3 tips voor een Chief Happiness Officer in tijden van Corona (Plus gratis ticket voor het webinar over Werkgeluk in coronacrisis op 14 april 10.00 uur)

Even langs gaan bij elkaar is er niet meer bij. Geen praatje bij het koffie automaat. Niet meer even binnenvallen. Er is een roep naar verbinding. En naar meer werkgeluk, volgens de WRR in haar rapport “Het betere werk. De nieuwe maatschappelijke opdracht.”

Hoe geef je leiding aan teamflow en werkgeluk in coronacrisis? Is werkgeluk faciliteren in tijden van Corona een paradox?

“Juist NU is het tijd voor werkgeluk,” was een roep van een van mijn klanten. Maar hoe begin je met werkgeluk? Om je te inspireren geef ik hieronder een voorbeeld.

Miranda Scheffers is Chief Happiness Officer. Zij nam contact op met mij om haar bij te staan om werkgeluk tastbaar te maken bij Cogas. Nog voordat de Corona-crisis uitbrak zijn we aan de slag gegaan. Werkgeluk in een organisatie laten doorwerken gaat in fases. In het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! vind je een plan van aanpak hoe je met werkgeluk aan de slag kan.

Je wilt voorkomen dat werkgeluk een plan van aanpak wordt op papier en dat het niet leeft in een organisatie. Het gevaar is dat er allerlei grootse plannen eenmalig worden uitgestort over medewerkers en daarna hoor je er niets meer van. Of er is te weinig draagvlak. Bouw het op!

Maar hoe?

Ik geef je hieronder 3 tips.

Tip 1) Kijk naar de fase waarin je zit om werkgeluk concreet te maken.

Werkgeluk borgen in een organisatie vraagt om een helicopterview. Er zijn diverse fases waar een organisatie doorheen gaat voordat werkgeluk geborgd is. Het begint met de “startfase”, gevolgd door de inventarisatie-fase, de orientatiefase, de implementatiefase en de evaluatiefase.

cover boek geluk op het werk

Startfase om werkgeluk te borgen

In de startfase komt werkgeluk op de kaart en faciliteer je geluksbewustzijn. Schep een gezamenlijke referentiekader over werkgeluk. Je kunt dit doen door te starten met het voeren van (online) gesprekken over geluk waarin je beelden verzamelt over ‘Wat werkgeluk betekent’. Hieronder het voorbeeld hoe Miranda werkgeluk voor zichzelf heeft beschreven:

Wat betekent Werkgeluk voor mij? Werkgeluk betekent voor mij: – Dat ik mijn werkuren zelf kan indelen over de week – Dat ik tussen de middag onze hond Kai kan uitlaten) – Dat ik afwisselende werkzaamheden heb – Dat ik mag samenwerken met open, eerlijke en positief kritische collega’s – Dat ik mag werken aan maatschappelijke doelen in Twente – Dat ik mijn vrijwilligerswerk kan blijven doen naast mijn baan voor Cogas – Dat ik mijzelf kan blijven ontwikkelen

Win-winsituatie Ik denk dat werkgeluk voor zowel werkgever als medewerker een belangrijk thema is. Tegenwoordig werken we steeds langer. Waarschijnlijk ga ik met pensioen als ik 67,3 jaar ben; dan wil ik wel iets doen wat ik leuk vind. Liever werk ik, zoals ik er nu overdenk, tot mij 80ste of misschien nog wel langer door. Als mijn lichaam en geest het toelaten dan hè. 

De juiste omstandigheden Ik denk dat het de taak van de werkgever is, in samenwerking met haar medewerkers, om omstandigheden te scheppen waarin medewerkers optimaal kunnen presteren. Dat kan zijn door het verzorgen van fijne inspirerende werkplekken en goede computers, maar het hangt bijvoorbeeld ook af van de mate waarin mensen het idee hebben dat hun werk ‘zin’ heeft. Uiteindelijk zullen we het samen moeten doen en is geluk te trainen. 

