5 Gouden tips om van Blue Monday naar Blue Moonday te gaan

Huub van Zwieten benaderde mij als auteur van het managementboek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! met de vraag: welke 5 gouden tips heb je voor me? Als dank mocht ik als gast aanwezig zijn bij zijn theatershow. Ik zal hier de 5 gouden tips ook met jou delen:

5 gouden tips voor werkgeluk

 1. Geluk is een positieve emotie. Deze positieve emotie zorgt voor een kettingreactie in je Het zet de ramen open van je brein. Je gaat meer mogelijkheden zien en kansen aangrijpen.
 2. Zorg dat je je geluksmakers kent die je helpen bij je positieve emotie te komen, op een duurzame manier. Dus geen verslavingen die je van kick naar kick brengen. Denk aan een activiteit die je in de flow brengt, of een goed gesprek waarin waardering en vertrouwen de boventoon voeren of even sporten. Creëer bewust je geluksmomenten.
 3. Geluk is te trainen! Zoals je een spier kunt trainen om sterker te worden, kun je leren om de positieve emotie vast te houden en er een geluksstemming van te maken. Dat gaat je helpen beter met tegenslagen om te gaan.
 4. Je kunt geluk trainen door geluksvaardigheden toe te passen en te leren. De hersenen hebben een negativiteits-bias, dat wil zeggen dat negatieve ervaringen of gedachten gemakkelijker aandacht geven. Door de geluksvaardigheden leer je effectiever en creatiever omgaan met (realistische) negativiteit.
 5. Als je leert jezelf in een positieve vibe te houden, dan ga je steeds meer geluk aantrekken als een magneet. Je gaat floreren. Dit is de essentie van het FEEL-FLY-FLOURISH model waardoor werkgeluk rendeert.

 

Thank God it’s mo(o)nday!

Wat is er heerlijker dan samen met iemand anders die ook werkgelukdeskundig is, naar de theatervoorstelling gaan op Blue Monday? De dag de symbool staat voor de meest depressieve werkdag van het jaar? Ik toog naar Amsterdam om Dorine van der Haas te treffen. Dorine is een van de meest gelukscompetente mensen die ik ken. Ze heeft de werkgelukopleiding bij trainjegelukscompetenties.nl heeft afgerond, een kledingwinkel die geluk uitstraalt en altijd als we elkaar treffen hebben we iets bijzonders wat we mee maken. Eten in restaurant  REM-eiland is al een ervaring op zich. Vanuit dit een booreiland hadden we zicht op een een prachtige volle maan voordat we naar de voorstelling Thank God It’s Monday reden in Theater Amsterdam.

 

Werkgeluk test-vragen

In deze interactieve en onderhoudende avond kregen we vragen om ons werkgeluk te testen, zoals

 • hoe vaak kijk je per dag op de klok? nooit / de hele dag door
 • als je op zondag aan je werkt denkt …. heb ik er zin in / krijg ik een knoop in mijn maag
 • als ik morgen de loterij won … blijf ik het werk doen wat ik doe / stopte ik meteen met werken

Of vragen die je aan het denken zette, zoals:

 • wie is jouw omgekeerde inspiratiebron? en hoe heeft het jou geholpen om je verder te ontwikkelen?
 • wie heeft zich wel eens een konijn op zwemles gevoeld? als je dingen doet die echt niet bij je passen?
 • welke muis ben jij? een gestampte muis? (burn-out), een gekleurde muis (florerend) of een grijze muis? (niet je volle potentie gebruiken en achter een pillaar wegduikend?)

 

Tony Chocolony Proof of Happiness

Tijdens de avond kwamen er gasten langs, waaronder Kristel Moedt, verantwoordelijk voor People & Culture bij Tony Chocolony. Kristel beschreef nog een paar sterke staaltjes van werkgeluk stimulansen. Bij Tony Chocolony hebben ze:

 • onbeperkte vakantiedagen
 • buro bingo: eenmaal per half jaar krijg je een ander bureau om je collega’s beter te leren kennen
 • een blijf-op-gewicht bonus
 • de mogelijkheid om eenmaal per jaar je sportschoenen te declareren
 • Tony’s for life: als je weg gaat, willen we een goede relatie met je behouden en wordt je nog steeds uitgenodigd voor bedrijfsborrels

We eindigden met het meezing nummer Wat zou je doen? van Blof. Een heerlijke inspirator om mee af te sluiten!

 

Binnen twee maanden heeft Huub van Zwieten deze theatershow in elkaar gezet. Hoe doe je dat? Met hulp van Influencers zoals Thijs Lindhout en Eelco de Boer; en door gasten uit te nodigen als Geert Chartrou (wereld kampioen fluiten), Steffen Morrisson (uitverkochte concertzalen), Femke Brenninkmeijer (vrouwelijke directeur in een mannenwereld). Bedankt iedereen die ik in deze blog genoemd heb voor deze fantastische avond!

 

Meer leren over werkgeluk

Wil je meer leren over hoe werkgeluk werkt? Werkgeluk vergroten voor jezelf en je teamleden? Floreren in je business? Kom dan naar de werkgelukopleiding en wordt werkgelukdeskundige! https://trainjegelukscompetenties.nl/opleiding-werkgelukdeskundige-in-semco-stijl