorspelbaar. Proberen dit op te lossen door goede roosters.
#2: Werkgeluk gesprekken
- 2e: (augustus) Kleine dingen die het ‘em doen. Een mooi gesprek, een klein succesje. Werk privé is belangrijk. Als er privé iets speelt, neem je dat ook mee naar het werk. Een kaart gestuurd om medewerkers tijdens de zomer een hart onder de riem te steken.
#3: Geluksambassadeurs
- 3e (oktober) het voltallige MT is getraind. Werkgeluk was abstract,
en er gebeurde 3 dingen:
- Wat is nou werkgeluk? En wat blijkt? Ze willen ook samenwerken, ze willen ook werk-privé balans, zij willen ook plezier in het werk.
- Het voltallige MT verklaart zichzelf geluksambassadeurs.
Nu oefenen om. De uitdaging wordt niet minder, maar je gaat er anders mee om.
Geen eenmalig iets, maar dat het bij de organisatie verankerd wordt. Juist in deze tijd waar het heel hard nodig is.
#4 Je brein activeren en werkgeluk vergroten
- 4e (december 22) : door de check in merk je dat het kleine momenten van geluk zijn. Je ziet een sfeer verandering. Je gaat de mooie momenten beter zien.
- We zijn begonnen met een kleine groep, namelijk de teamcoaches en stap voor stap wil je het meer uitbreiden, met geluksambassadeurs, en nu willen we het delen
- Heel realistisch: de arbeidsmarkt blijft krap, en de werkdruk wordt niet anders. Maar je gaat er anders naar kijken doordat je je hersenen anders gebruikt.
Vruchten afgeworpen
Al onze inspanningen hebben vruchten afgeworpen. Inmiddels kijken we terug op een succesvol event op de internationale dag van het geluk: meer dan 100 aanmeldingen uit de hele organisatie zorgde voor een verbindend effect tussen de teams. De geluksambassadeurs hadden een sketch, een eigen werkgeluklied en 10 thema tafels om hun werkgeluk manifest vorm te geven, variërend van lichtpuntjes benoemen tot en met werkgeluk in “30 seconds”-kaarten. Er zijn filmpjes gemaakt van de dag én van werkgeluk.
Awards
Eerdere Awards gingen naar Bob Hutten, (oprichter Hutten), Ralph Deguelle (CEO Kabisa), Ramon Dölle (afdelingshoofd Gemeente Rotterdam Inclusief) en Ben van Otterdijk (toen afdelingshoofd Veiligheidsregio Brabant Zuid Oost). Een award is een prijs die niet lichtelijk wordt gegeven, maar aan leiders die hebben laten zien hoe ze het in de praktijk brengen.