Tip 2: Maak een ritme waarin je met elkaar samen komt om lief en leed te delen

Verbinding, goede sfeer en collegialiteit zijn trefwoorden die vaak terugkomen bij het beleven van werkgeluk. In deze tijd is het belangrijk deze verbinding tastbaar te maken. Prik een keer per week een vast moment waarop je als team met elkaar expliciet de tijd neemt om (online) te delen wat er in je leeft. De gelukscompetenties Presencing (zonder oordeel met volle aandacht aanwezig zijn) en Verbindend Communiceren (ruimte geven aan het verkennen en uitspreken van gevoel en onderliggende behoeftes) helpen hierbij. Zowel positieve als negatieve emoties krijgen hiermee een plek. Juist dit soort momenten geven een gevoel van saamhorigheid

Tip 3: Maak werkgeluk zichtbaar met elkaar

Langzamerhand komen er steeds meer initiatieven om werkgeluk handen en voeten te geven. Een valkuil bij organisaties die werkgeluk uitrollen, is dat er veel over gesproken wordt en er weinig zichtbaar resultaat uit al die gesprekken komen.

Werkgeluk initiatieven beginnen klein. Ook al zijn ze nog zo klein, maak het wel kenbaar. Ook al zijn er slechts drie medewerkers die (online) een spel willen spelen, start er mee! En stuur een open uitnodiging aan iedereen om aan te sluiten die dat wil. Communiceer wekelijks over een (klein) initiatief dat je on het zonnetje wilt zetten. Geef aandacht aan dit positieve, want wat je aandacht geeft, groeit.

Zichtbaar maken gaat ook over anderen in het zonnetje zetten. Zo heeft Miranda een mooie aanbeveling geschreven:

Veronique sluit aan bij de nuchtere no-nonsense houding die we hier in Twente hebben. Ze is in staat om mij de structuur te bieden die ik zocht en werkgeluk concreet te maken met heldere handvatten. Het is echt super fijn om met haar te mogen samenwerken! Ze straalt rust uit en ze ondersteunt mijn creativiteit. Ze haalt het beste uit mij. Samen zetten we nu “werkgeluk” op de kaart voor Cogas. We bouwen een fundament voor de lange termijn. 

Miranda Scheffer

Wil je meer weten over de fases die volgen na de startfase? Meld je aan voor het gratis webinar op dinsdag 14 april om 10 uur.

Ja ik wil meer informatie over het webinar

Ik hoop je gauw te ontmoeten, 

Warme groet,

Veronique Kilian

============================================================  

 

Gepassioneerde trainer, Teamcoach, Public Speaker. Facilitator om teams naar meer teamflow te begeleiden. Auteur van de bestseller Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! (top 3 managementboek gehaald) Bedenker van het Feel Fly Flourish stappenplan en 25 gelukscompetenties waarmee ik jou als professional help te floreren door flow te ervaren. Opleider voor Werkgelukdeskundigen en Chief Happiness Officers voor meer werkgeluk voor jezelf, je team en je organisatie.

Ik geloof erin dat iedereen die dat wil geluk kan trainen en dat we daarmee meer energie, meer intelligentie en meer creativiteit kunnen aanboren. Op weg naar Community, Business en gelukkig Samenwerken – Samenleven.

Train je gelukscompetenties.nl

Nog even als uitsmijter:

Als je een ervaring horen wil van iemand die graag vanuit huis werkt, luister dan dan deze TEDtalk:

Maak jouw werkgeluk concreet

praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

Populair

Categorieën

Laten we een afspraak maken!

Wil je graag meer handvatten hoe je tot je recht komt, in je element bent en positieve invloed uitoefent in je team. In welke ontwikkelingsfase jij en of het team ook zit.

Vul het formulier hieronder in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Contact Informatie
Beantwoord de volgende vragen